ciaper 02.06.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam, Chciałbym się spytać co powinien dostać klient, w sensie dokumentów, po wymianie okien.Wymieniłem okna - umowa podpisana z firma która jest zarazem producentem okien - ale nie otrzymałem od firmy wykonującej usługę żadnych dokumentów dotyczących samych okien (tzn. jaki rodzaj, model, itp. typ klamki), więc nawet nie jestem w stanie stwierdzić czy dostałem to co zamówiłem. Okna nie posiadały żadnej naklejki, która zawierałaby opis danego okna, była tylko "metka" samej szyby, na której była nazwa firmy zupełnie nie związanej z firmą od której kupiłem okna.Chciałbym się dowiedzieć czy to są standardy wszystkich producentów okien, czy po prostu firma w której wymieniałem okna jest nierzetelna ???(swoją drogą to nawet ekipa wymieniająca okna nie przyjechała samochodem firmowym, tylko jakimś zwykłym z naklejkami typu "Wymiana okien tel. 555 555 555") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknoplast-Kraków 03.07.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Dzień dobry, w odniesieniu do Pańskiej sytuacji przedstawię standardy jakie obowiązują w firmie Oknoplast, które jednocześnie mogą rozwiać Pańskie wątpliwości. Każdy klient korzystający z usług Oknoplast otrzymuje: ·Formularz umowy zakupu okien zawierający podstawowe informacje takie jak: system okien, kolor okien, ilość okien, wyposażenie, w tym szyby, oraz całkowitą cene. ·Gwarancję produktu określającą zasady i warunki, a w szczególności okres gwarancji. Czas gwarancji może być różny w przypadku poszczególnych komponentów, co jest wyszczególnione w dokumencie. ·Deklarację CE (deklaracja właściwości użytkowych). Określa ona parametry okien takie jak: Uw – przepuszczalność termiczna okna, Ug – przepuszczalność termiczna szyby, Rw – izolacyjność dzwiękowa okna oraz wartości parametrów okien zgodnie z normą PN-EN-14351 Wspomniana "Metka" z nazwą inną niż producent okien jest prawidłowa, wskazuje jednak że producent okna nie jest jednocześnie producentem szyb i zaopatruje się u dostawcy zewnętrznego. Niezależnie, standardem i przejawem ucziwego podejścia do klienta jest informacja na ramce międzyszybowej gdzie powinny się znaleźć: wartość Ug szyby, konstrukcja pakietu szybowego np. 4TF/16/4, data produkcji szyby, zakład, który ją wyprodukował i nazwa producenta okien dla którego ją wyprodukował. Zapraszamy do odwiedzenia strony: PORADNIK OKIENNY gdzie znajdzie Pan wiele przydatnych informacji dotyczących okien. Pozdrawiam, Grzegorz Bułatkierownik technologii OKNOPLAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts