zmajzlik 02.06.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam, Rozpoczynam budowę domu Z253 (http://z500.pl/projekt/726/Z253,parterowy-dom-z-dwuspadowym-dachem-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html). Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie pelletem. Niestety nie znam się na tym, dlatego też proszę o radę jaki kocioł mam wybrać. W kotłowni znajdować się będzie jeszcze sprzęt do solarów więc szału z miejscem nie ma. Sam pellet będę składował najprawdopodobniej poza domem. PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.06.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Policz lub zleć wykonanie OZC, podaj wynik -- dopiero otrzymasz odpowiedź. Dopuszczasz inne rozwiązania niż pellet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.06.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 nieśmiało chciałem tylko zauważyć, że w tym projekcie nie ma kotłownia tak w ogóle, to pomysł z grzaniem domu 77m2 kotłem na paliwa stałe , jest delikatnie mówiąc - kiepskisolarów już z litości nie będę komentować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.06.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 nieśmiało chciałem tylko zauważyć, że w tym projekcie nie ma kotłowni Jest w miejscu "pomieszczenia gospodarczego". 3,8 m2. a tak w ogóle, to pomysł z grzaniem domu 77m2 kotłem na paliwa stałe , jest delikatnie mówiąc - kiepski solarów już z litości nie będę komentować... Przy takim metrażu, z małą kotłownią i brakiem miejsca na składowanie opału bez sensu jest iść w stronę pieca ogniowego i solarów (chyba, że mocno dofinansowane). Sugestia jest jak zwykle jedna (ostatnio). Budowa dopiero się rozpoczyna, co umożliwia eliminację kominów jeszcze na etapie projektu, w zamian za to wentylację mechaniczną (z ew. rekuperacją), ogrzewanie podłogowe i źródło niskotemperaturowe. Wyjdzie taniej i estetyczniej niż kominy+ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.06.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Jest w miejscu "pomieszczenia gospodarczego". 3,8 m2. pomieszczenie gospodarcze ≠ kotłownia jak widzę projekty z tak "przeogromnym" metrażem gospodarczym, to jest mi smutno a jak jeszcze czytam, że ta minimalna ilość ma zostać przeznaczona na kotłownię :bash: potem te domy obrastają wszelkiej maści drewutniami,garażami Niezwykle istotne jest także położenie kotła. Powinien znajdować się w takim miejscu, by możliwy był dostęp do niego z każdej strony, co umożliwi czyszczenie i konserwację. A zatem odległość tyłu kotła od ściany musi wynosić przynajmniej 0,7 m, boku kotła od ściany – 1 m, zaś przodu kotła od przeciwległej ściany – 2 m. Poza tym należy go umieścić na fundamencie z niepalnych materiałów wystającym 0,05 m ponad poziom podłogi. Warto jednak zaprojektować większą od wymaganej kotłownię, by móc łatwo obsługiwać kocioł oraz żeby zmieścił się w niej podajnik paliwa. Paliwo można gromadzić albo w wydzielonym dodatkowym pomieszczeniu, albo w pomieszczeniu, w którym zainstalowano kocioł. ciekawe czy to się w ogóle zmieści.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.06.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 W projekcie był (prawidłowo) założony piec gazowy, stąd taka a nie inna "kotłownia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmajzlik 02.06.2015 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 pomieszczenie gospodarcze ≠ kotłownia jak widzę projekty z tak "przeogromnym" metrażem gospodarczym, to jest mi smutno a jak jeszcze czytam, że ta minimalna ilość ma zostać przeznaczona na kotłownię :bash: potem te domy obrastają wszelkiej maści drewutniami,garażami Cieszę się, iż mój wpis okazał się sporą okazją do okazania swojego niezadowolenia z życia i ogólnego jego przebiegu. Moje pytanie jednak nie jest na tyle trudne aby nawet przeciętny hejter nie potrafił go zrozumieć. A skoro rozumie się pytanie to dlaczego dopowiada się na wszystko poza nim? Dziękuje Myjk za poradę zastanowię się nad Twoją propozycją. Tymczasem nadal proszę o polecenie kotła. Pierwotnie chcieliśmy zamontować kocioł gazowy jednak gazownia pokrzyżowała nam plany tuż przed budową. Mam też pytanie dlaczego nie polecacie solarów. Ich głównym celem będzie tylko grzanie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.06.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Cieszę się, iż mój wpis okazał się sporą okazją do okazania swojego niezadowolenia z życia i ogólnego jego przebiegu. Rzeczywiście forma niezbyt gustowna, ale to raczej z "troski" i aby "zobrazować" jak zły jest to pomysł aby pomieszczenie 4m2 przerobić na kotłownię w domu, który przy odpowiednio zastosowanym ociepleniu będzie w stanie ogrzać "suszarka do włosów". Dlatego ponownie, zanim zaczniesz pytać dalej o kocioł, zrób najpierw OZC. To sporo rozjaśni. Dziękuje Myjk za poradę zastanowię się nad Twoją propozycją. Tymczasem nadal proszę o polecenie kotła. Pierwotnie chcieliśmy zamontować kocioł gazowy jednak gazownia pokrzyżowała nam plany tuż przed budową. Współczuję. Mimo tego poza gazem ziemnym jest jeszcze p-butan i prąd. Nie uprzedzaj się z miejsca, usiądź na spokojnie i policz (konieczne OZC). Mam też pytanie dlaczego nie polecacie solarów. Ich głównym celem będzie tylko grzanie wody. Zazwyczaj inwestycja w solary zwraca się zbyt długo. Jaki jest planowany zbiornik CWU, ile osób? Oszczędnie czy rozpustnie będzie zużywana woda? PS gdzieś na forum jest dziennik podobnego domku, AFAIR grzany prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.06.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Moje pytanie jednak nie jest na tyle trudne aby nawet przeciętny hejter nie potrafił go zrozumieć. Przeciętny hejter zrozumie ale przeciętny inwestor, który czyta to forum nie zrozumie, czemu w tak małym domu na siłę pakuje się najdroższe, przestarzałe i kompletnie nie nadające się do tego domu urządzenia grzewcze. Czy wiesz ile ten dom będzie potrzebował energii do ogrzania a ile energii pochłonie cwu ? Jeśli nie wiesz to zacznij od tego co przeciętny inwestor przed wyborem systemu grzewczego powinien zrobić. Mała podpowiedź, ten dom na ogrzewanie powinien zużyć ok. 5000kWh a jeśli pomyslisz to zużyte ok. 3000kWh. Czy wiesz w jakiej cenie jest kWh w taryfie G12 ? Sprawdź i pomnóż i wynik powinien Cię chyba zaskoczyc bo widać nie masz o tym pojęcia. Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.06.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Moje pytanie jednak nie jest na tyle trudne aby nawet przeciętny hejter nie potrafił go zrozumieć. A skoro rozumie się pytanie to dlaczego dopowiada się na wszystko poza nim? . Obawiam ze przeciętny hejter moze nie zrozumiec, zresztą pytanie nie było do hejterów. Im mniejszy jest dom tym wiecej jest mozliwosci do ogrzania, a odpowiedz wcale nie nie jest taka oczywista. Co do solarów to głownym powodem nie polecania jest ich nieopłacalnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmajzlik 02.06.2015 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Dziękuje wam za odpowiedź. Niestety nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Zastanowię się nad tym co mówicie i sprawdzę rozwiązania które proponujecie. Gdy podejmę decyzję zapytam ponownie co o nich sądzicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.06.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 a tak w ogóle, to pomysł z grzaniem domu 77m2 kotłem na paliwa stałe , jest delikatnie mówiąc - kiepski solarów już z litości nie będę komentować... w pełni popieram rozwiązaniem jest prąd lub pompa ciepła, w zależności od zapotrzebowania i pór grzania ewentualnie prąd plus fotowoltaika bezpośrednio pod grzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 02.06.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 To ja przewrotnie, odpowiem na pytanie zadane w poście. Do małych kotłowni polecam Red Compact 14kWWindhager Bio Win 10 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 02.06.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Red Compact 14 ma 55x 55 cm, więc się chyba zmieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.06.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Nie chodziło mi o centymetry. Jak można wkładać smoka 14 kW do niedużego, przytulnego domku ? Dobrze Myjk pisał, że przy dobrym ociepleniu można go ogrzać suszarką do włosów. Taniej inwestycyjnie i wygodniej. Więcej nie będę pisał bo twórca wątku zaraz mnie do hejterów wyzwie. Twórca wątku juz zadecydował i chce jedynie potwierdzenia ze wybór jest prawidłowy. Na tym mozna tę dyskusję zakonczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts