Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na końcu świata - tak się wykańczamy

Recommended Posts

Tomkowa no powiedz coś o ogrodzeniu, u Ciebie tak wszystko gna, ze znowu nie mam kiedy wtrącić swoich dwóch groszy, ale czytam, ba wieczór zaczynam od Twojego wątku, a potem do siebie :-) a teraz jeszcze Inka87 szaleje. Szkoda, że wieczór nie ma 12 h, a dzieci nie śpią 24 h (oczywiście żart, bo mi jeszcze dzieciaki zabiorą) :-)

Co Ty Aga szaleć to ja bym chciała, ale właściwie mam nie sprawdzonego lotka więc może :D

U nas wkoło działki są pola więc też sporo zwierząt, ale myślę, że na ogrodzoną działkę już Wam nie wejdą. Macie psa? Taki większy na pewno odstraszyłby lisy.

Ciekawa jestem bardzo Waszego ogrodzenia bo bramę tez robimy w własnym zakresie, a właściwie głównie mój tata, a mąż i teść tylko jako pomocnicy.

My niestety z przodu mamy siatkę, niby tymczasowo, ale znając życie będzie na lata (szkoda,że bluszcz zimozielony rośnie tak wolno). U Ciebie efekt będzie dużo ładniejszy.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas też różne zwierzęta chodzą. Z sarnami nawet się dobrze znam – ja pracuję w ogrodzie a one 10 metrów ode mnie spokojnie się pasą za drogą :)

Łosia nawet wyganiałam (kretynka) z ogrodu. Dziki na szczęście do nas nie zaglądają, ale w lesie je spotykamy. Lisy też są, ale do naszego ogrodu też nie wchodzą, chociaż dla nich siatka to żadna przeszkoda. Łażą po siatce jak po drabinie. Za to u sąsiadki zagnieździła się kuna i boję się o koty.

Wywożenie złapanego w pułapkę lisa nic nie da. Wróci jeśli ma koło ciebie jamę. Lepiej zgłosić to do koła łowieckiego i poprosić o odłowienie.

U nas też różne zwierzęta chodzą. Z sarnami nawet się dobrze znam – ja pracuję w ogrodzie a one 10 metrów ode mnie spokojnie się pasą za drogą :)

Łosia nawet wyganiałam (kretynka) z ogrodu. Dziki na szczęście do nas nie zaglądają, ale w lesie je spotykamy. Lisy też są, ale do naszego ogrodu też nie wchodzą, chociaż dla nich siatka to żadna przeszkoda. Łażą po siatce jak po drabinie. Za to u sąsiadki zagnieździła się kuna i boję się o koty.

Wywożenie złapanego w pułapkę lisa nic nie da. Wróci jeśli ma koło ciebie jamę. Lepiej zgłosić to do koła łowieckiego i poprosić o odłowienie.

To u Ciebie jest po prostu natura.

U nas do tej pory było dużo bażantów, ale jakoś chyba te lisy się poczęstowały i wydaje mi się, że już ich tyle nie ma, mam tylko nadzieję, że nie wszystkie.

Teraz pytanie, czy ktoś wie czy dla bramy 5 m przeciwwaga 1,9 m wystarczy.

Otóż ustaliłam, że brama będzie 4,5 m i do 2 garażu będzie wjeżdzało się po skosie, bramy mają 2x2,5 m do tego słupek między 0,25, więc pry bramie 4,5 m drugi słupek wychodzi prawie w połowie bramy i do tej pory problemu nie miałam, lekki skręt i słupek ominięty, a dzisiaj się zamyśliłam i było buuum, wjechałam centralnie w tego słupka :-( na szczęście nic się nie stało, ale gorąco mi się zrobiło.

W każdym razie morał z tego taki, że słupka trzeba przekopać :-) i bramę zrobić 5 m.

o tych słupkach nic a nic nie zakumałam :o a czytałam już z 5 razy

no ale zmierzyłam - brama wjazdowa ma 5m dokładnie, przesuwna... przeciwwaga 203cm :)

jeśli masz tylko miejsce na 1,9m to mogę zapytać mojego czy to wystarczy, dlaczego u nas tyle zrobił? chyba że sami wiecie :)

no ale zmierzyłam - brama wjazdowa ma 5m dokładnie, przesuwna... przeciwwaga 203cm :)

jeśli masz tylko miejsce na 1,9m to mogę zapytać mojego czy to wystarczy, dlaczego u nas tyle zrobił? chyba że sami wiecie :)

Zapytaj koniecznie, teraz mamy miejsce na przeciwwagę max. 1,90 m i zastanawiam się czy to wystarczy do bramy 5 m, myślałam, że może dodatkowo ją obciążyć, albo coś, ale zupełnie się na tym nie znamy, zapytaj jak możesz.

Z słupkami chodzi o to, że pierwotnie planowałam bramę 4,5 m, a z powodu tego, że walnęłam w słupek muszę powiekszyć do 5 m. Teraz to wygląda tak

[ATTACH=CONFIG]325718[/ATTACH]

Mam nadzieję, że jaśniej teraz :-)

teraz zdecydowanie jaśniej :) już wszystko kumam

ja ciągle sądziłam że to po wjechaniu na podwórko jakoś walnęłaś w słupek od domu przy garażu :o

Zapytaj koniecznie, teraz mamy miejsce na przeciwwagę max. 1,90 m i zastanawiam się czy to wystarczy do bramy 5 m, myślałam, że może dodatkowo ją obciążyć, albo coś, ale zupełnie się na tym nie znamy, zapytaj jak możesz.

zapytam wieczorem, jak wróci do domu

a nie możesz zrobić suwania bramy w drugą stronę w razie co??

Aga, a brama nie może otwierać się do środka przy użyciu siłowników? 2,5-metrowe skrzydło to wcale nie tak dużo ;) Jaka jest odległość bramy od garażu?

Tak by mi najbardziej pasowało, ale między bramą a garażem jest 7 m i po zaparkowaniu samochodu na podjeżdzie nie otworzę bramy :-(