stam222 02.06.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witajcie,Sprawa mojego domu (od strony prawnej) jest trochę zawiła ale nie będę tego tutaj przedstawiał tak szczegółowo.W WZ widniał wpis, o szambie a chcieliśmy ( i nadal chcemy) POŚ, wystosowaliśmy pismo do UM o zmianę WZ. Doszło do spotkania z kierownikiem działu i po wyjaśnieniach obiecano nam zmianę. Oczywiście znowu czas itd. ale w końcu dostaliśmy nowe WZ z wpisem , że może być POŚ do czasu podłączenia na naszym terenie kanalizacji. Chciałbym zapytać czy taki wpis jest zgodny z prawem? Z tego co się orientuję to mając POŚ nie mam obowiązku przyłączenia się do kanalizacji miejskiej (chyba, ze są jakieś zapisy o których nie wiem). A drugie chyba, to to, że w Poznaniu często robią nam pod górkę i gdyby nie pomoc osób trzecich, nigdy nie rozpoczęlibyśmy budowy.Szczerze powiem, że jestem już zmęczony ciągłą przepychanką, odwołaniami, wnioskami i wyjaśnieniami z naszym urzędem. W temacie dodam tylko tyle, że budujemy się w granicach miasta lecz póki co nie ma szans na kanalizacje co nie oznacza, że za x lat kiedy osiedle się rozrośnie to się nie zmieni. Budując POŚ, wydam na nią sporo pieniędzy, ( nie chcę najtańszej drenażowej) a potem mam się podłączyć do oczyszczalni miejskiej? Czy miasto moze mnie w jakikolwiek sposób zmusić do podłączenia? Czy taki zapis jest zgodny z prawem?Proszę o radę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 03.06.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Tak u nas nie jest łatwo, na wszystko znajdą paragraf. Hmm, zmienili WZ? A co z pozwoleniem na budowę? Widziałem, że jesteś w trakcie budowy. Ja w pozwoleniu miałem szambo. Potem zrobiłem zgłoszenie na oczyszczalnie w trakcie budowy(nie myśl, że w Poznaniu wystarczy odręczny szkic na mapie).Sprzeciwu nie było. Zgłosiłem nawet jak chcieli w wydziale ochrony środowiska.Ale... jestem przed odbiorem domu, a czytałem już na forum o różnych przypadkach i możliwościach. Jak będzie się okaże. Znam takich u których taka procedura przeszła bez problemu. Nie mam żadnego wpisu, że muszę się podłączyć pod kanalizę, która notabene ma być za 2 lata bo Aquanet miał takie nadwyżki kasy, że postanowił moją ulicę szybko uszczęśliwić kanalizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 03.06.2015 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Mnie to aż pisać się nie chce jak przypomnę sobie 2 lata przepychanek i odwołań z UM ... Komuś wyraźnie było nie na rękę wydać nam PnB i WZ, (okolice Radojewa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 20.08.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Może ktoś wie jak to wygląda z punktu widzenia prawnego? Mogą nakazać przyłączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 24.08.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Niestety nie pomogę bo nie mam pojęcia.Ale napisze, że mam już odbiór. Obyło się bez komplikacji ze strony nadzoru. Poza tym jak czytam poniższy artykuł to się zastanawiam czy dobrze zrobiłem wybierając oczyszczalnie i jak to będzie w przyszłości:http://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/Niepewna-przyszlosc-przydomowych-oczyszczalni-sciekow-993.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 27.08.2015 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Dzięki za linka, acz od dawna jestem przeciwnikiem drenażowych i takiej u siebie nie chcę. Ponawiam pytanie czy mając np. biologiczną oczyszczalnie będę musiał się podłączyc do kanalizacji, kiedy takowa powstanie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts