Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką izolację akustyczną na strop drewniany

Recommended Posts

Chciałbym wygłuszyć podłogę u sąsiadów którą mają ze stropów drewnianych,a na to położone panele.Ja mieszkam pod nimi i strasznie mi dokucza dźwięk uderzeniowy gdy chodzą ,dzieciaki się bawią itp.

Słyszałem o podłodze pływającej .jaki to mniej więcej koszt za m2??Jakich błędów nie popełnić ją robiąc???Jakie materiały użyć???

A co sądzicie o suchym jastrychu???

Co sądzicie o takim pomysle który podsunął mi znajomy:

ściągnąć panele

na deski położyć wełnę twardą(5cm)

na to płyta osb dwie warstwy na zakładkę ( łączona na piuro-wpust tylko taka niby może być bo inna może trzeszczeć)

pianka i panele.

Wspomniał też o dylatacjach przy ścianach tzn. płyta osb i później panel nie może dotykać ściany?

Jakiej grubości w ogóle płyta osb?

Pomieszczenie niby zmniejszyłoby się o około 10cm .Nie wiem czy sąsiedzi by się na to zgodzili więc może jest jakaś opcja która mniej cm zabierze???

Co w ogóle o tym pomyśle sadzicie??

Chciałbym zaznaczyć ,że przy pomocy wełny został u mnie robiony sufit podwieszany .Miałem nadzieję,że coś ona pomoże jednak na dźwięki uderzeniowe nic ,a nic.Dźwięk pewnie jeszcze ścianami przechodzi dlatego skupiam się teraz na podłodze sąsiadów bo u mnie to chyba nic nie da się zrobić.Chyba,że panele akustyczne ale przy samym pokoju to bardzo duży koszt.

Zeusrules, to moze zamiast 2 postów negujących wełnę i styro, 1post podpowiadający?

Pzdr.

Kazik czy Ty czytasz i czy umiesz myslec ?

Czy potrafisz sie uczyc na swoich bledach ?

Juz jeden strop masz "wyciszony" welna i co ? Dziala ?

I chcesz dalej isc w welne ?

Dopowiem, ze styropian, tez sie do tego nie nadaje.

Pozdrawiam

Zeusrules, może i uzyłem samej wełny ale to na sufit i może dlatego nie ma efektu. Dużo naczytałem się po forach i dużo osób poleca podłogę pływająca u źródła czyli u góry u sąsiadów na strop drewniany na dźwięki uderzeniowe.

http://muratordom.pl/budowa/izolacje/mury-na-strazy-ciszy-co-powinienes-wiedziec-o-izolacyjnosci-akustycznej-przegrod,18_6936.html

W moim przypadku dźwięk zapewne przedostawał się również ścianami i dlatego wszystko słychać tak samo jak wcześniej tak poza tym sąsiedzi moi pod panelami mają zaledwie cienką piankę co pewnie wpływa również na te uderzenia.Sądzisz więc ,że żadna podłoga pływająca w tym przypadku nie pomoże???Ślepy pułap to najlepsze wybór???

Ja się nie znam dobrze szukam po prostu najlepszego rozwiązania.

Edytowane przez kazik1906

• 5 months później...