pagulhan 31.05.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Mieszkanie jest w domu czterorodzinnym. 15 lat temu remontowane. Od kilku miesięcy ze ściany (głośny dźwięk po stuknięciu dłonią, prawdopodobnie położona płyta, ale to będę musiał jeszcze potwierdzić) wydobywa się ciche... klikanie? Stuknięcie?. Czasami jest ledwo słyszalne, czasami ciut głośniejsze niż zazwyczaj. Odnoszę wrażenie, że nie z jednego miejsca ze ściany, lecz z kilku, tzn. jakby wędrowało po powierzchni ok. 0,5m kwadratowego (długość przy ziemi ok. 1m), kilkanaście cm nad ziemią. Na jednym końcu tejże powierzchni jest gniazdko, na drugim wychodzi kabel, który doprowadza połączenie internetowe. 15 lat była cisza i spokój. Nie wiem, co się wydarzyło. Sąsiada z dołu nie podejrzewam, robił remont jakieś 4 lata temu, generalnie bardzo cichy człowiek. Zresztą, klikanie nie dochodzi z dołu, a ewidentnie (chyba, że się niesie?) jakieś 15cm nad podłogą. O budownictwie nie wiem nic, proszę o precyzyjne porady w laickim języku. Zrywanie płyty i ekstrakcja zawartości ściany nie są warte świeczki, dlatego chcę ten kawałek ściany wyciszyć. Już zanim pojawiło się klikanie miałem w planach przestawienie szafy dokładnie w miejscu, z którego teraz się ono wydobywa, zatem ewentualne walory estetyczne nie grają roli. Chcę w jakiś prosty sposób, najlepiej pozbawiony ogromnej ilości pyłu, zamontować w miejscu klikania izolację dźwiękową. Co mam kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 31.05.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Ciągłość przewodów, może iskrzy? Jaka częstość klikania? W nocy od 0 do 3 bo mniemam że musi być cicho w domu aby było słyszalne. Zatem odłączyć obwód i nasłuchiwać. Jak ściana zewnętrzna to otwór zabezpieczyć przed owadami.No i reszta to okadzanie białą szałwią, palenie kadzidełek i wizyta egzorcysty czy kapłana z pokropkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knauf Therm 31.05.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Można zastosować styropian akustyczny Knauf Therm Expert Acoustic, który jest dedykowany dla tłumienia dźwięków uderzeniowych - średnio o 24-27dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagulhan 31.05.2015 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Po powrocie do domu sprawdzę, czy odłączenie prądu pomaga. Co do głośności. Dźwięk jest cichy, ale nośny. Tak samo cichutko słychać go, kiedy jestem z uchem przy ścianie i tak samo, kiedy jestem na drugim końcu pokoju. Ba, nawet chodzące jakieś 70cm od ściany wentylatory w obudowie komputera nie są w stanie go zagłuszyć. Zawsze wiem, kiedy klika. Częstość jest mordercza dla mojej koncentracji. Stuka co niecałą sekundę lub sekundę z hakiem, przez kilkanaście sekund. Potem na chwilę, tak na minutę, przestaje. Bywa, że przerwa w stukaniu trwa znacznie krócej. Co robić, jeżeli się okaże, że nie klika, kiedy do gniazdka nic nie jest podłączone? Rozwalać płytę i naprawiać? @KnaufNie przykleję styropianu do ściany. Na bank będzie się kruszyć. Chcę coś, co mniej się rzuca w oczy. Może jakąś płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 23.06.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 A nie myślałeś o jakiejś płycie karton-gips z izolacją dźwiękową? jakaś warstwa waty dźwiękochłonnej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Chcę w jakiś prosty sposób, najlepiej pozbawiony ogromnej ilości pyłu, zamontować w miejscu klikania izolację dźwiękową. Co mam kupić? Zastanów się jeszcze nad tym...wykonaj kilka otworów niewielkiej średnicy w ścianie w miejscu gdzie rzekomo występuje i sprawdź czy dźwięk się nasilił, czy osłabł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 17.09.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Chcę w jakiś prosty sposób, najlepiej pozbawiony ogromnej ilości pyłu, zamontować w miejscu klikania izolację dźwiękową. Co mam kupić? Np. matę izolującą akustycznie Mustwall M20. Panele 1 x 1,2 m o grubości 2 cm (najcieńsze 1 cm). Z tym że, trzeba pamiętać o kilku rzeczach: a) najlepiej jest usuwać przyczynę, a nie leczyć skutek. Dlatego polecam jednak wyciąć kawałek ściany tam gdzie ma stanąć szafa i zobaczyć co się dzieje. b) jeśli jednak zdecydujesz się na maty akustyczne i przykleisz 1 lub nawet kilka sztuk obok siebie, dźwięk ominie je i wniknie pierwszym miejscem do którego dotrze, gdzie maty nie będzie. Droga się wydłuży, więc dźwięk nieco przycichnie, ale nie będzie to wg mnie kolosalna różnica. Efekt byłby przy wyklejeniu całej ściany, ale to jest bez sensu (ze względu na cenę); Jedyne co można zrobić z pomysłem Pana z Knaufa, aby styropian wykorzystywać do tłumienia dźwięków powietrznych, to uprzejmie go przemilczeć. Pozdrawiam Sebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.09.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Zapomniałeś napisać gdzie sprzedajesz te "maty Mustwall" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 18.09.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Zapomniałeś napisać gdzie sprzedajesz te "maty Mustwall" ??? W googlach są, ale nie o to chodzi. Wg mnie takie maty tutaj nie rozwiążą problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts