borell 31.05.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witam, W nowo wynajętym mieszkaniu na drewnianym blacie kuchennym - obok zlewu pojawia się grzyb. Czym radzicie pozbyć się tego problemu i jak zabezpieczyć się na jak najdłuższy okres? Blat ma cały czas styczność z wodą z dotychczasowy właściciel z reguły koncentrował się na lakierowaniu blatu raz na kilka miesięcy. Zdjęcia problemu w załączniku. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiek_aa 28.08.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Co prawda nie mam drewnianego, tylko bambusowy, ale jak coś wyskoczyło (przeważnie jak ktoś nieopatrznie kładzie morką ścierkę na blacie) wzięłam drobny papier, starłam i nałożyłam wosk. Zapewne nie są to jakieś fachowe sposoby, ale robiłam to dosłownie 2 razy w ciągu roku i nie zauważyłam uszkodzenia blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 28.08.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Blat trzeba starannie wysuszyć, zaimpregnować preparatem grzybobójczym. Ja bym następnie zaolejował. Olej wnika głębiej zabezpieczając drewno przed wodą. Lakier jest tylko powierzchniowy (daje cienką powłokę) i łatwo go uszkodzić. Olejowanie należy powtarzać regularnie. Są specjalne oleje do blatów kuchennych. A jeśli chodzi o moje zdanie to drewno nie jest najlepszym materiałem do częstych kontaktów z wodą. Na blat kuchenny polecam płytę granitową (którą też się impregnuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.