Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na końcu świata - tak się wykańczamy

Recommended Posts

Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy!

Jest problem, mój problem, bo nikt inny tego nie dostrzega. Chodzi o schody, a mianowicie o ścianę nad schodami. Najpierw opiszę jej historię.

Kupiliśmy beton architektoniczny i położył go mój szwagier, nie chciał, ale namówiliśmy go, kłądł pierwszy raz, ale czas gonił, a w opisie było super prosto i położył. Efekt mi się nie podobał, ale następnego dnia montowali schody i wyjścia nie było.

Po montażu schodów, położyliśmy 2 warstwę betonu, mając nadzieję, że uda się jeszcze to naprawić, ale niestety nie udało się. Efekt jest taki, że nie mogę patrzeć na tą ścianę, a dodatkowo połączenie schodów ze ścianą nie jest idealne, tak jak było po montażu schodów (przez tą drugą warstwę).

Zwykły śmiertelnik nie zwróci na to uwagi ale ja tak, nie mogę na to patrzeć

PB113117.jpgPB113118.jpgPB113119.jpgPB113120.jpg

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga, drewno ciągle pracuje. Inaczej latem, inaczej gdy grzejesz w domu. Nie znam się na płytach betonowych, ale moim zdaniem też trzeba zostawić dylatację i nie przykleisz na styk.

Tapety też nie włożysz za drewno tylko utniesz na styku z płytką i jeżeli będzie dobrze położona i idealnie równo przycięta, to chyba najlepsze rozwiązanie. Ale: czy ten obecny beton jest równy? Bo jeżeli ma jakieś "chropowatości", to pod tapetą wszystko będzie widać i bez równania ściany się nie obędzie.

A szpachla też może po jakimś czasie pękać.

Wszystkie pęknięcia na styku drewna i ściany, przy ścisłym połączeniu, wynikają z tego, że drewno "pracuje", do tego ciągle się po nim chodzi i tyle.

To co jest teraz jest chropowate, więc przed tapetą też trzeba by było równać.

Chyba najlepsze będą jednak płyty betonowe, bo po pierwsze przykleję na to co jest, po drugie zastawią nierówności między ścianą a drewnem.

Po prostu nie połączę ze schodami tylko zostawię tak jak napisałaś dylatację.

Płyty betonowe mają 3 cm grubości. Niektóre nawet więcej. Dają się ciąć całkiem dobrze, więc można je tak położyć na ścianach, żeby do podłogi zostawić 2-3 cm odstępu. To nawet fajnie wygląda i mogłabyś tam umieścić listwę ledową z oświetleniem.

Opaska przy podłodze na górze ? widzę :) nie zwróciłam uwagi na nią.

Najlepszy przegląd jeśli chodzi o płyty betonowe znajdziesz na DecoMania. Nie kupuj tam, bo drogo, ale będziesz mieć linki do producentów.

Zostaw ciut więcej niż 0,5 cm. To się schowa jeśli dasz płytę 1 cm grubości. Tylko nie wiem czy taki cienki beton w płytach znajdziesz. Małe płytki są 1 cm grubości.

Ale może w tej DecoManii znajdziesz coś innego niż płyty betonowe :)

Opaska przy podłodze na górze ? widzę :) nie zwróciłam uwagi na nią.

Najlepszy przegląd jeśli chodzi o płyty betonowe znajdziesz na DecoMania. Nie kupuj tam, bo drogo, ale będziesz mieć linki do producentów.

Zostaw ciut więcej niż 0,5 cm. To się schowa jeśli dasz płytę 1 cm grubości. Tylko nie wiem czy taki cienki beton w płytach znajdziesz. Małe płytki są 1 cm grubości.

Ale może w tej DecoManii znajdziesz coś innego niż płyty betonowe :)

Właśnie jeśli już to muszę się zrównać z tą opaską. Może jeszcze kiedyś to będzie wyglądało. Ona ma 2 cm, więc myślę, że może 1,5 cm beton, ale to już z fachowcem muszę ustalić.

A co oprócz betonu tam widzisz? :)

Drewno :D To samo co na schodach

4d670d5d582b643e22f64ba85201d8f8.jpgRedpath-18-1150x1651.jpg

Pasowałby też fornir kamienny. To są takie plastry cienko cientego kamienia na lekko elstycznym podkładzie. Mają 3mm grubości. Najczęściej są robione z łupka i bywają bardzo piękne od czarnego koloru po srebrzysto szary. Bywają też z przebłyskami miedzi.

http://www.decomania.pl/pl/c/Dekoracje-scian_Fornir-kamienny%2C-okleiny-meblowe-i-scienne/1028

Może jakieś fluffo http://www.decomania.pl/pl/c/Dekoracje-scian_Panele-scienne-3D_Panele-tapicerowane%2C-panele-miekkie/3844

Fluffo niestety odpada, można ciąć, ale po przecięciu na krawędziach widać gąbkę w środku, a pewnie i trwałość przeciętego panela nie jest już ta sama. Wracam więc do pierwotnego planu, czyli płyty betonowe.

Są jeszcze panele z XPS, ale obawiam się, że takie panele będą podatne na wgniecenia.

Schody po montażu pięknie przylegały do ściany, może 1 mm odstępu był, po moich kombinacjach tak to wygląda

Aga, czyli oprócz tego, że przy samych schodach są pęknięcia, to jeszcze sama ściana źle wygląda? Nie chcę być złym prorokiem, ale uważam, że cokolwiek zrobisz, to połączenie przy stopniach i podstopnicach będzie brzydkie :( Najlepiej byłoby skuć ten beton całkowicie, ale istnieje duże ryzyko uszkodzenia schodów :(

Czy ta ściana jest naprawdę tak fatalnie zrobiona? Czy najcieńsze z możliwych listewki maskujące odpadają? Wiem, że zamysł na schody był na takie zupełnie bez listew, ale może być tak, że po naklejeniu czegokolwiek i tak okaże się, że będą niezbędne..

Cała ściana żle wygląda, oczywiście najlepiej byłoby skuć wszystko do tynku, ale boję się właśnie uszkodzenia schodów.

Listewki nic nie pomogą, bo to nie tylko o połączenie chodzi, ale o całą ścianę.

A dlaczego uważasz, że oklejenie ściany betonem nic nie zmieni. Jeśli płyta będzie miała 2 cm i nałożymy ją na schody to nie będzie widać nierówności?

A dlaczego uważasz, że oklejenie ściany betonem nic nie zmieni. Jeśli płyta będzie miała 2 cm i nałożymy ją na schody to nie będzie widać nierówności?

Po pierwsze dodaj sobie jeszcze klej pod płyty ok 1 cm, czyli zabierzesz biegowi schodów łącznie ok. 6 cm, a to, moim zdaniem dużo. Chyba, że schody są bardzo szerokie i nie stanowi to problemu. Po drugie trzeba zostawić kilka milimetrów luzu między naklejonymi płytami a powierzchnią schodów. Ta "wnęka" będzie miała kilka milimetrów wysokości i 3 cm głębokości. Będziesz te szpary czyścić watą na igle? ;)