asmagus 02.06.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Droga społeczności forum, ponownie potrzebuję waszej pomocy. Jestem na takim etapie, że mam pomalowane wszystkie pokoje (ew. jeszcze będą jakieś poprawki) i właśnie będą się montować panele na posadzkach. Po tym mam zamiar założyć drzwi wewnętrzne (13 sztuk). Idea była taka, że idą ościeżnice regulowane i drzwi bezprzylgowe (ale i przyglowe mogą być jeśli to coś zmienia). Otwory mają około 90 cm szerokości ale (mierzyłem kilka razy) od powierzchni panela do góry otworu na drzwi (do belki) mam 211 cm. Możliwe, że słabo czytam katalogi i generalnie słabo znam się na rzeczy ale..... nie znajduję w ogóle takich wysokich drzwi i ościeżnic.Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.06.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 od góry obniżyć np. doklejając paski płyty GK, zaszpachlować i jeszcze raz pomalować lub zamontować drzwi wyżej a brak ościeżnicy od dołu zamaskować listwą cokołową. Tylko szparę pod drzwiami będziesz miał dość sporą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.06.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 211 cm to nic nadzwyczajnego. Często spotykan, ale nawet gdy przy pomiarze okien mówię, że taka wysokość otworów nie jest idealna dla drzwi, to niewielu inwestorów słucha i zmniejsza je na etapie tynków.. Wg mnie najlepszym otworem na wysokości jest 208,5cm, bo najwyższe znane mi typowe drzwi mają 208,3mm wysokości (poskone serii fiesta) a najmniejsze regulowane ościeżnice zakrywają 208,8cm. W Twoim przypadku drzwi najczęściej będą miały ok 204-205 cm wysokości + 7 cm opaski. Więc zakryją otwór 211-212cm. Ok 1 cm wyższe są DRE z ościeżnicą TOP, Polskone DIN bezprzylgowe DIN duo to chyba nawet 214 ale wymagają szerszych. Musisz zwracać uwagę w katalogach na wysokość z opaskami. Ps. Wysokie otwory nie są idealne dla montażysty. Uważam że miałby tu prawo policzyć te 10 zł więcej za wstawienie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.06.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Wymiar to jedno i Fin wyczerpał temat, a drugie to techniczne możliwości montażu ościeżnic regulowanych. Często Inwestorzy napalają się na ościeżnice regulowane, bo ładnie wyglądają, bo moda, bo zasłania całe miejsce montażu w trzy chwile. Często też zapominają, że montaż takiej ościeżnicy w "ostrej ścianie" (lub jak kto woli w narożniku ścian) jest nie lada dłubaniem. Także poza wymiarami zobacz czy nie masz nigdzie montażu w ostrej ścianie.Kolejna rzecz - sprawdź grubość muru z obydwu boków i w nadprożu ... też bywają niemiłe niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.06.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 ....Kolejna rzecz - sprawdź grubość muru z obydwu boków i w nadprożu ... też bywają niemiłe niespodzianki.i dodałbym czy tynk stanowi jedną linię - też później zaskakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.06.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Jest tych miejsc gdzie coś może pójść nie tak, że powinniśmy dostawać "szkodliwe" - w końcu jesteśmy grupą gdzie zawsze coś można pójść nie tak, bo murarz, bo hydraulik, bo tynkarz itd . O pionach, poziomach i kątach prostych nie wspomnę. Na szczęście ktoś się z tym liczył i wymyślił opaski, a jakby jeszcze było mało to można dać kombinację z ćwierćwałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.06.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 oooo dobry pomysł, szkodliwe Niestety, w porażającej wiekszości klienci zaczynają wymagać dopiero od etapu SSO i w czasie wykończeniówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.06.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Bo wcześniej cieszy ich jak coś powstaje, wcześniej nie mają tej świadomości co będzie jak będzie niedokładnie stawiane na wcześniejszych etapach, a na dodatek wszyscy im mówią, że później się coś zakryje styropianem i elewacją. Hmmm - zakryjmy otwory drzwiowe styropianem.To co mówisz jest bardzo ważne - Inwestorzy powinni wiedzieć, że budowa nie zaczyna się od SSO, tylko od lania fundamentów lub nawet ich tyczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts