87marius 01.06.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, mam duza waska dzialke z przodu stoi stary malutki 40m2 murowany domek rodzicow i wiata na samochody chcial bym za nim postawic duza brame z domofonem i pieknie urzadzic ogrod a na koncu dzialki postawic bungalow 97m2 (12m szeroki 8dlogi i 3 wysoki) z wyjsciem tylko na przod. w centralnej czesci salon z kuchnia a po prawej i po lewej pokoje i lazienka, calosc ocieplona 20cm styropianu z ogrzewaniem tylko podlogowym, bez fundametow dom stal by na wkopanych slupkach, prosty dach aluminium z spadem na tyl z przodu chcial bym ogrod zimowy jako przedsionek. ciepla woda, kanalizacja i prad szedl by pod ziemia z domku rodzicow. co o tym myslicie? czy moje plany maja sens, chodzi o to zeby bylo tanio i super Edytowane 1 Czerwca 2015 przez 87marius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87marius 03.06.2015 04:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) moze lepiej bylo by jednak zrobic maly fundament i zamiast szkieletu z cienkiej cegly wymurowac? na te mury besposrednio balki i laty, blacha i dach gotowy., bez zadnego kombinowania z ciezka wiezba.Budowac tanim kosztem wedlog projektu jak szopka bez podlogi i gole sciany z dachema pozniej docieplic i wykonczyc jak dom, cyba zaden pozniej nie bedzie mial problemu ze tam mieszkam? w papierach widnial by tylko jako szopka mysle ze zaoszczedzil bym na tym sporo kasy na projektancie i na pozwoleniach, i wszystkich instalacjach i podlaczeniach, piecu, wszystko i tak by szlo z domu rodzicow 20 metrow rur i kabla w izolacji wkopal bym na 1 metr w ziemie. ciepla woda CO kanalizacja prad i internet wifico o tym myslicie???ile kosztowalo by mnie postawienie takiej szopki w stanie surowym?policzylemfundamenty + sciany [(zewneczne 12+8+12+8 i wewnetrzne 8+8 ) x3 wysokosc] = 168m2 cegly i tu chyba ze wzglendu na tak lekka konstrukcje dachu starczyla by 11,5cm grubosci klasa wytrzymalosci 12Nm/mm2 dach plaski o nachyleniu 5 stopni wstrone tylu domu belki co metr [8belek po 13m(sparte co 4m) ] =104m belek do tego latyalu blacha na dach 117m2 Edytowane 3 Czerwca 2015 przez 87marius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.06.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 cyba zaden pozniej nie bedzie mial problemu ze tam mieszkam? w papierach widnial by tylko jako szopka mysle ze zaoszczedzil bym na tym sporo kasy na projektancie i na pozwoleniach, i wszystkich instalacjach i podlaczeniach, piecu, wszystko i tak by szlo z domu rodzicow 20 metrow rur i kabla w izolacji wkopal bym na 1 metr w ziemie. ciepla woda CO kanalizacja prad i internet wifi co o tym myslicie??? Myślę, że to nie jest tak hop siup jak Ci się wydaje 97 m2 powierzchni urzędnicy nie klepną jako "szopka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts