Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na końcu świata - tak się wykańczamy

Recommended Posts

Tylko najpierw będziesz musiała mur oporowy postawić, żeby Ci ta ziemia przez płot nie przesypała się do ogrodu. co to za jakieś łobuzerskie podejście do ludzi prezentuje ten gość? :sick:

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szocik miło mi Ciebie gościć w moich skromnych progach.

Ja do tej pory jestem w szoku po wyczynach Twojego sąsiada, jak można budowę domu zaczynać od konfliktu z sąsiadem.

A dodatkowo jestem przerażona, bo ja nie mam jeszcze żadnego sąsiada i jak pomyślę, że pojawi się taki co będzie sobie tak zagrywał .....

Co do warzywniaka to muszę właśnie coś w tym stylu pomyśleć, nie chce takiego typowego ogródka, ale już takie donice z warzywami mi się bardzo podobają. Najlepsze miejsce jest z boku domu, ale tam cień cały dzień, więc nic nie urośnie. Ale w rogu będą maliny, więc może tam coś przeznaczę na warzywka.

Celuj tak, żeby pół dnia było słońce.

Ziółka możesz spokojnie wstawić w donicach między ozdobnymi. Tak samo truskawki i poziomki. Albo powiesić je na ścianie.

Pamiętaj żeby miętę sadzić wyłącznie w donicy, bo jest okropnie ekspansywna. Ja się swojej pozbywałam 3 lata i ciągle gdzieś odrasta. To samo z malinami. Trzeba założyć border wokół maliniaka. No, i maliny co 2-3 lata wykopujesz, dzielisz karpy i sadzisz w w dobrą kompostową ziemię.

Niektóre krzewy (np. borówka amerykańska lubi to samo co azalie i rododendrony) pięknie zakomponują się wśród ozdobnych. Pigwowce też można pomieszać.

Gorzej z warzywami, ale też np. pomidory lepiej byłoby w szklarence.

Pestko czytałam Twój post chyba 3 razy, jak ja to czytam to szczerze wątpię, że kiedyś będę miała ogród z prawdziwego zdarzenia :-) Na dzień dzisiejszy na pewno chce maliny, borówki, agrest. A gdybym zrobiła skrzynie z marchewką, rzodkiewką i pietruszką to będzie coś z tego, czy tego typu warzywa nie rosną w skrzyniach?

U mnie wszystko rośnie w skrzyniach: pomidory, papryka słodka i ostra, rzodkiewki, sałaty, fasolki, cebula, czosnek, pietruszka, a także cukinia i ogórki. Oczywiście truskawki i zioła. Mam 3 skrzynie po 2 piętra i zamierzam dołożyć jedną, bo w dwóch mam tylko truskawki i innym roślinkom było ciasno.

Aga idzie zima. Pogadamy. Spokojnie do wiosny wszystko przygotujesz. Zamówisz sadzonki wcześniej. Będzie OK. Naprawdę nie trzeba mieć dużo miejsca.

Więc na ten moment chciałabym w rogu działki (moze jutro zdjęcia porobie to pokażę jak to wygląda teraz) maliny, przed malinami 2-3 skrzynie z warzywami, i może z boku na ogrodzeniu rynny z truskawkami i poziomkami. Dodatkowo między innymi roślinami (mam nadzięję, że takie pojawią się za rok) borówki amerykańskie i agrest.

O taki mam plan na przyszły rok!

Dobre na przetwory i na nalewki.

http://www.zszp.pl/?id=30&nid=1071&lang=1

Jak czegoś nie wiesz o roślinie, to szukaj na tej stronie.

Takie są 150 x150 cm. I na środku skrzyneczka jako pięterko.

2009-21VI_warzywnik.jpg

A takie miałam kompostowniki - sześciany o krawędzi 120 z wyjmowanymi listwami i z pokrywami. Świetne. Teraz mam do niczego :(IMG_2386.jpgIMG_2394.jpg