Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na końcu świata - tak się wykańczamy

Recommended Posts

Dziewczyny, nie mam pojęcia jak te schody są zamontowane. Na pewno nie są przyklejone do ściany. Między ścianą a schodami jest 1-2 mm luzu. Do górnego stropu na pewno były montowane na śruby i chyba klej. Roku chodzimy i nawet nie drgnęły, to chyba już nie spadną?

Pestko, jeśli chodzi o listwę o wysokości 10 cm to raczej nie chciałabym, aż tak wysokich. Będzie to wyglądało jak zwykły cokolik, a takiego nie chcę przy schodach.

A odnośnie męża, oczywiście kręci nosem, ale wie też jak bardzo mnie boli ta ściana. Powiedziałam, że na urodziny chce kasę na renowację ściany. Może pozbieram po rodzinie i kupię sobie ścianę na urodziny :-)

Z zapałem męża do działania, pewnie byśmy dalej w kawalerce mieszkali. Dom to mój pomysł, moja praca, mąż tylko dekoracyjnie uczestniczy w tym wszystkim.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do schodów, dzisiaj wzięłam szpachelki i troszkę zeskrobałam mojego tynku (Tomkowa to nie baranek !!! :p)

Teraz sytuacja wygląda tak, że schody nie są połączone ze ścianą w żadnym miejscu, między ścianą a schodami jest 1-2 mm odstępu.

W związku z tym może jakać mega dokładna osoba mogłaby zetrzeć ten tynk ze ściany, nie robiąc krzywdy schodom?

Tylko co póżniej?

Po prostu szpachla i pomalować ścianę, bez żadnych kombinacji?

Jeśłi teraz schody nie dotykają ściany i dodatkowo gdyby ktoś starł tynk, byłoby 3-4 mm odstępu.

Cokolik pokazany przez Pestkę nie dotykałby schodów, czy tak też nie może być?

Na ten moment rozważam 2 opcje:

1. zetrzeć tynk i pomalować

2. zetrzeć tynk, zamontować antycokolik i nad nim płyty betonowe.

Co myślicie?

Tapetę możesz wpuścić między stopnie i ścianę. kładłam kiedyś tapetę i musiałam ją wkleić w szparę między biblioteką a ścianą. szpachelką daje się sprytnie wsuwać pod warunkiem, że nie więcej niż 1 cm na głębokość.

Czegoś nie rozumiem z tymi Twoimi schodami ;( One są na betonie czy to są dywanowe drewniane?

Pestko schody są całe z drewna.

Czyli poki co scierac tynk, a pozniej sie zobaczy. Musze zapytac mojego fachowca kiedy bedzie mial czas.

Pisze scierac, bo warstwa ma 2 mm i o kuciu nie ma mowy. To trzeba jakos zetrzeć.

Heh zapomnialam dodac, ze pod schodami jest to samo. Kladla inna osoba i lepiej wyglada. Dodatkowo nie rzuca sie w oczy wiec tam chyba nie bede ruszala?

Kiedyś kładłam na zakładkę, ale to widać. Ostatnio, przed sprzedażą mieszkania, tę gładź papierową kładłam na styk i wyszło bardzo ładnie. Trzeba pamiętać, żeby w miejscu zetknięcia pasów tapety starannie pomalować klejem i ścianę i tapetę. Potem trzeba dokładnie kłaść, jakby lekko na zakładkę, ale tylko w tym sensie, że pasy są dobrze do siebie dosunięte. Nie wolno naciągać.

http://allegro.pl/papier-gladziowy-1400-10m-gladz-tapeta-i5746602974.html

To link do papieru gładziowego. Tylko ta jedna firma z Inowrocławia tym w PL handluje. Przyślą w ciągu 2 dni. Jest tania - rolka razem z przesyłką to 25 zł. A klej kupisz w LM. Do tych grubszych zalecają klej do tapet winylowych.

Ja bym wzięła na próbę małą rolkę grubości papieru 1400 i drugą 1700. Sprawdziłabym jak kryje niedoskonałości tej ściany. Dopiero wtedy zdecydowałabym czy szlifować, czy położyć tę gładź papierową. Ją możesz potem malować, albo położyć inną tapetę.

Oszczędzisz sobie bałaganu i będziesz mieć na święta czysto biało.

Ja kładłam w kuchni grubość 1200. Było wystarczające do zakrycia śladów po zerwanej grubej winylowej tapecie.

W Anglii powszechnie stosują ten papier gładziowy bezpośrednio na tynk, bez gipsowania itp.