Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom bez kominów, a wentylacja garażu, pomieszczenia gospodarczego i kotłowni

Recommended Posts

Przeczytałem kilka/kilkanaście wątków dotyczących wentylacji garażu/kotłowni/pomieszczenia gospodarczego, przejrzałem obowiązujące przepisy i nadal mam kilka wątpliwości jak właściwie zaplanować wentylację w nowo budowanym domu. Główne założenie jest takie, że chciałbym zrezygnować z wszystkich murowanych kominów. Dom posiada wbudowany garaż dwustanowiskowy połączony drzwiami z wiatrołapem, za garażem znajduje się pomieszczenie gospodarcze z wydzieloną zamkniętą powierzchnią na kotłownię (tak jak na załączonym obrazku).

Garaż oraz pomieszczenie gospodarcze wraz z kotłownią będą ogrzewane (do temp. ok. 12 stopni). Załóżmy, że dom będzie ogrzewany za pomocą kotła gazowego kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania. Wydalanie spalin i pobór powietrza będzie realizowany poprzez rurę koncentryczną wyprowadzoną poziomo przez ścianę zewnętrzną.

I teraz moje pytania:

1) W jaki sposób mogę wentylować pomieszczenie gospodarcze oraz kotłownię ? Podobno mogę zastosować wentylację mechaniczną (np. nawiew w pom. gosp. i wywiem w kotłowni i jakaś kratka pomiędzy tymi pomieszczeniami), ale czy mogę podłączyć te pomieszczenia do rekuperatora i wentylacji mechaniczne pracującej w części mieszkalnej domu ? Z tego co przeczytałem to niekoniecznie, więc jak powinienem prawidłowo zrealizować wentylację w tych dwóch pomieszczeniach ?

2) W jaki sposób mogę wentylować garaż ? Przepisy mówią, że w garażu ogrzewanym wymagana jest wentylacja "co najmniej grawitacyjna, zapewniająca 1,5-krotną wymianę powietrza na godzinę". Czy "grawitacyjna" zawsze oznacza komin wentylacyjny wyprowadzony ponad dach ? Czy zamiast komina mogę zamontować wentylator wyciągowy włączający się np. przy otwarciu bramy garażowej i pracujący przez pewien czas po jej zamknięciu ? Wytworzy się podciśnienie i spaliny nie dostaną się do części mieszkalnej.

Szukam rozwiązań, które nie będą niepotrzebnie wyziębiać w/w pomieszczeń, a jednocześnie powinny bez problemu zostać odebrane przez kominiarza.

Wentylacja.jpg

Mam podobny "problem". W garażu chyba zrobię wentylację naturalną tzn. dwie kratki wentylacyjne na przeciwległych ścianach i nie przyznam się do ogrzewania garażu. W kotłowni mam PC ale z tego co się orientowałem samo nazwanie pomieszczenia kotłownią było błędem... W projekcie mam kratkę nawiewną i komin wentylacyjny od stropu nad dach. Komin wentylacyjny możesz odizolować styro od ścian czego ja nie zrobiłem...

Też myślałem o zatajeniu informacji o ogrzewanym garażu podczas odbioru kominiarskiego i zrobieniu kratek na przeciwległych ścianach. Obawiam się jednak, że takie kratki mogą skutecznie wychładzać garaż w okresie zimowym, dlatego może wystarczy sam wyciąg w postaci wentylatora wyciągowego umieszczonego na zewnętrznej ścianie pod stropem.

Też mam w projekcie pomieszczenie nazwane "kotłownia" (pom. 1/08). Ciągle pozostaje otwarte pytanie jak prawidłowo wentylować to pomieszczenie oraz pomieszczenie gospodarcze.

Można zatkać, ale wtedy nie będzie wentylacji w ogóle ;) A jak będzie wentylator wyciągowy, który będzie się włączał w momencie otwierania bramy garażowej i wyłączał z niewielkim opóźnieniem po zamknięciu bramy, a nie będzie kratki nawiewnej to na początku powietrze będzie nawiewane przez otwierającą/zamykającą się bramę garażową, a po jej zamknięciu wytworzy się niewielkie podciśnienie, dzięki któremu resztki ewentualnych spalin nie przedostaną się do innych pomieszczeń. Tak przynajmniej mi się wydaje :)

Może faktycznie zrobię kratkę nawiewną z jakąś żaluzją do regulacji strumienia powietrza nawiewanego i wentylator wywiewny na przeciwległej ścianie, przynajmniej nie będzie problemów z odbiorem (jeśli założymy, że kominiarz nie będzie wiedział, że garaż jest ogrzewany). Może jeszcze ktoś się wypowie na temat wentylacji mechanicznej pomieszczenia gospodarczego oraz kotłowni ? W przyszłym tygodniu mam mieć zalewany strop i dobrze byłoby wiedzieć, czy muszę stawiać komin wentylacyjny...bardzo proszę o pomoc :)

Wczoraj rozmawiałem z kominiarzem poleconym przez kolegę fotohobby (jeszcze raz dzięki za namiary na priva). Podczas rozmowy sprawiał wrażenie osoby kompetentnej i znającej się na rzeczy, a to wśród kominiarzy nie jest takie oczywiste. Potwierdził, że mogę połączyć wentylację mechaniczną w pomieszczeniu gospodarczym oraz kotłowni (nawiew w pom. gosp. i wywiew w kotłowni, kratka pomiędzy) z WM pozostałej części domu. Również w garażu nie widzi przeszkód, żeby zamontować wentylator wyciągowy, tak jak to wcześniej opisywałem (bez kratki nawiewnej). Wentylacja w takiej konfiguracji zostanie przez niego bez problemów odebrana. Edytowane przez BooM80

Dokładnie, z kotłowni będzie poziomo wychodzić rura koncentryczna do kotła gazowego. Jeszcze zapytam z ciekawości, jeśli zamiast kotła kondensacyjnego byłaby pompa ciepła to wtedy kominiarz nie byłby mi do niczego potrzebny ?
Nie zamiast kotła a zamiast kotłowni. Pompy ciepła nie podłącza się w miejsce kotła, to inna instalacja. Zimą pompuje ciepło do domu, latem odwrotnie. Ponieważ jest znacznie tańsza w eksploatacji i instalacji od gazu, to wyparła gaz.

Wracając do pytania, oczywiście, że jak nie ma spalania i kominów, to kominiarz nie ma co "odbierać".

"Wyparla gaz"

Możesz podac jekieś dane liczbowe na ten temat ? Czy jak zwykle uprawiasz bajkopisarstwo ?

Najgorszy dom z katalogu ( w praktyce) po założeniu dobrej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą, zużywa do 30kWh/m2 przy ogrzewaniu bezpośrednim , niecentralnym. Przy stosowaniu kotłowni gazowych, zużycie wzrasta 2-3x przy paliwach stałych 4-5 razy. Poza tym inwestycja jest droższa.

Najgorszy dom z katalogu ( w praktyce) po założeniu dobrej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą, zużywa do 30kWh/m2 przy ogrzewaniu bezpośrednim , niecentralnym. Przy stosowaniu kotłowni gazowych, zużycie wzrasta 2-3x przy paliwach stałych 4-5 razy. Poza tym inwestycja jest droższa.
Miałeś Brzęczkowski nie kłamać. Wszystko ma swoje granice, reklama również. Niedawno dostałeś bana za wypisywanie głupot. Chcesz kolejnego?

po pierwsze - piszesz brednie.

po drugie - nie o to pytałem

po pierwsze - piszesz brednie.

po drugie - nie o to pytałem

- Przecież to łatwo sprawdzić.

Kocioł na ekogroszek produkuje w sezonie minimum 19000kWh - w domu 150m2 potrzeba maksimum 4500.

No chyba, że ktoś uważa, że OZC to wiedza nie marketing chroniący rynek.

Takie rzeczy jak faktyczne zużycie kWh bardzo łatwo się sprawdza, dlatego zamiast faktów są ataki, bany itp. To normalne. Pan się przyzna, że dom Pana zużywa 60kWh/m2? Dwa razy tyle co przy ogrzewaniu bezpośrednim?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski