Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż melioracyjnych jak zabezpieczyć wlot do rury drenazowej

kris2682

Recommended Posts

Witam

Mam problem z odwodnieniem działki. W zaglebieniu terenu wiecznie stoi woda. Wkopalem rurę drenarska w osłonie z geowlokniny. Pytanie jak zabezpieczyć wlot do tej rury ? Zrobiłem to geowloknina ale po godzinie tak się zabiła ziemia, że ani kropla się nie przedostaje. Ziemia jest tam gliniasta na dodatek narazie jest tam pole orne więc z góry spływa przy każdym deszczu masa ziemi. Myślałem o jakiejś studzienka gdzie ten syf by się zbierał ale nie wiem zupełnie jak to zrobić. Temat dość pilny więc proszę o radę. Jeszcze jedna ulewa a karpie będę mógł tam hodować.

Pozdrawiam

Sorki może nie wyraziłem się jasno , ale nie bardzo kumam po co tu rysunek? Napisałem że rura drenarska została owinieta geowloknina, łącznie z wlotem czyli jej końcem który znajduje się w dole zalewanym po każdej ulewie . Przez godzinę woda spływala bez problemy więc spadek jest. Woda ma gdzie spływac. Problem polega na tym że glina zatyka geowloknine na wlocie i nie puszcza wody. Pytanie jak to się robi ze studzienka?

Rura drenarska umieszczona w studzience wyżej a wlew do studzienki niżej i wybierać często ten szlam czy może rura drenarska wyżej a u dołu studzienki wlew i z 50 cm żwiru lub kamyki żeby filtrowalo ? Czyli cos cośna zasadzie studzienki przelewowej ? Jedno wiem nie może być geowloknina w żadnej fazie filtrowania wody bo się zatyka .

Edytowane przez kris2682

Sorki może nie wyraziłem się jasno , ale nie bardzo kumam po co tu rysunek? Napisałem że rura drenarska została owinieta geowloknina, łącznie z wlotem czyli jej końcem który znajduje się w dole zalewanym po każdej ulewie . Przez godzinę woda spływala bez problemy więc spadek jest. Woda ma gdzie spływac. Problem polega na tym że glina zatyka geowloknine na wlocie i nie puszcza wody. Pytanie jak to się robi ze studzienka?

Rura drenarska umieszczona w studzience wyżej a wlew do studzienki niżej i wybierać często ten szlam czy może rura drenarska wyżej a u dołu studzienki wlew i z 50 cm żwiru lub kamyki żeby filtrowalo ? Czyli cos cośna zasadzie studzienki przelewowej ? Jedno wiem nie może być geowloknina w żadnej fazie filtrowania wody bo się zatyka .

Geowloknina stanowi filtr. Ale bardzo drobny (dokladny) filtr. Wiec szybko sie zapycha. Miejsce w ktorym woda ma byc przez rure zbierana powinno byc zrobione inaczej.

Rura, owinieta geowloknina badz taka plastikowa watą.

to zasypane piaskiem, dosyc grubym

To obsypane grubym plukanym zwirem np 8-16mm.

Wtedy masz 3 stopniowy filtr. Zapcha sie duzo wolniej a co najwazaniejsze, ma wieksza powierchnie zbierzania niz wlot do rury owiniety geowloknina.