TWolek 31.05.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witam, pragnę ocieplić strych / dach. W tamtym roku kupiłem dom, który kończę remontować. Strych mam nieużyteczny, wejście jest od zewnątrz. Trzymam tam jakieś pudełka, rzeczy na które nie mam miejsca nigdzie indziej, a z których nie korzystam często. Dach mam drewno, folia, papa, blacho-dachówka. Posiadam sporo nieużywanego styropianu od elewacji zewnętrznej. Moje pytanie dotyczy co lepiej ocieplić, czy dach wełną mineralną, czy styropian ułożyć na podłodze strychu i zalać chudziakiem. Za drugim rozwiązaniem przeważają koszty, które mógłbym przełożyć chociażby na zakup drzwi. Jednak obawiam się, że tak czy siak zimno będzie przechodziło przez mury, które ewentualnie również mogę od wewnątrz obłożyć styropianem. Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 31.05.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Witam, pragnę ocieplić strych / dach. W tamtym roku kupiłem dom, który kończę remontować. Strych mam nieużyteczny, wejście jest od zewnątrz. Trzymam tam jakieś pudełka, rzeczy na które nie mam miejsca nigdzie indziej, a z których nie korzystam często. Dach mam drewno, folia, papa, blacho-dachówka. Posiadam sporo nieużywanego styropianu od elewacji zewnętrznej. Moje pytanie dotyczy co lepiej ocieplić, czy dach wełną mineralną, czy styropian ułożyć na podłodze strychu i zalać chudziakiem. Za drugim rozwiązaniem przeważają koszty, które mógłbym przełożyć chociażby na zakup drzwi. Jednak obawiam się, że tak czy siak zimno będzie przechodziło przez mury, które ewentualnie również mogę od wewnątrz obłożyć styropianem. Jakie jest Wasze zdanie? Strych i tak zostanie nieuzytkowy, tak ? Wiec po co ocieplac polac ? Jaki masz strop ? Pozdrawiam Edytowane 2 Czerwca 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.06.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Styropian na strop w dwóch warstwach na przekładkę, ocieplenie fajermurów od środka i od góry (między krokwiami a murłatą i ścianami szycztowymi) i połączenie tego z izolacją ścian to w Twoim przypadku najlepsze rozwiązanie (niedrogi styropian, mało m2, brak mostków cieplnych). Już pogodziłeś się z nieużytkowym poddaszem. Zadbaj jeszcze aby styropian nie miał bliskiego kontaktu z blachą dachową jeśli ją masz. Oblep wcześniej klejem z siatką zanim ocieplisz nim murłaty. Styropian psuje się od temperatur osiąganych przez nasłonecznione blachy dachowe i trzeba go chronić.Co do grubości, to standard pasywny ociągniesz używając 40cm styropianu białego, lub 30-33cm grafitowego, ale wtedy prawie tyle samo musisz dać na ściany i podłogę. Dopasuj wszystkie przegrody do siebie, bo inaczej to strata kasy. Jeśli dajesz np. 15cm białego na ściany, to daj 20cm na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts