Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ile wzrośnie oprocentowanie?

O ile wzrośnie oprocentowanie  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. O ile wzrośnie oprocentowanie

Recommended Posts

Sądzę , że w granicach 0,2-0,3%, gdyż podwyżki trwają nieustannie.

Większość kredytów hipotecznych podąża za WIBORem, a ten ostatnio rósł. 3M zdążył od 8.06 do 30.06 wzrosnąć o 0,25%.

Ponieważ WIBOR jest właśnie "ceną" depozytów międzybankowych to po podwyżce stóp procentowych, których wszyscy się spodziewali nie wzrośnie już znacznie.

Dla banku każda sytuacja jest dobra żeby zarobić. Zgodnie z prawem samospełniającej się przepowiedni podniosą oprocentowanie kredytów więcej niż 0,5 %, bo wiedzą że ludzie się tego spodziewają i nie będzie dużego krzyku.... Ja stawiam na 0,75% - banki zawsze próbują po cichu przemycić nieuzasadnioną podwyżkę razem z uzasadnioną . Sądzę więc, że dla bankowców 0,5% to za mało (w końcu to im się należy z urzędu :cry: ), 1% brzmi za dużo (niepolitycznie :wink: ), więc średnia z tego to 0,75%. Uzasadnią to wysokimi prognozami co do inflacji i / albo rezerwami na złe kredyty...

Pozdrawiam, A.

z tego co wczoraj mozna bylo uslyszec - zlotowkowe moga podrozec, a walutowe niekoniecznie. Maja tez spadac kursy walut obcych.

Otóż walutowe już podrożały - pani w banku powiedziała że to nie jest jakaś spektakularna akcja ale LIBOR drożeje dzieje się to codziennie- ja chcę brać w CHF, a w Szwajcarii podnoszą stopy.

Tak więc wszystkie kredyty podrożeją, stąd też kredyt walutowy wydaje się szansą na zachowanie swojej płynności finansowej - bo o złotowych kredytach wiemy na pewno że będą droższe, a o walutowych nie :D - rata powinna być dużo niższa przy spadających walutach. Nie ma siły, złotówka musi się wzmocnić - przynajmniej tak byśmy chcieli :)

Zresztą, ci co brali kredyt w Euro, zaczynają chyba mieć nadzieję na lepsze czasy - kto wie, może właśnie w Euro warto byłoby teraz pożyczać?

BK czy ja wiem ... euro? Oprocentowanie jest o ok. 1,5% wyższe niż franka, a z drugiej strony kurs franka jest silnie skorelowany z euro (wzrosty i spadki obu walut są bardzo podobne). Dlatego według mnie lepszy frank. Na kożyść euro przemawiałoby nasze wejście do strefy euro, ale nie liczyłbym na to szybciej jak za 6 lat (tj. 2010r.)