ulrich24ed 31.05.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Cześć Wszystkim! Jestem na etapie kończenia fundamentów i mam mały dylemat. Nie wiem kiedy zagęszczać piach w środku fundamentu - przed czy po ułożeniu kanalizacji? Hydraulik mówi, że najpierw ułoży kanalizację a potem wjedziemy zagęszczarką i ubijemy piach już pod chudziaka. Murarz mówi, żeby najpierw wszystko ubić i dopiero w tym robić kanalizację bo jak się najpierw robi kanalizację to można rozłączyć rury tą zagęszczarką i jest kłopot. Co robić? W załączeniu jest zdjęcie mojego aktualnego etapu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokry100 31.05.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 najpierw dobrze ubić, zrobić kanalizację a potem jeszcze raz zagęścić szczególnie miejsca rozkopane przy układaniu kanalizacji z uwaga na nie uszkodzenie rur pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 31.05.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) nie ma znaczenia przy takich malych ubijarkach , grunt zebys nie jedzil bezposrednio po rurach jezeli nie sa przykryte duzo iloscia piasku. A jak sie tak boisz o te swoje rurki to mozesz " suchego betonu" uzyc i oblepic te rurki tak na 5 cm Edytowane 31 Maja 2015 przez wanker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 31.05.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Cześć Wszystkim! Jestem na etapie kończenia fundamentów i mam mały dylemat. Nie wiem kiedy zagęszczać piach w środku fundamentu - przed czy po ułożeniu kanalizacji? Hydraulik mówi, że najpierw ułoży kanalizację a potem wjedziemy zagęszczarką i ubijemy piach już pod chudziaka. Murarz mówi, żeby najpierw wszystko ubić i dopiero w tym robić kanalizację bo jak się najpierw robi kanalizację to można rozłączyć rury tą zagęszczarką i jest kłopot. Co robić? W załączeniu jest zdjęcie mojego aktualnego etapu. Pozdrawiam. " Co robic ? " = > do murowac 1m wyskosci sciany i bedziesz mial piwnice a ten caly piach to sobie uzyjesz do murowania i tynkowanie i wibrowanie ci odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.05.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Nie karmić trola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 31.05.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Nie karmić trola. Ale jelopek blyszczy wiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 31.05.2015 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Czyli najpierw wszystko ubić - zagęszczarka będzie 100 kilowa? A potem w tym kopać kanalizację? I jeszcze raz delikatniej ubić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 31.05.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Hydraulik mówi jedno, Murarza drugie ... a co mówi projektant i kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 31.05.2015 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Kierownik mówi żeby najpierw zrobić kanalizację i potem ubijać.Jeszcze muszę wykopać dwa kominy, zalać je i wymurować bloczkiem.I też nie wiem czy najpierw ubić i wykopać kominy czy najpierw wykopać i zalać kominy i dopiero potem ubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 01.06.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Wykop kominy i zalej chociaż to powinieneś zrobić razem z kopaniem i zalewaniem ław, byłaby jedna robota. Wymuruj bloczki, zasypuj warstwami i zagęszczaj. Na koniec wykopiesz rowki na rury, położysz kanalize zasypiesz i przyklepiesz łopatą. Między rozłożonymi rurami nie pojeździsz zagęszczarką. A nie zasypiesz wszystkiego na raz tylko warstwami musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 01.06.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Zasypuj 40cm i ubijaj skoczkiem, potem znowu 40cm i cały czas skoczkiem. Hydraulik niech sobie robi równolegle jak bedziesz ubijał. Pod chudziak zagęszczarką płytową jakąś w miare dobrą okolo 120kg Nie jeździj po rurach;) chyba ze są głęboko zakopane to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 02.06.2015 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Dzięki mokry100, MeArek, SO-JER za pomocne wypowiedzi! Tak zrobię! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts