Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza

Recommended Posts

Mam pytanie: pokryłem dach dachówką, pod dachówką dałem membranę 1000 g/m2. Do membrany przylega wełna mineralna (bez odstępu). Odstęp dać trudno, bo krokwie mają gr. 18 cm i takąż grubość ma wełna. Dalej standard - folia paroizolacyjna i płyta GK. Boję się wszelkich koplikacji z mokrą wełną, wymianą płyt etc. Wymyśliłem, że od zewnętrznej strony domu (nie mam jeszcze podbitki) włożę jakieś listwy plastikowe ew. ze styropianu tak by fizycznie odciągnąć wełnę od folii. Pytanie - czy istnieje jakiś taki system gotowy, ewentualnie jakie listwy dać i jak je ułożyć, czy taki system zda egzamin, a może ktoś z użytkowników Forum stosował już takie rowiązanie? Rozmawiam z "fachowcami" i zgodnie twierdzą, że w sumie można by coś takiego zrobić, ale nikt tak jeszcze nie robił. Prośba o poradę!

Przeciez jak to zrobisz, to zmniejszysz grubosc welny. Myslisz ze 18 cm to to samo co 18 cm zmieszczone w 15cm z powodu listew?.

Listwy sie beda przemieszczac i wbijac w welne. Uwazam ze sama idea moze byc ale nie wykonasz tego. Przeciez listew nie umiescisz precyzyjnie.

Summary: Odradzam, zostaw tak jak masz bo przekombinujesz. Stropodach masz skonstruowany poprawnie.

OK, dzięki za informacje. Nieukrywam, że namieszałem trochę bardziej - membrana 1000 g/m2 jest tylko nd częścią mieszkalną (czyli od murłaty do sufitu poddasza), dalej jest zwykła folia 110 g/m2. Zwykład folia jest też pod murłatą (do końca krokwi).

No, niby na strychu i między domem a podbitka nie powinno być problemów z wilgocią...Natomiast strasznie dużo naczytałem się o mokrej wełnie, grzybie na poddaszu etc., stąd moje dmuchanie na zimne. Ale może rzeczywiście dam sobie spokój i zobaczę wiosną, w jakim stanie jest wełna po zimie.

Nie kombinowałbym dalej, zostawiłbym tak, jak masz. Co do części "nie nad częścią mieszkalną". Chyba tę przestrzeń wentylujesz, ot, choćby kratkami w ścianie szczytowej (jeśli jest ściana szczytowa) ? Pytanie z ciekawości...

Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2002-07-03 13:44 ]