Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chwiejące się ścianki działowe na poddaszu

Recommended Posts

Witam. Mam już SSZ w domku, którego jestem inwestorem.. Kilka uwag co do sposobu i jakości wykonania prac, szczególnie przez ekipę, która murowała mi ściany, zwłaszcza ściany działowe na poddaszu. Ściany działowe murowali BK, grubość 12cm. W miejscach gdzie jest miejsce na piórowpust są prześwity. Czy przed tynkowaniem powinno się je wypełnić np. zaprawą murarską?

I coś, co spędza mi sen z powiek. Dwie ścianki działowe "przy lekkiej pomocy" po prostu się chwieją, mam obawy, że mogą się przewrócić. Od środka poddasza ścianki działowe są ze sobą wzajemnie "związane", ale od drugiej strony lączą się tylko ze ścianą kolankową do wysokości 75cm, a mają wysokość 270cm. Kierownik budowy stwierdził, że tak po prostu musi być, że ściany się usztywnią, jak zostaną otynkowane i jak zabuduję poddasze płytami KG podczas ocieplania dachu. Sytuacja na teraz wygląda tak, że strach się oprzeć o te ścianki. Czy kier-bud ma rację, czy też powinienem w jakiś sposób zabezpieczyć ścianki przed zawaleniem?

[ATTACH=CONFIG]319352[/ATTACH]

Edytowane przez rafalisko30

Pióro wpust, moim zdaniem = brak prześwitów. Jak dla mnie fuszerka. Ściągnij do domu innego fachowca, niech oceni. Niewykluczone, że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie ich od nowa. Na ściany działowe mogę polecić Porotherm uważam, że jest są lepszym materiałem na działówki. Lepsza akustyka i lepsza nośność. Chociaż trzymam kciuki i żeby udało ci się to jakoś opanować niskim kosztem.

Pióro wpust, moim zdaniem = brak prześwitów. Jak dla mnie fuszerka. Ściągnij do domu innego fachowca, niech oceni. Niewykluczone, że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie ich od nowa. Na ściany działowe mogę polecić Porotherm uważam, że jest są lepszym materiałem na działówki. Lepsza akustyka i lepsza nośność. Chociaż trzymam kciuki i żeby udało ci się to jakoś opanować niskim kosztem.

sprzedajesz to dziadostwo? to nie jest wątek o tym co kto by polecił na ścianę, więc piszesz nie na temat

Od środka poddasza ścianki działowe są ze sobą wzajemnie "związane", ale od drugiej strony lączą się tylko ze ścianą kolankową do wysokości 75cm, a mają wysokość 270cm.

Jak to możliwe że ściana kolankowa ma 75cm a ściana działowa dochodząca do niej 270cm? Powinna wystawać nad dach.

Jak to możliwe że ściana kolankowa ma 75cm a ściana działowa dochodząca do niej 270cm? Powinna wystawać nad dach.

Po prostu jest to ściana prostopadła do kolankowej i jest wymurowana ze skosem a 270 cm to jej maksymalna wysokość.

Jeżeli chodzi o ścianki to nic dziwnego że wolnostojąca (nie zaklinowana od góry ściana i nie usztywniona poprzecznymi ściankami) się chwieje. Możesz je usztywnić też robiąc na górze mini wieniec (powiedzmy 12x12 z 2 prętami fi10). Oczywiście tynk też te ścianki „złapie” ale mimo wszystko może potem pękać.