_bogus_ 30.06.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Jak myślicie - o ile procent wzrośnie oprocentowanie kredytów hipotecznych w związku z podwyżką stopy procentowej przez NBP o 0.5 %? Ja stawiam że co najmniej 1%. Proszę o szybką odpowiedź - jak znam banki - zaraz się przekonamy i zgadywać nie będzie trzeba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 30.06.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 mysle ze nie mniej jak o 0,5% ale niewiele ponad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 30.06.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 mysle ze nie mniej jak o 0,5% ale niewiele ponad bardzo politycznie nie wiem u nas wszystko możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 30.06.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 ja stawiam na 0.5. Może to jest niewiele, ale obawiam się, że oprocentowanie kredytów wzrośnie w ciągu tygodnia od tego faktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas matla 30.06.2004 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 1% do trzech tygodni,niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.07.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Wczoraj w telewizorni (TVN Fakty) mówili, że ma to być 0,5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 01.07.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Sądzę , że w granicach 0,2-0,3%, gdyż podwyżki trwają nieustannie.Większość kredytów hipotecznych podąża za WIBORem, a ten ostatnio rósł. 3M zdążył od 8.06 do 30.06 wzrosnąć o 0,25%. Ponieważ WIBOR jest właśnie "ceną" depozytów międzybankowych to po podwyżce stóp procentowych, których wszyscy się spodziewali nie wzrośnie już znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 01.07.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 czy podwyzka stop w polsce bedzie miala wplyw na LIBOR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunlisek 01.07.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 z tego co wczoraj mozna bylo uslyszec - zlotowkowe moga podrozec, a walutowe niekoniecznie. Maja tez spadac kursy walut obcych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 03.07.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Dla banku każda sytuacja jest dobra żeby zarobić. Zgodnie z prawem samospełniającej się przepowiedni podniosą oprocentowanie kredytów więcej niż 0,5 %, bo wiedzą że ludzie się tego spodziewają i nie będzie dużego krzyku.... Ja stawiam na 0,75% - banki zawsze próbują po cichu przemycić nieuzasadnioną podwyżkę razem z uzasadnioną . Sądzę więc, że dla bankowców 0,5% to za mało (w końcu to im się należy z urzędu ), 1% brzmi za dużo (niepolitycznie ), więc średnia z tego to 0,75%. Uzasadnią to wysokimi prognozami co do inflacji i / albo rezerwami na złe kredyty... Pozdrawiam, A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 03.07.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Oczywiście miałam na myśli kredyty w PLN. Niestety 0,75 % nie ma w ankiecie, więc zaznaczyłam 1%. Pozdrowionka, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 03.07.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 z tego co wczoraj mozna bylo uslyszec - zlotowkowe moga podrozec, a walutowe niekoniecznie. Maja tez spadac kursy walut obcych. Otóż walutowe już podrożały - pani w banku powiedziała że to nie jest jakaś spektakularna akcja ale LIBOR drożeje dzieje się to codziennie- ja chcę brać w CHF, a w Szwajcarii podnoszą stopy. Tak więc wszystkie kredyty podrożeją, stąd też kredyt walutowy wydaje się szansą na zachowanie swojej płynności finansowej - bo o złotowych kredytach wiemy na pewno że będą droższe, a o walutowych nie - rata powinna być dużo niższa przy spadających walutach. Nie ma siły, złotówka musi się wzmocnić - przynajmniej tak byśmy chcieli Zresztą, ci co brali kredyt w Euro, zaczynają chyba mieć nadzieję na lepsze czasy - kto wie, może właśnie w Euro warto byłoby teraz pożyczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 06.07.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 BK czy ja wiem ... euro? Oprocentowanie jest o ok. 1,5% wyższe niż franka, a z drugiej strony kurs franka jest silnie skorelowany z euro (wzrosty i spadki obu walut są bardzo podobne). Dlatego według mnie lepszy frank. Na kożyść euro przemawiałoby nasze wejście do strefy euro, ale nie liczyłbym na to szybciej jak za 6 lat (tj. 2010r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts