Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie ścian działowych z BK po wylaniu na nie stropów przez "fachowców".

Recommended Posts

Cześć,

Proszę o poradę. Na ściany działowe z BK H+H 12 cm moi, tak zwani, fachowcy wylali bezpośrednio stropy monolityczne. Na parterze mam tylko 3 małe ścianki blisko ścian zewnętrznych i tutaj im się nic nie stało. Niestety na piętrze, na którym na ścianki działowe został wylany bezpośrednio stropodach nie jest już tak kolorowo. Dwie ściany pękły ukośnie od góry ku dołowi, w wielu miejscach ostatnie bloczki zostały oderwane od reszty ściany i uniesione. Wykonałem już dylatację fleksem na połączeniu betonu i BK, która została wypełniona pianką montażową, bloczki które zostały oderwane, są wmurowane od nowa. Murarze też nie szaleli z klejem i ścianki działowe nie budzą mojego zaufania. Chciałbym je jakoś wzmocnić przed tynkowaniem. Trafiłem ostatnio przypadkiem na mini targi budowlane i jeden z przedstawicieli podpowiedział mi, żeby wzmocnić je siatką elewacyjną, wtapiając ją w klej do ociepleń. Czy to jest dobre rozwiązanie? Jeżeli tak, to czy siatkę w narożniku powinno wywinąć się na sufit i tam ją też zatopić w kleju.

Pierwsze bloczki od podłogi w ściankach działowych na piętrze są postawione bezpośrednio na zaprawie cementowej. Szukając informacji w wyszukiwarce dotarło też do mnie, że w dwóch miejscach zrobiła się przerwa pomiędzy pierwszym, a drugim bloczkiem od podłogi (w miejscu zaprawy). Stało się to przy otworach drzwi. Może to być spowodowane ugięciem stropu (pod jest środek stropu nad salonem i nad garażem dwustanowiskowym) , ale pewnie ilość kleju też pomogła. Czy wypada zrobić w tych miejscach jakieś dodatkowe wzmocnienia (np. prętami) czy wystarczy to zamontować ponownie na zaprawę/klej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Michał

Siatkę możesz dać, ja na ścianę działową dam bo to materiał co potrafi pękać sam z siebie gdy np wmurujesz go zawilgocony a potem wyschnie, zwłaszcza to szare badziewie - tak mi pękła jedna ścianka działowa, nie obciążona ale zakotwiona w bocznych ścianach. Warto zasiatkować ale chyba lepiej - o ile chcesz tynkować - zatopić siatkę w tynku a nie na klej, gdy ścianka pęknie jest szansa choć nie gwarancja, ze zbrojenie tynku sprawi, ze rysa nie pokaże się na tynku.

Jeżeli jak pisze autor - w wielu miejscach ostatnie bloczki zostały oderwane od ściany i uniesione - to raczej nie ma problemu z obwisaniem stropu ani zniszczeniem ścian w wyniku obciążenia.

W moim przypadku ścianka z BK pękła po jednej stronie poziomo w połowie bloczków, po drugiej stronie od wys. ok 1,8m od ściany ukośnie w górę aż do samej góry, ściana nie obciążona na poddaszu.

Moim zdaniem to po prostu BK schnie i się kurczy, spoiny też się kurczą - a wysokość ściany w miejscu zakotwienia takiej działówki w ścianach bocznych pozostaje niezmieniona więc naprężenia powodują takie pęknięcia, wiszące bloczki, rozerwane spoiny etc.

BK to po prostu materiał moim skromnym zdaniem lekko do doopy.

Choć mam też drugą ściankę z BK białego pewnej firmy (nie chcę robić reklamy) i on mam wrażenie ma inne właściwości, sprawia wrażenie plastycznego, zdolnego do odkształceń bez awarii typu pęknięcia.

dotarło też do mnie, że w dwóch miejscach zrobiła się przerwa pomiędzy pierwszym, a drugim bloczkiem od podłogi (w miejscu zaprawy). Stało się to przy otworach drzwi. Może to być spowodowane ugięciem stropu (pod jest środek stropu nad salonem i nad garażem dwustanowiskowym) , ale pewnie ilość kleju też pomogła.

Jeżeli jak pisze autor - w wielu miejscach ostatnie bloczki zostały oderwane od ściany i uniesione - to raczej nie ma problemu z obwisaniem stropu ani zniszczeniem ścian w wyniku obciążenia.

Autor sam opisuje że dolny bloczek poszedł w dół ze stropem i że to może być wynik osiadania.

O czym Ty piszesz? Co do tego wątku mają rysy u Ciebie ?

Autor sam opisuje że dolny bloczek poszedł w dół ze stropem i że to może być wynik osiadania.

O czym Ty piszesz?

o tym:

Dwie ściany pękły ukośnie od góry ku dołowi, w wielu miejscach ostatnie bloczki zostały oderwane od reszty ściany i uniesione. Wykonałem już dylatację fleksem na połączeniu betonu i BK, która została wypełniona pianką montażową, bloczki które zostały oderwane, są wmurowane od nowa.