aga2183 15.01.2016 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Aga, a czemu uparłaś się na olej? Spójrz na parapet, ten największy. I wyobraź sobie, że taki będzie blat stołu. Nie chcesz takiego? Według mnie będzie pięknie. Możesz zrobić w tym samym kolorze lakieru, ale w macie. Jeżeli masz tak łatwy dostęp do identycznego lakieru, co schody i parapety, to po co utrudniasz sobie życie? Ja stawiam na matowy lakier w kolorze, w którym masz schody i parapety. Wtedy bez znaczenia z jakiego drewna zrobisz blat, czy z jesionu, czy z dębu, bo i tak będzie pasował NIe chodzi o to, że się uparłam, ale wydawało mi się, że jak zrobię olejem to drewno będzie ładniejsze, słoje będą lepiej widoczne i stół będzie miał głębie Ale może i masz rację, nie ma co kombinować i zrobić dokładnie tak jak schody i parapet. Zarówno schody, jaki i parapet są matowe, przynajmniej w moim przekonaniu, więc stół też koniecznie w macie. Czyli co, jednak bejca i lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 15.01.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja się nie znam, ale olej podkreśla słoje, piękno i, jak określiłaś, głębię, ale naturalnego drewna. Jak je przed olejowaniem potraktujesz bejcą, to te słoje i tak mocno zakryjesz. Przyjrzyj się schodom i parapetom. Przecież to tylko bejca i bezbarwny lakier, a były wątpliwości co do jesionu, który jest bardzo charakterystycznym drewnem Ja bym zrobiła bejcę, do której masz łatwy dostęp i będzie identyczna z drewnem, które już w domu jest I na to lakier. Olej po bejcowaniu nie wyciągnie więcej piękna, niż polakierowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 15.01.2016 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Hmmm no to w takim ukladzie nie ma sensu olejowac. Gdybym zdecydowala sie na naturalny dąb to ok, ale u mnie naturalny dąb to byloby kolejne drewno w salonie a to juz misz masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 15.01.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Hmmm no to w takim ukladzie nie ma sensu olejowac. Gdybym zdecydowala sie na naturalny dąb to ok, ale u mnie naturalny dąb to byloby kolejne drewno w salonie a to juz misz masz Aga jest jeszcze jedna sprawa : masz małe dzieci w domu więc lakier chyba jest dobrym rozwiązaniem. I to twardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 15.01.2016 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Aga jest jeszcze jedna sprawa : masz małe dzieci w domu więc lakier chyba jest dobrym rozwiązaniem. I to twardy Masz rację, zapewne wosk czy olej nie dodają twardosci drewnu. A czy lakiery w macie są twarde i mniej twarde? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 15.01.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Masz rację, zapewne wosk czy olej nie dodają twardosci drewnu. A czy lakiery w macie są twarde i mniej twarde? Olej do blatów, którym musiałabyś potraktować stół odpowiednio zabezpiecza drewno przed wilgocią, plamami, zabrudzeniami itp., ale twardości rzeczywiście nie dodaje. Za to w przypadku uszkodzeń bardzo łatwo je miejscowo naprawić. To dlatego ja u siebie drewno poolejowałam. Lakier dodaje twardej powłoki, ale minusem jest to, że w przypadku rys trzeba szlifować i lakierować na nowo całość. Ale Ty masz swojego stolarza, więc "wycyklinowanie" stołu to pikuś. Jesteś zadowolona z trwałości schodów? To zrób dokładnie tym samym lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 16.01.2016 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Olej do blatów, którym musiałabyś potraktować stół odpowiednio zabezpiecza drewno przed wilgocią, plamami, zabrudzeniami itp., ale twardości rzeczywiście nie dodaje. Za to w przypadku uszkodzeń bardzo łatwo je miejscowo naprawić. To dlatego ja u siebie drewno poolejowałam. Lakier dodaje twardej powłoki, ale minusem jest to, że w przypadku rys trzeba szlifować i lakierować na nowo całość. Ale Ty masz swojego stolarza, więc "wycyklinowanie" stołu to pikuś. Jesteś zadowolona z trwałości schodów? To zrób dokładnie tym samym lakierem Tylko mój stolarz 250 km od mojego domu i to już jest problem. Czy jestem zadowolona z trwałości schodów, trudno mi powiedzieć, po roku są jakieś pojedyncze wgniecenia, chyba 2 szt, ale to raczej uszkodzenie głęgoko mechaniczne. Ktoś musiał dobrze uderzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 21.01.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 hej hej wpadam z rewizytą znalazłam kropki na 43 stronie masz więcej kadrów pokoju np z tym krzesłem ? świetna sypialnia dobrze Wam wyszła współpraca warto było te lusterka to z I. prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.01.2016 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) WItam Cię u siebie. Pokój córki tutaj A eamesy mam w salonie i widać je tutaj. Nie mam fotela bujanego, ale też chciałabym go u siebie, tylko zastanawiam się gdzie mógłby stać. Myślałam, że przy kozie, ale boję się, że jak będzie za blisko to ciepło go stopi. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez aga2183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 21.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Nie mam fotela bujanego, ale też chciałabym go u siebie, tylko zastanawiam się gdzie mógłby stać. Myślałam, że przy kozie, ale boję się, że jak będzie za blisko to ciepło go stopi. A ja go widzę tu Trochę musisz odsunąć narożnik od grzejnika, poza tym planujesz półkę na dłuższym boku, więc i tak, żeby dobrze to wyglądało musi od okna trochę odjechać Masz na ten fotel tyle miejsca, że codziennie może stać gdzie indziej Fajnie będzie się komponował z krzesłami P.S. A jak bujany fotel w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.01.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Olejem trzeba blat pomalować 3 krotnie. Pisałam dziś sporo o tym u Waniliany. Zajrzyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 21.01.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Aga śliczny pokoik czy ta pięknie odmalowana komoda to z Voxa ? mam taką samą i chcę pomalować całą na biało i ustawić w sypialni (łóżko też chcę przemalować ) ale czytam, że źle wspominasz to malowanie aż tak ciężko bylo ? w salonie widzę taki sam kominek, tapeta w kropki, podobne drzwi zewnętrzne - ileż podobieństw ciekawe ......... krzesla w salonie świetnie grają, na bujane masz sporo miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 21.01.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Czy to jest zdjęcie Tomkowej ? gdzie taki dywan nabyć ? Kosz też potrzebuję, wygląda dokladnie taki, jakiego szukam http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=319206&d=1433189891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 21.01.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Czy to jest zdjęcie Tomkowej ? gdzie taki dywan nabyć ? Kosz też potrzebuję, wygląda dokladnie taki, jakiego szukam http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=319206&d=1433189891 Słonko tutaj podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.01.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A ja go widzę tu [ATTACH=CONFIG]343979[/ATTACH] Trochę musisz odsunąć narożnik od grzejnika, poza tym planujesz półkę na dłuższym boku, więc i tak, żeby dobrze to wyglądało musi od okna trochę odjechać Masz na ten fotel tyle miejsca, że codziennie może stać gdzie indziej Fajnie będzie się komponował z krzesłami P.S. A jak bujany fotel w sypialni? Masz rację, w tym miejscu jest sporo niewykorzystanego miejsca i fotel mógłby stanąć i już dzisiaj nad tym myślałam. Gdybym jakimś cudem znalazła fundusze to chyba chciałabym, żeby był w kolorze, tylko jakim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.01.2016 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A jeśli już wspomniałaś moją huśtawkę w sypialni to pochwalę się, że z trudem, ale udało mi się zawiesić. Oczywiście dzieci najbardziej zadowolone, ale ja też korzystam. Oto i ona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.01.2016 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Olejem trzeba blat pomalować 3 krotnie. Pisałam dziś sporo o tym u Waniliany. Zajrzyj Pestko czytałam, ale na chwilę obecną decyzja padła na bejce i lakier. A może Ty polecisz jakiś sprawdzony lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.01.2016 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Aga śliczny pokoik czy ta pięknie odmalowana komoda to z Voxa ? mam taką samą i chcę pomalować całą na biało i ustawić w sypialni (łóżko też chcę przemalować ) ale czytam, że źle wspominasz to malowanie aż tak ciężko bylo ? w salonie widzę taki sam kominek, tapeta w kropki, podobne drzwi zewnętrzne - ileż podobieństw ciekawe ......... krzesla w salonie świetnie grają, na bujane masz sporo miejsca Tak, to jest komoda z Voxa, kupiłam, bo pasowała mi do łóżka, ale w trakcie malowania miałam dość, choć efekt końcowy wynagrodził mój trud. Tyle, że trzeba brać pod uwagę, że ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i może żle się do tego zabrałam. Rozkręciłam komodę na części, a gdyby stała to łątwiej byłoby malować. Może mniej dokłądnie, ale łatwiej. Oczywiście większość wnętrza inspirowana jest zdjęciami na forum (jak np. tapeta u córki i zapewne Twoją tapetą) i zdjęciami w necie, jednak podobieństwo do Twojego wnętrza to zapewne czysty przypadek, bo po pierwsze Twoich wnętrz nie widziałam (zdjęcia poznikały), wygląd kozy raczej przypadkowy (trafiła się okazja), a drzwi - po prostu jedne z tańszych w tym stylu na rynku ot i cała tajemnica podobieństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 21.01.2016 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Czy to jest zdjęcie Tomkowej ? gdzie taki dywan nabyć ? Kosz też potrzebuję, wygląda dokladnie taki, jakiego szukam http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=319206&d=1433189891 Tak, kosz jest Tomkowej A dywan kupiłam w tym sklepie - bardzo miła obsługa i najniższa cena, zdecydowanie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.01.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Niestety lakiery, to nie moja bajka Sypialnia pięknieje w oczach:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts