Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy ażurowe, dębowe... od grudnia 2003. Wyglądaja "lekko" i zgrabnie. Pozwalają przeniknąć światłu z okna dachowego nad nimi, pod spodem nie jest ciemno. Są wygodne, nie skrzypią. Były drogie, na pewno droższe od betonowych.

Jesteśmy bardzo zadowoleni. O to nam chodziło.

Zauważyłem tylko jedno niebezpieczeństwo. Otóż bardzo małe dziecko mogłoby wypaść spomiędzy stopni! Teoretycznie, gdyby chciało trochę poraczkować po schodkach. Trzeba brac to pod uwagę. Ewentualnie zrobić takie, kilkucentymetrowe namiastki podstopni. Widziałem takie ładnie zdobione... A schody nadal są ażurowe, tylko szczeliny między stopniami mniejsze.

Planujemy drewniane, ażurowe. Mam dość ciasnych i ciemnych klatek schodowych starego budownictwa. Nasze schody będą częścią holu i mają go zdobić. Ważne też, by współgrały z całokształtem: drewniana podłoga - drewniane schody. Ażurowe, aby nie były zbyt ciężkie i przepuszczały światło z okna dachowego.

No, wszystko zależy czy kobieta lubi jak jej gawiedz patrzy pod kiecke.

Po drugie - drewniane trzeszczą - jeżeli komuś zalezy na cichym przemieszczaniu sie (w nocy, przy pracy na zmiany), to lepiej beton. Po trzecie - ruch powietrza intensywniejszy przy drewnianych ażurowych - jak komuś przeszkadza dmuch, to powinien wziąc betonowe.

Po czwarte i najważniejsze - dzieci i psy nie radza sobie na ażurowych schodach - boją się.

To, że trzeszczą zależy od egzemplarza. Nasze po ponad pół roku nie trzeszczą. Nie skrzypią. Wszystko zależy od precyzji wykonania i czystości w domu. Tak, tak... podobnie jak w tapicerce samochodowej, nawet najlepsza niesprzątana zacznie skrzypieć.
Podobno wszystkie drewniane kiedyś zaczną skrzypieć, jak każde stare schody. U nas będą betonowe z innego powodu. Drewniane ażurowe są "głośniejsze" gdy ktoś głośniej stąpa, "dudnią". Tak opisywali to ci, którzy je mają. Poza tym mamy małego psa. Schody betonowe tez można wykończyć drewnem. A kwestię ich doświetlenia mozna rozwiązać ich odpowiednim kształtem i usytuowaniem.
Ja też zastanawiałam się długo nad schodami. Wszyscy moi znajomi mają drewniane, lekkie i delikatnie. Po przejrzeniu wielu aranżaci schodów doszłam do wniosku, że betonowe można ładniej wykończyć, podświetlić po jakimś czasie zmienić wykończenie. Drewniane zostają zawsze takie same. Dlatego wybieram betonowe i wykoncze drewnem.
Ja też zastanawiałam się długo nad schodami. Wszyscy moi znajomi mają drewniane, lekkie i delikatnie. Po przejrzeniu wielu aranżaci schodów doszłam do wniosku, że betonowe można ładniej wykończyć, podświetlić po jakimś czasie zmienić wykończenie. Drewniane zostają zawsze takie same. Dlatego wybieram betonowe i wykoncze drewnem.