Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy ubijać piach? Przed czy po kanalizacji?

ulrich24ed

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Jestem na etapie kończenia fundamentów i mam mały dylemat.

Nie wiem kiedy zagęszczać piach w środku fundamentu - przed czy po ułożeniu kanalizacji?

Hydraulik mówi, że najpierw ułoży kanalizację a potem wjedziemy zagęszczarką i ubijemy piach już pod chudziaka.

Murarz mówi, żeby najpierw wszystko ubić i dopiero w tym robić kanalizację bo jak się najpierw robi kanalizację to można rozłączyć rury tą zagęszczarką i jest kłopot.

Co robić?

W załączeniu jest zdjęcie mojego aktualnego etapu.

Pozdrawiam.

forummur.jpg

nie ma znaczenia przy takich malych ubijarkach , grunt zebys nie jedzil bezposrednio po rurach jezeli nie sa przykryte duzo iloscia piasku. A jak sie tak boisz o te swoje rurki to mozesz " suchego betonu" uzyc i oblepic te rurki tak na 5 cm Edytowane przez wanker

Cześć Wszystkim!

Jestem na etapie kończenia fundamentów i mam mały dylemat.

Nie wiem kiedy zagęszczać piach w środku fundamentu - przed czy po ułożeniu kanalizacji?

Hydraulik mówi, że najpierw ułoży kanalizację a potem wjedziemy zagęszczarką i ubijemy piach już pod chudziaka.

Murarz mówi, żeby najpierw wszystko ubić i dopiero w tym robić kanalizację bo jak się najpierw robi kanalizację to można rozłączyć rury tą zagęszczarką i jest kłopot.

Co robić?

W załączeniu jest zdjęcie mojego aktualnego etapu.

Pozdrawiam.

" Co robic ? " = > do murowac 1m wyskosci sciany i bedziesz mial piwnice a ten caly piach to sobie uzyjesz do murowania i tynkowanie i wibrowanie ci odpadnie

Wykop kominy i zalej chociaż to powinieneś zrobić razem z kopaniem i zalewaniem ław, byłaby jedna robota. Wymuruj bloczki, zasypuj warstwami i zagęszczaj. Na koniec wykopiesz rowki na rury, położysz kanalize zasypiesz i przyklepiesz łopatą. Między rozłożonymi rurami nie pojeździsz zagęszczarką. A nie zasypiesz wszystkiego na raz tylko warstwami musisz.