Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na końcu świata - tak się wykańczamy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze podobały mi się te panele (chyba takie same robi Dunes) i szukałam miejsca dla nich u mnie. Akurat na tej ścianie byłoby idealne miejsce, ale znowu problem z tą szczeliną. Bo cokolwiek będzie, będzie to nałożone na schody. A gdyby szczelina miała 5 mm, czy byłoby to widoczne?

I czy widziałaś na żywo te panele? Boję się o połączenie poszczególnych części, jak to wygląda.

Ja bym schody obłożyła styropianem, potem kilkoma warstwami kocy i kuła ;) Żadna próba naprawiania nie załatwi sprawy idealnie. Trzeba w miarę możliwości zacząć od nowa.

Kucie ściany to jedno, a wyczyszczenie szczeliny między schodami i ścianą to drugie. Myślałam o zrobieniu nakładki na schodek z metalu. Pod metalem gąbka i na każdy schodek i dopiero to wyczyścić.

W sobotę będę miała fachowca i spojrzy, czy jest o czym marzyć.

Edytowane przez aga2183

Zobacz w dzienniku Roberta Skitka jak ma zrobione wykończenie na styku podłoga ściana. On to dość dobrze opisał.

To o czym pisze Tomkowa - mała dylatacja = wielki kłopot z czyszczeniem. ALE... jeśli zrobisz odstęp 1 cm-1,5 cm między schodami a płytą, to grubość płyty zasłoni tę "dylatację ". Z poziomu wzroku człowieka nie będzie widać co tam w tej szparze jest, a wyczyścić już będzie można.

Zobacz w dzienniku Roberta Skitka jak ma zrobione wykończenie na styku podłoga ściana. On to dość dobrze opisał.

To o czym pisze Tomkowa - mała dylatacja = wielki kłopot z czyszczeniem. ALE... jeśli zrobisz odstęp 1 cm-1,5 cm między schodami a płytą, to grubość płyty zasłoni tę "dylatację ". Z poziomu wzroku człowieka nie będzie widać co tam w tej szparze jest, a wyczyścić już będzie można.

Jaki ON ma DOM!!!!

Troszkę tego jest, więc poczytam dopiero wieczorem.

ALE... jeśli zrobisz odstęp 1 cm-1,5 cm między schodami a płytą, to grubość płyty zasłoni tę "dylatację ". Z poziomu wzroku człowieka nie będzie widać co tam w tej szparze jest, a wyczyścić już będzie można.

No nie wiem ;) Jak się idzie po schodach w górę, to w pewnym momencie poziom trepów z drugiego biegu ma się na wysokości wzroku. I wtedy wszystko, dosłownie, się widzi ;) Ja jak wejdę na 5-6 stopień pierwszego biegu, to mam idealne pole do obserwacji i stwierdzenia, czy schody kwalifikują się do odkurzenia :lol2:

No nie wiem ;) Jak się idzie po schodach w górę, to w pewnym momencie poziom trepów z drugiego biegu ma się na wysokości wzroku. I wtedy wszystko, dosłownie, się widzi ;) Ja jak wejdę na 5-6 stopień pierwszego biegu, to mam idealne pole do obserwacji i stwierdzenia, czy schody kwalifikują się do odkurzenia :lol2:

Tomkowa, idąc w górę nie będzie tego widać, bo płyta betonowa (czy cokolwiek innego) będzie z frontu i od góry. Sytuacja może wyglądać gorzej jeśli staniemy w przedsionku. i spojrzymy na schody, zresztą tą metodę stosuje, żeby ocenić grubość warstwy kurzu :)

Fluffo to możesz nawet sama zrobić, przecież to zwykłe tapicerowane panele. A jak będziesz robić to nie trzeba będzie docinać.

Z resztą nawet jakbyś wzięła te gotowe to tez można pewnie zdjąć obicie dociąć i nałożyć jeszcze raz. Chyba że one są jakieś bardzo specjalne :/

Doriko, ja wiem, że tu same mega mózgi i wszystko potrafią, ba myślę, że gdyby jedna z Was spojrzała na to na żywo od razu rozwiązałaby problem, ale ja nie jestem aż tak manualna. Nie zrobię fluffo :(

Aga, najlepiej kup w sklepi dla plastyków płyty piankowe. 100x70 cm kosztuje około 16 zł. i ma chyba 5 mm grubości. Są też 10 mm grubości, ale nie znam ceny. Potnij ją na odpowiednie elementy i przyłóż do ściany przy schodach. W ten sposób wypraktykujesz czy 2 cm grubości dobrze zasłoni 1-1,5 cm „dylatacji” do stopni.