Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym Wygluszyć podłogę ze stropów drewnianych?

kazik1906

Recommended Posts

Chciałbym wygłuszyć podłogę u sąsiadów którą mają ze stropów drewnianych,a na to położone panele.Ja mieszkam pod nimi i strasznie mi dokucza dźwięk uderzeniowy gdy chodzą ,dzieciaki się bawią itp.

Słyszałem o podłodze pływającej .jaki to mniej więcej koszt za m2??Jakich błędów nie popełnić ją robiąc???Jakie materiały użyć???

A co sądzicie o suchym jastrychu???

• 3 months później...

Witam,

kazik1906, Twój pomysł jest prawidłowy. Skuteczne rozwiązanie to podłoga pływająca. Zależnie od tego ile miejsca może poświęcić sąsiad (ile cm/mm w górę można mu podnieść podłogę) można uzyskać mniej lub bardziej izolującą podłogę pływającą. Zatem tak samo rację ma też parasolka1. Rozwiązanie to podkład wyciszający.

Jakich błędów unikać?

a) zachować ciągłość warstwy podkładu (całość działa tak jak jej najsłabsze miejsce, jeśli więc gdzieś nie będzie podkładu, tą drogą będzie przenosić się dźwięk); dotyczy to także dziurawienia, czyli nie przewiercać i nie przebijać gwoździami/śrubami itd;

b) zastosować (KONIECZNIE) izolację obwiedniową, tak aby wszystko co znajduje się nad podkładem, a więc podłoga (np. panele), listwy przyścienne i ew. meble które stoją na podłodze a stykają się ze ścianą były oddylatowane, tzn. była przerwa powietrzna lub z elastycznego materiału. Można to rozwiązać np. wyklejając ścianę nad podkładem taśmą typu Stywall S3-A, i tą samą taśmę podklejąjąc np. pod nóżki mebli, które dotykają do ścian (filc też będzie ok);

Jaki podkład zastosować?

Zależy czy chcesz tam mieszkać dłużej, czy chcesz sprzedać mieszkanie. Jeśli sprzedać, bierz najtańszy (a najtańszy jest chyba karton albo pianki polietylenowe). Fajne przez pierwsze 3-6 miesięcy (tak długo jak długo się nie sprasują). Jeśli chcesz mieszkać dłużej, szukaj materiałów trwale plastycznych, np. mat gumowych lub korkowo-gumowych.

Jest jeszcze kwestia wysokości o której wspominałem. Jeśli sąsiad może poświęcić kilka cm, skuteczniejszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie mat pod wylewki, i wykonanie wylewki betonowej 4-5 cm. Takie rozwiązanie pozwala stosować produkty o izolacyjności sporo powyżej 20 dB (mam na myśli izolacyjność wynikającą z testu laboratoryjnego wg normy ISO 10140:3, a nie jakiś obliczeniowych teoretycznych oczekiwanych wartości). Dodatkowo warstwa wylewki daje masę, a więc zyskuje się tłumienie także dźwięków powietrznych (rozmowy, muzyka, telewizja, itd.).

Pozdrawiam

Sebastian Przybylski