Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ i późniejsze podłączenie do kanalizacji.

stam222

Recommended Posts

Witajcie,

Sprawa mojego domu (od strony prawnej) jest trochę zawiła ale nie będę tego tutaj przedstawiał tak szczegółowo.

W WZ widniał wpis, o szambie a chcieliśmy ( i nadal chcemy) POŚ, wystosowaliśmy pismo do UM o zmianę WZ. Doszło do spotkania z kierownikiem działu i po wyjaśnieniach obiecano nam zmianę. Oczywiście znowu czas itd. ale w końcu dostaliśmy nowe WZ z wpisem , że może być POŚ do czasu podłączenia na naszym terenie kanalizacji. Chciałbym zapytać czy taki wpis jest zgodny z prawem? Z tego co się orientuję to mając POŚ nie mam obowiązku przyłączenia się do kanalizacji miejskiej (chyba, ze są jakieś zapisy o których nie wiem). A drugie chyba, to to, że w Poznaniu często robią nam pod górkę i gdyby nie pomoc osób trzecich, nigdy nie rozpoczęlibyśmy budowy.

Szczerze powiem, że jestem już zmęczony ciągłą przepychanką, odwołaniami, wnioskami i wyjaśnieniami z naszym urzędem.

W temacie dodam tylko tyle, że budujemy się w granicach miasta lecz póki co nie ma szans na kanalizacje co nie oznacza, że za x lat kiedy osiedle się rozrośnie to się nie zmieni. Budując POŚ, wydam na nią sporo pieniędzy, ( nie chcę najtańszej drenażowej) a potem mam się podłączyć do oczyszczalni miejskiej? Czy miasto moze mnie w jakikolwiek sposób zmusić do podłączenia? Czy taki zapis jest zgodny z prawem?

Proszę o radę.

Pozdrawiam.

Tak u nas nie jest łatwo, na wszystko znajdą paragraf.

Hmm, zmienili WZ? A co z pozwoleniem na budowę? Widziałem, że jesteś w trakcie budowy.

Ja w pozwoleniu miałem szambo. Potem zrobiłem zgłoszenie na oczyszczalnie w trakcie budowy(nie myśl, że w Poznaniu wystarczy odręczny szkic na mapie).

Sprzeciwu nie było. Zgłosiłem nawet jak chcieli w wydziale ochrony środowiska.

Ale... jestem przed odbiorem domu, a czytałem już na forum o różnych przypadkach i możliwościach. Jak będzie się okaże. Znam takich u których taka procedura przeszła bez problemu. Nie mam żadnego wpisu, że muszę się podłączyć pod kanalizę, która notabene ma być za 2 lata bo Aquanet miał takie nadwyżki kasy, że postanowił moją ulicę szybko uszczęśliwić kanalizacją.

• 2 months później...

Niestety nie pomogę bo nie mam pojęcia.

Ale napisze, że mam już odbiór. Obyło się bez komplikacji ze strony nadzoru.

Poza tym jak czytam poniższy artykuł to się zastanawiam czy dobrze zrobiłem wybierając oczyszczalnie i jak to będzie w przyszłości:

http://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/Niepewna-przyszlosc-przydomowych-oczyszczalni-sciekow-993.html