kris2682 31.05.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witam Mam problem z odwodnieniem działki. W zaglebieniu terenu wiecznie stoi woda. Wkopalem rurę drenarska w osłonie z geowlokniny. Pytanie jak zabezpieczyć wlot do tej rury ? Zrobiłem to geowloknina ale po godzinie tak się zabiła ziemia, że ani kropla się nie przedostaje. Ziemia jest tam gliniasta na dodatek narazie jest tam pole orne więc z góry spływa przy każdym deszczu masa ziemi. Myślałem o jakiejś studzienka gdzie ten syf by się zbierał ale nie wiem zupełnie jak to zrobić. Temat dość pilny więc proszę o radę. Jeszcze jedna ulewa a karpie będę mógł tam hodować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 01.06.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Trudno cokolwiek doradzić czy nawet powiedzieć bo nawet nie wiem czy masz tam jakiś rów w pobliżu? Zakopałeś rurę i dokąd ją wyprowadziłeś? Wstaw jakieś zdjęcia, dołącz jakiś rysunek to coś się może wymyśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 01.06.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Sorki może nie wyraziłem się jasno , ale nie bardzo kumam po co tu rysunek? Napisałem że rura drenarska została owinieta geowloknina, łącznie z wlotem czyli jej końcem który znajduje się w dole zalewanym po każdej ulewie . Przez godzinę woda spływala bez problemy więc spadek jest. Woda ma gdzie spływac. Problem polega na tym że glina zatyka geowloknine na wlocie i nie puszcza wody. Pytanie jak to się robi ze studzienka? Rura drenarska umieszczona w studzience wyżej a wlew do studzienki niżej i wybierać często ten szlam czy może rura drenarska wyżej a u dołu studzienki wlew i z 50 cm żwiru lub kamyki żeby filtrowalo ? Czyli cos cośna zasadzie studzienki przelewowej ? Jedno wiem nie może być geowloknina w żadnej fazie filtrowania wody bo się zatyka . Edytowane 1 Czerwca 2015 przez kris2682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.06.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Sorki może nie wyraziłem się jasno , ale nie bardzo kumam po co tu rysunek? Napisałem że rura drenarska została owinieta geowloknina, łącznie z wlotem czyli jej końcem który znajduje się w dole zalewanym po każdej ulewie . Przez godzinę woda spływala bez problemy więc spadek jest. Woda ma gdzie spływac. Problem polega na tym że glina zatyka geowloknine na wlocie i nie puszcza wody. Pytanie jak to się robi ze studzienka? Rura drenarska umieszczona w studzience wyżej a wlew do studzienki niżej i wybierać często ten szlam czy może rura drenarska wyżej a u dołu studzienki wlew i z 50 cm żwiru lub kamyki żeby filtrowalo ? Czyli cos cośna zasadzie studzienki przelewowej ? Jedno wiem nie może być geowloknina w żadnej fazie filtrowania wody bo się zatyka . Geowloknina stanowi filtr. Ale bardzo drobny (dokladny) filtr. Wiec szybko sie zapycha. Miejsce w ktorym woda ma byc przez rure zbierana powinno byc zrobione inaczej. Rura, owinieta geowloknina badz taka plastikowa watą. to zasypane piaskiem, dosyc grubym To obsypane grubym plukanym zwirem np 8-16mm. Wtedy masz 3 stopniowy filtr. Zapcha sie duzo wolniej a co najwazaniejsze, ma wieksza powierchnie zbierzania niz wlot do rury owiniety geowloknina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts