aga2183 12.01.2016 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Udało się Udało się, udało i to niewielkim kosztem zmienić sypialnie w stanie surowym, w całkiem przytulne pomieszczenie. Zwłaszcza, że nie planowałam tej zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 12.01.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Pięknie Super, że się podoba. Wyszło super, choć wiadomo, że jeszcze wiele brakuje, zwłaszcza mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 12.01.2016 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ależ udana współpraca Agi i Tomkowej :wiggle: Wyszło bardzo fajnie i muszę przyznać że granat też mi się podoba baaardzo a byłam przeciw Revere Pewter wygląda bardzo przyjemnie, brałam go mocno pod uwagę, zdecydowałam się na Pale Oak ale teraz wydaje mi się zbyt jasny. U Ciebie Revee Pewter wygląda jasno, ja mam przyklejony wzornik na ścianie i mocno się znów zastanawiam. Jak ten kolor oceniasz na żywo na całej ścianie? Revere Pewter to jasny kolor, bardzo ciepły. Np. w kuchni mam szary 1500 N i to jest kolor ładny, ale prawie niezauważalny, natomiast Revere to kolor szaro beżowy, widać go na ścianach, ale nie zaciemnia pomieszczenia. Zdecydowanie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 13.01.2016 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Słuchajcie, zaczynam poważnie myśleć o zakupie stołu, a raczej zamówieniu u mojego stolarza.A jako, że Wy wiecie wszystko, powiedzcie mi, które drewno będzie lepsze: dąb czy jesion?Zdecydowałam się na stół olejowany, czy przy olejowaniu jest możliwość barwienia drewna?No i jaki olej wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.01.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jesion jest bardziej "kolorowym" drewnem od dębu Chociaż przy odpowiednim doborze drewna, można uniknąć zbyt dużych kontrastów, albo - jeśli ktoś je lubi, osiągnąć je maksymalnie. To jest stół jesionowy: A to dębowy: Od razu widać różnicę Olejem można barwić drewno. Z olejów najbardziej polecam Osmo. Poleciła mi go Agatah i chyba Julianna miała zamiar olejować nim blat w kuchni. A z jakiego drewna masz schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Osmo jest bdb olejem. Mają też koloryzujące oleje.Warto było by dopasować drewno stołu do tego z którego masz podłogę, schody, albo inne elementy wystroju drewnianego w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 13.01.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Z pokazanych zdjęć zdecydowanie dąb, az takiej roznorodnosci jak przy jesionie nie lubie. No i kolejny dylemat. Pierwotnie bylam pewna, ze stol bedzie taki jak schody, ale teraz myślę czy nie bedzie za duzo tego koloru. Parapety sa takie jak schody. Razem ze stołem zamowie pewnie polke za kanape z inspiracji Tomkowej i yez kolor bylby taki jak schody. Schody sa z jesionuna 99 % a kolor to musze sie uoewnic u stolarza, bo wybralam z palety nie wnikajac w nazwe. Ale cos w kolorze kasztanu. Deska jest w kolorze dab naturalny, ale wiadomo jak to z kolorami podlogi jest 10 w tym kolorze i kazda inna. I co ja mam teraz zrobic z tym kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.01.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 To zaskoczyłaś mnie tymi jesionowymi schodami Są tak ładnie wybarwione i tak starannie jest dobrane drewno, że zupełnie na schodach tych charakterystycznych jesionowych "maziajów" nie widać. To samo z parapetami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.01.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ja jestem za kolorem schodów i parapetów. Pięknie się będzie odcinał na dębowej podłodze Półka za kanapą będzie widoczna z boku i będzie bardzo ładnie, jeżeli będzie w kolorze parapetu, który jest całkiem niedaleko. Nie będzie tego za dużo, bo pomieszczenie jest bardzo przestronne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 13.01.2016 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Parapety to dąb na 100% a jutro zadzwonie do stolarza żeby sie upewnić co do schodow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.01.2016 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Tomkowa, dobrze radzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 14.01.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dzwoniłam i schody to jesion. Tomkowa Pestko skoro tak rardzicie to tak będzie, tylkojak ja dobiorę olej,żeby stół po olejowaniu miał kolor schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 14.01.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Aga osmo ma małe opakowania po 30 zl chyba. Ja woskiem za 3 dychy zrobilam belki w kuchni i zostala ponad połowa. Radziłabym kupic takie opakowanie, stolarza poprosic o kawalek drewna na stół i spróbowac dopasowac. A w stacjonarnym sklepie z osmo powinni pomoc wybeac olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 14.01.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Chyba tak będę musiała zrobić, ale już się boję, bo z parapetami też był problem, musiałam ścierać poprzednią bejcę i na nowo malować, ale udało się i kolor jest ten sam. Gdyby chodziło o lakier nie byłoby problemu, ale ja sobie olej wymarzyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 14.01.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Kilkakrotnie czytałam receptę na idealne olejowanie, ale nie przywiązywałam do tego wagi, bo myśłałam, ze mnie to nie dotyczy.Czy znacie ten przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Pod olej, albo wosk, także można zastosować bejcę. Tylko wtedy olej lub wosk musi być bezbarwny Może tak łatwiej będzi Ci dopasować kolor, bo oleje i woski mają dość ograniczoną rozpiętość kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 14.01.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Pod olej, albo wosk, także można zastosować bejcę. Tylko wtedy olej lub wosk musi być bezbarwny Może tak łatwiej będzi Ci dopasować kolor, bo oleje i woski mają dość ograniczoną rozpiętość kolorów. Czyli najpierw daję zwykłą bejcę i póżniej smaruje bezbarwnym olejem? W moim przekonaniu olej powoduje, że struktura drewna jest pięknie podkreślona, czy jeśli położe najpierw bejcę to też uzyskam ten efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2016 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Bejce wsiąkają dość głęboko w drewno. Możesz regulować moc koloru malując jedną warstwę lub więcej. Będą też różnice jeśli pomalujesz drugi raz bejcą zanim pierwsza warstwa wyschnie. Inaczej będzie się rozkładał kolor gdy użyjesz pędzla, a inaczej gdy wałka. Sprawdź bejce Vidaron. O ile pamiętam mają kilkanaście różnych odcieni drewna.Pędzlem lub gąbką można wcierać i wtedy kolor będzie intensywniejszy tam gdzie drewno jest miększe. Lepiej będzie widać strukturę.Powinnaś popróbować na kawałku drewna.Olej lub wosk kładziesz dopiero gdy bejca dobrze wyschnie. Olej nada kolorowi głębi i odrobinę przyciemni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 15.01.2016 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Pestko dziękuję za informację. A czym różni się wosk od oleju i co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 15.01.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Aga, a czemu uparłaś się na olej? Spójrz na parapet, ten największy. I wyobraź sobie, że taki będzie blat stołu. Nie chcesz takiego? Według mnie będzie pięknie. Możesz zrobić w tym samym kolorze lakieru, ale w macie. Jeżeli masz tak łatwy dostęp do identycznego lakieru, co schody i parapety, to po co utrudniasz sobie życie? Ja stawiam na matowy lakier w kolorze, w którym masz schody i parapety. Wtedy bez znaczenia z jakiego drewna zrobisz blat, czy z jesionu, czy z dębu, bo i tak będzie pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts