Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na podłogę ze stropów drewnianych???

kazik1906

Recommended Posts

Chciałbym wygłuszyć podłogę u sąsiadów którą mają ze stropów drewnianych,a na to położone panele.Ja mieszkam pod nimi i strasznie mi dokucza dźwięk uderzeniowy gdy chodzą ,dzieciaki się bawią itp.

Słyszałem o podłodze pływającej .jaki to mniej więcej koszt za m2??Jakich błędów nie popełnić ją robiąc???Jakie materiały użyć???

A co sądzicie o suchym jastrychu???

• 2 weeks później...
Chciałbym wygłuszyć podłogę u sąsiadów którą mają ze stropów drewnianych,a na to położone panele.Ja mieszkam pod nimi i strasznie mi dokucza dźwięk uderzeniowy gdy chodzą ,dzieciaki się bawią itp.

Słyszałem o podłodze pływającej .jaki to mniej więcej koszt za m2??Jakich błędów nie popełnić ją robiąc???Jakie materiały użyć???

A co sądzicie o suchym jastrychu???

Niestety dźwięki uderzeniowe ciężko jest wyeliminować całkowicie. Na pewno pomógłby taki zabieg, jak ułożenie u sąsiada wykładziny lub dywanu, które dobrze tłumią tego typu dźwięki. Strop drewniany niestety tworzy „pudło rezonansowe”, które doskonale roznosi tego typu dźwięki. W załączniku do odpowiedzi przesyłam proponowane rozwiązanie takiego stropu, w której wykorzystano 3 rodzaje wełny mineralnej. Jedną z nich jest wełna mineralna szklana Isover TDPT. W takim stropie trzeba także pamiętać o odpowiedniej dylatacji obwodowej.

Jednak trzeba pamiętać, że sama wełna mineralna nie rozwiąże problemu, ale na pewno pomoże podnieść komfort akustyczny. Dobór wełny ma tu ogromne znaczenie – należy wybierać tę o dobrych parametrach akustycznych – dobre tłumienie dźwięków uderzeniowych.

---------------------------

Ekspert ISOVER online

Weronika Kubacka

welna1.jpg