Ifarrg 01.06.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Biję się z myślami, jak to zrobić, żeby było dobrze. Mam dom piętrowy, rekuperator będzie na dole w pom. technicznym, parter rurki puszczone w sufitach podwieszanych, piętro po stropie piętra i przez przepusty w nim. Wywiew będzie realizowany przez 1 skrzynke rozdzielczą parteru, skąd pójdą kanały bezpośrednio na piętro również w sufity podwieszane. Dylemat mam z nawiewem - dać 2 skrzynki rozprężne, czy jedną tak, jak wywiew? Za 1 skrzynką przemawia łatwiejsza regulacja, bo powietrze powinno się lepiej równomiernie rozchodzić. Przeciw to więszka ilość rurek do wpakowania pionowo (zamiast 1 fi 200, trzeba dać 8 fi 75 zewn). Nie wiem też, czy jak dam więcej rurek, ale mniejszej średnicy, za to z jednej skrzynki, to czy to powietrze i tak nie będzie miało trudniej pokonać tą odległość, niż rurką fi 200. Długość rur przedstawia się następująco: Parter Kotłownia 250 cm szt. 1 Łazienka 250 szt. 3 - wywiew kuchnia 800 szt. 3 - wywiew pokój 1200 szt. 1 Salon 1 1150 szt. 2 salon 2 1470 szt. 2 Piętro Łaz 340 szt. 3 - wywiew hol 250 szt. 2 - wywiew P1 860 szt. 2 P2 750 szt. 2 P3 930 szt. 2 P4 800 szt. 2 Do tego na piętrze trzeba dodać wszędzie gdzieś po 300 cm, bo te rurki mają nie uwzględniony pion. Załączony rysunek przedstawia skrzynki jakie ew. trzeba by dać. oraz plan parteru i pietra(przebieg niektorych rur będzie zmodyfikowany) Poradźcie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 01.06.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Załóż 4 skrzynki - po dwie na kondygnację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 01.06.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Ale 4 nie potrzebuję . nawiewy na piętrze będą realizowane na stropie piętra w warstwie izolacji, a wywiew piętra jest blisko pionów po dwóch stronach w łazience i na klatce a tam i tak będą sufity podwieszane, wiec wygodnie mi jest puścić wywiew z jednej skrzynki... A ten nawiew mnie intryguje, bo nie wiem, jak to zrobic, zeby nie schrzanic, zeby bylo mniej obsługi i pewniejszy dobry nawiew.... Edit. O, a moze inaczej, bo na pierwszy rzut oka może nie każdy widzi. Skrzynki na piętrze musiałyby być zasilane przez wyloty zze skrzynek na parterze. Właśnie stąd mi się wzięła wątpliwość, czy nie lepiej zrobić wszystko na jednej skrzynce nawiewnej i jednej wywiewnej ... Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts