Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie CWU latem, co taniej?

TWolek

Recommended Posts

Obecnie ogrzewam wodę piecem na groszek. Średnio w tygodniu wychodzi 25kg. Nie mam założonego podgrzewacza na prąd w bojlerze. Czy uważacie, że założenie i grzanie prądem wyjdzie taniej?

Ja przez kilka lat grzałem wodę bojlerem (II taryfa). Wychodziło niezbyt drogo , ale niestety niezbyt komfortowo , bo woda była dostępna w ograniczonej ilości i w danych godzinach ...

To było mocno wkurzające , bo byłem "niewolnikiem" II taryfy.

Dodatkowo kocioł u mnie przez lata w wiosnę/lato miał przerwę i sobie wypoczywał ...

W tym roku ze względu na zimny maj odpaliłem kocioł ponownie i sprawdziłem ile będę zużywał opału na tylko CWU. Wychodzi mi około 1.8kg na dobę. A plusy że mam dostęp do ciepłej wody o każdej porze dnia i w takiej ilości jaką chcę ...

Dodatkowo ciągła praca kotła jest także bezpieczniejsza dla kotła , bo podczas kilku miesiecznego przestoju jednak wchodzi wilgoć i może pojawić się rdza ...

Wszystko zależy od ilości zużycia wody , ale na 100% jak masz tylko I taryfę to grzanie wody boljerem będzie dużo droższe niż węglem ...

W II taryfie będzie drożej niż węglem , ale nie będą to już kolosalne różnice , ale za to będziesz "niewolnikiem" odpowiednich godzin i będziesz się musiała nagimnastykować aby nie wejść w I taryfę ...

Gość Arturo72
Ja przez kilka lat grzałem wodę bojlerem (II taryfa). Wychodziło niezbyt drogo , ale niestety niezbyt komfortowo , bo woda była dostępna w ograniczonej ilości i w danych godzinach ...

To było mocno wkurzające , bo byłem "niewolnikiem" II taryfy.

Bo miałeś za mały zasobnik cwu i tyle.Na własne zyczenie byłeś niewolnikiem czyli sam się pozbawiłeś komfortu :)

Bojlerek 80l grzany do 80st.C to nie to samo co 200l grzany do 80st.C,czyż nie ?

ciach

W tym roku ze względu na zimny maj odpaliłem kocioł ponownie i sprawdziłem ile będę zużywał opału na tylko CWU. Wychodzi mi około 1.8kg na dobę.

Możesz zdradzić jak duży masz baniak cwu do ilu *C go ładujesz (temp co , temp cwu ) i w jakim trybie kocioł pracuje ? Aha i jeszcze jaką masz temp w kotłowni ?

Możesz zdradzić jak duży masz baniak cwu do ilu *C go ładujesz (temp co , temp cwu ) i w jakim trybie kocioł pracuje ? Aha i jeszcze jaką masz temp w kotłowni ?

Dużo informacji jest moim podpisie ;-)

Temperatura kotła - 50 stopni , temp CWU taka sama jak temp kotła.

Bojler 80L , ale jest spięty na stałe z kotłem i pompa cały czas pompuje przez niego wodę (działa jak bufor).

Kocioł pracuje w trybie automatycznym (PID).

Temp w kotłowni. Nie mam tam termometru , ale cieplej niż na dole domu. U góry domu temp. zbliżona , więc sauny w kotłowni nie ma ...

Bo miałeś za mały zasobnik cwu i tyle.Na własne zyczenie byłeś niewolnikiem czyli sam się pozbawiłeś komfortu :)

Bojlerek 80l grzany do 80st.C to nie to samo co 200l grzany do 80st.C,czyż nie ?

Ten bojler jak się ma kocioł to tak naprawdę nie ma znaczenia jego pojemność , bo kocioł też ma swój wymiennik (80L) i szybkie nagrzanie wody nie sprawia jakiegoś problemu ...

Gość Arturo72
Ten bojler jak się ma kocioł to tak naprawdę nie ma znaczenia jego pojemność , bo kocioł też ma swój wymiennik (80L) i szybkie nagrzanie wody nie sprawia jakiegoś problemu ...

Ale do grzania cwu w II taryfie zdecydowanie za mały na rodzinę i stąd twoje niewolnictwo.

Ale do grzania cwu w II taryfie zdecydowanie za mały na rodzinę i stąd twoje niewolnictwo.

Masz rację , za mały ...

Ale jak działa z kotłem , to problem pojemność bojlera nie ma zbytniego znaczenia.

Ale nawet 200L by przy II taryfie problemu by całkowicie nie rozwiązało bo wystarczy aby ktoś chciał się wykąpać w wannie i już cały bojler zużyje ...

A dla drugiej osoby by już nie bylo ciepłej wody ...

Więc niestety i tak posiadacz bojlera 200L byłby "niewolnikiem" II taryfy ...

Bo wystarczyło by aby 2 osoby chciały wziąć kąpiel w wannie i niestety dla drugiej osoby by ciepłej wody by nie było , a ogrzanie 200L grzałką by trochę zajęło ;)

Ale nawet 200L by przy II taryfie problemu by całkowicie nie rozwiązało bo wystarczy aby ktoś chciał się wykąpać w wannie i już cały bojler zużyje ...

A dla drugiej osoby by już nie bylo ciepłej wody ...

Więc niestety i tak posiadacz bojlera 200L byłby "niewolnikiem" II taryfy ...

Bo wystarczyło by aby 2 osoby chciały wziąć kąpiel w wannie i niestety dla drugiej osoby by ciepłej wody by nie było , a ogrzanie 200L grzałką by trochę zajęło ;)

głupoty piszesz...myślisz przez pryzmat kotła i grzania CWU do 50C...

z tego co kojarzę, to koledzy grzejący prądem CWU w 2T, to nawet mają mniejsze zasobniki niż 200l, tylko wyżej grzeją.

jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, ze grzejąc zasobnik do 70-80C braknie ciepłej wody

każdy grzeje do takiej temperatury, jaka jest potrzebna....

głupoty piszesz...myślisz przez pryzmat kotła i grzania CWU do 50C...

z tego co kojarzę, to koledzy grzejący prądem CWU w 2T, to nawet mają mniejsze zasobniki niż 200l, tylko wyżej grzeją.

jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, ze grzejąc zasobnik do 70-80C braknie ciepłej wody

każdy grzeje do takiej temperatury, jaka jest potrzebna....

Jak grzałem prądem to bojler grzałem do około 70 stopni , aby właśnie mieć więcej ciepłej wody ...

Jak grzeję kotłem , bo grzeję do 50 stopni , bo nie ma sensy więcej , bo ciepłą wodę mogę mieć w nieograniczonej ilości i o każdej porze ...

Gość Arturo72
Jak grzałem prądem to bojler grzałem do około 70 stopni , aby właśnie mieć więcej ciepłej wody ...

Jak grzeję kotłem , bo grzeję do 50 stopni , bo nie ma sensy więcej , bo ciepłą wodę mogę mieć w nieograniczonej ilości i o każdej porze ...

I dlatego stales się niewolnikiem na własne życzenie.

80l nawet do 70st.C to kropla w morzu.

Znowu nie przemyślana inwestycja na przyszłość.

Jak miałem grzać prądem to dla mnie 140l już wydawało się mało.

Aktualnie 300l do 46st.C i nigdy ciepłej wody nie zabrakło i grzane tylko w taniej taryfie.

A co z żywotnością baterii przy takiej wysokiej temp CWU?

Jak nie miałem kotła z podajnikiem to latem używany był junkers. Do mycia naczyń zawsze przekręcali mi junkers a szła taka temperatura, że prysznica nie dało się wziąć (im więcej miesza się zimnej tym mniejsze ciśnienie na ciepłej i junkers gasł). Bateria po krótkim czasie zaczęła ciężko chodzić głównie przy ciepłej wodzie aż z czasem całkiem się zatarła.

Obecnie jak w połowie wysokości leżącego zasobnika 120 l jest 40°C to u góry coś niewiele ponad 50. Też zaczynam odczuwać opory na baterii a co dopiero grzejąc do 70°C?

A co z żywotnością baterii przy takiej wysokiej temp CWU?

Jak nie miałem kotła z podajnikiem to latem używany był junkers. Do mycia naczyń zawsze przekręcali mi junkers a szła taka temperatura, że prysznica nie dało się wziąć (im więcej miesza się zimnej tym mniejsze ciśnienie na ciepłej i junkers gasł). Bateria po krótkim czasie zaczęła ciężko chodzić głównie przy ciepłej wodzie aż z czasem całkiem się zatarła.

Obecnie jak w połowie wysokości leżącego zasobnika 120 l jest 40°C to u góry coś niewiele ponad 50. Też zaczynam odczuwać opory na baterii a co dopiero grzejąc do 70°C?

bateria kuchenna czy łazienkowa? stosuje się zawór antyoparzeniowy za bojlerem - zmniejsza zużycie CWU i chroni użytkowników przez oparzeniem.

Bateria łazienkowa, przy wannie. Ta przy zlewie i w kuchni jakoś wytrzymuje, może dlatego, że długo się przez nie wody nie puszcza.

Zastanawiam się nad baterią z termostatem ale poczytam jeszcze o tym zaworze bo chyba lepiej zabezpieczyć wszystkie krany a nie tylko jeden.

Temperatura kotła - 50 stopni , temp CWU taka sama jak temp kotła.

Bojler 80L , ale jest spięty na stałe z kotłem i pompa cały czas pompuje przez niego wodę (działa jak bufor).

Kocioł pracuje w trybie automatycznym (PID).

a pompka i całe to "ustrojstwo" to rozumiem że obywa się bez udziału energii elektrycznej...;)

rozpisujecie się nad zużyciem opału ale jakoś nikt nie kwapi się podać ile jeszcze ta cała "aparatura" pociąga z kabla...

a pompka i całe to "ustrojstwo" to rozumiem że obywa się bez udziału energii elektrycznej...;)

rozpisujecie się nad zużyciem opału ale jakoś nikt nie kwapi się podać ile jeszcze ta cała "aparatura" pociąga z kabla...

Mierzyłem także i to gdy porównywałem koszty rok czy dwa temu - trzeba by poszukać w starszych wpisach.

W każdym razie koszt prądu był bardzo mały w porównaniu do ekogroszku nawet latem przy grzaniu CWU [o ile dobrze pamiętam kilka zł miesięcznie].

Gdy będę miał czas i dokopię się do tych danych napiszę konkretnie.