aga2183 11.11.2015 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy! Jest problem, mój problem, bo nikt inny tego nie dostrzega. Chodzi o schody, a mianowicie o ścianę nad schodami. Najpierw opiszę jej historię. Kupiliśmy beton architektoniczny i położył go mój szwagier, nie chciał, ale namówiliśmy go, kłądł pierwszy raz, ale czas gonił, a w opisie było super prosto i położył. Efekt mi się nie podobał, ale następnego dnia montowali schody i wyjścia nie było. Po montażu schodów, położyliśmy 2 warstwę betonu, mając nadzieję, że uda się jeszcze to naprawić, ale niestety nie udało się. Efekt jest taki, że nie mogę patrzeć na tą ścianę, a dodatkowo połączenie schodów ze ścianą nie jest idealne, tak jak było po montażu schodów (przez tą drugą warstwę). Zwykły śmiertelnik nie zwróci na to uwagi ale ja tak, nie mogę na to patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Moje propozycje i pomysły na naprawę tego:1. Przykleić na to gotowe płyty betonowe2. Tapeta3. Panele 3d4. Zeszlifować ten beton, położyć szpachlę i pomalować????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.11.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Kup płyty z betonu architektonicznego i przyklej. Też to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Kup płyty z betonu architektonicznego i przyklej. Też to widzę I wtedy jak je połączyć ze schodami? Czy w ogóle nie łączyć, tylko niech nachodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.11.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Aga, drewno ciągle pracuje. Inaczej latem, inaczej gdy grzejesz w domu. Nie znam się na płytach betonowych, ale moim zdaniem też trzeba zostawić dylatację i nie przykleisz na styk.Tapety też nie włożysz za drewno tylko utniesz na styku z płytką i jeżeli będzie dobrze położona i idealnie równo przycięta, to chyba najlepsze rozwiązanie. Ale: czy ten obecny beton jest równy? Bo jeżeli ma jakieś "chropowatości", to pod tapetą wszystko będzie widać i bez równania ściany się nie obędzie.A szpachla też może po jakimś czasie pękać.Wszystkie pęknięcia na styku drewna i ściany, przy ścisłym połączeniu, wynikają z tego, że drewno "pracuje", do tego ciągle się po nim chodzi i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 To co jest teraz jest chropowate, więc przed tapetą też trzeba by było równać.Chyba najlepsze będą jednak płyty betonowe, bo po pierwsze przykleję na to co jest, po drugie zastawią nierówności między ścianą a drewnem.Po prostu nie połączę ze schodami tylko zostawię tak jak napisałaś dylatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Dlaczego ja Was nie znałam równo rok temu ?????!!!!! :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.11.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Płyty betonowe mają 3 cm grubości. Niektóre nawet więcej. Dają się ciąć całkiem dobrze, więc można je tak położyć na ścianach, żeby do podłogi zostawić 2-3 cm odstępu. To nawet fajnie wygląda i mogłabyś tam umieścić listwę ledową z oświetleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.11.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Aga jak te schody miałaś montowane? wkuwane w ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Mi jest potrzebna płyta max 2 cm (ale widziałam też 1 cm) ponieważ na tej ścianie jest też opaska drewniana i ona odstaje od ściany 2 cm. Za ledami to ja nie za bardzo przepadam A czy np. 0,5 cm luzu nie byłoby wystarczające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Aga jak te schody miałaś montowane? wkuwane w ścianę? Schody po montażu pięknie przylegały do ściany, może 1 mm odstępu był, po moich kombinacjach tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.11.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Opaska przy podłodze na górze ? widzę nie zwróciłam uwagi na nią. Najlepszy przegląd jeśli chodzi o płyty betonowe znajdziesz na DecoMania. Nie kupuj tam, bo drogo, ale będziesz mieć linki do producentów. Zostaw ciut więcej niż 0,5 cm. To się schowa jeśli dasz płytę 1 cm grubości. Tylko nie wiem czy taki cienki beton w płytach znajdziesz. Małe płytki są 1 cm grubości. Ale może w tej DecoManii znajdziesz coś innego niż płyty betonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Opaska przy podłodze na górze ? widzę nie zwróciłam uwagi na nią. Najlepszy przegląd jeśli chodzi o płyty betonowe znajdziesz na DecoMania. Nie kupuj tam, bo drogo, ale będziesz mieć linki do producentów. Zostaw ciut więcej niż 0,5 cm. To się schowa jeśli dasz płytę 1 cm grubości. Tylko nie wiem czy taki cienki beton w płytach znajdziesz. Małe płytki są 1 cm grubości. Ale może w tej DecoManii znajdziesz coś innego niż płyty betonowe Właśnie jeśli już to muszę się zrównać z tą opaską. Może jeszcze kiedyś to będzie wyglądało. Ona ma 2 cm, więc myślę, że może 1,5 cm beton, ale to już z fachowcem muszę ustalić. A co oprócz betonu tam widzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.11.2015 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Drewno To samo co na schodach Pasowałby też fornir kamienny. To są takie plastry cienko cientego kamienia na lekko elstycznym podkładzie. Mają 3mm grubości. Najczęściej są robione z łupka i bywają bardzo piękne od czarnego koloru po srebrzysto szary. Bywają też z przebłyskami miedzi. http://www.decomania.pl/pl/c/Dekoracje-scian_Fornir-kamienny%2C-okleiny-meblowe-i-scienne/1028 Może jakieś fluffo http://www.decomania.pl/pl/c/Dekoracje-scian_Panele-scienne-3D_Panele-tapicerowane%2C-panele-miekkie/3844 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 11.11.2015 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Fluffo !!! To mi sie podoba najbardziej! Jutro zaglebie sie w temacie. Ale podoba mi sie oj podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 12.11.2015 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Fluffo niestety odpada, można ciąć, ale po przecięciu na krawędziach widać gąbkę w środku, a pewnie i trwałość przeciętego panela nie jest już ta sama. Wracam więc do pierwotnego planu, czyli płyty betonowe. Są jeszcze panele z XPS, ale obawiam się, że takie panele będą podatne na wgniecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.11.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Schody po montażu pięknie przylegały do ściany, może 1 mm odstępu był, po moich kombinacjach tak to wygląda Aga, czyli oprócz tego, że przy samych schodach są pęknięcia, to jeszcze sama ściana źle wygląda? Nie chcę być złym prorokiem, ale uważam, że cokolwiek zrobisz, to połączenie przy stopniach i podstopnicach będzie brzydkie Najlepiej byłoby skuć ten beton całkowicie, ale istnieje duże ryzyko uszkodzenia schodów Czy ta ściana jest naprawdę tak fatalnie zrobiona? Czy najcieńsze z możliwych listewki maskujące odpadają? Wiem, że zamysł na schody był na takie zupełnie bez listew, ale może być tak, że po naklejeniu czegokolwiek i tak okaże się, że będą niezbędne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 12.11.2015 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Cała ściana żle wygląda, oczywiście najlepiej byłoby skuć wszystko do tynku, ale boję się właśnie uszkodzenia schodów. Listewki nic nie pomogą, bo to nie tylko o połączenie chodzi, ale o całą ścianę.A dlaczego uważasz, że oklejenie ściany betonem nic nie zmieni. Jeśli płyta będzie miała 2 cm i nałożymy ją na schody to nie będzie widać nierówności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 12.11.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Takie płyty mogłyby być zrobione na wymiar, a nie docinane na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.11.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 A dlaczego uważasz, że oklejenie ściany betonem nic nie zmieni. Jeśli płyta będzie miała 2 cm i nałożymy ją na schody to nie będzie widać nierówności? Po pierwsze dodaj sobie jeszcze klej pod płyty ok 1 cm, czyli zabierzesz biegowi schodów łącznie ok. 6 cm, a to, moim zdaniem dużo. Chyba, że schody są bardzo szerokie i nie stanowi to problemu. Po drugie trzeba zostawić kilka milimetrów luzu między naklejonymi płytami a powierzchnią schodów. Ta "wnęka" będzie miała kilka milimetrów wysokości i 3 cm głębokości. Będziesz te szpary czyścić watą na igle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts