Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak pozby? si? skrzypu

Gość

Recommended Posts

• 8 months później...

Witam, chętnie odświeżę wątek. Zeszłe lato poświeciliśmy na wyplewienie miejsca pod skalniak (tak z 10m2). Pomogło, ale reszta działki to ponad 1000m, więc życia mi zabraknie przy tym sposobie :-? . Może objawił się w międzyczasie jakiś nowy sposób walki ze skrzypem? Wiem, że istnieje wapnowanie lub kredowanie terenu (co lepsze?), wiem, że można zastosować też jakieś środki chemiczne (rozwiązanie z "wykańczaniem" dwuliściennych wydaje się rozsądne). Podzielcie się swoimi nowymi doświadczeniami. Skrzyp i resztę chwastów mam zamiar "wykurzyć" w tym roku. Pozdrawiam

Pearl

Ja też nie radzę sobie ze skrzypem. Naturalnie wapno i krada, ale efekt marny. Dzisiaj kupiłam Herbitor super (tak doradzono mi w sklepie) zobaczymy. Ponoć działa na wszystkie rośliny jak Randup ale silniej (prócz jeżyn i łopianu).

Zobaczę co z tego będzie, niech tylko przestanie lać!!! :D

Taka pogoda dporawdy męczy :cry:

• 2 weeks później...
mamy podobny problem:

piękny kilkucentymetrowy nowy trawnik, a miedzy nim paskudne skrzypy + kilka innych wieloliściennych chwastów:

1) kiedy można będzie zacząć opryskiwać młody trawnik?

2) czym opryskiwać, aby pozbyc sie tego skrzypu???

Przyłaczam się do pytania.

Czy chwastox zabija tylko chwasty. Nie szkodzi drzewom i krzewom ?

No to sie podzielę własnym doąświadczniem:

- jak zakładałem trawniki to ziemię przekopywałem i przesiewałem przez sito tynkarskie, wybierajac skrzętnie chwaście korzonki. ( 2004)

- jak wyrósł, głównie w korze - to starannie go popryskałem starane( 04 2005)

- jak wyrósł to jeszcze raz

- jak wyrósł to po deszczu wydłubałem z taaaaakimi dłuuugimi korzonkami

- jak wyrosnie to go uduszę gołymi rękami :evil: