Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Doczytałem dziś ,że od początku lipca 2015 sporo zmieni się w przepisach budowlanych ( pozwolenie na budowę )

Czy ktoś ma może wiedzę co konkretnie się zmieni - w necie znalazłem tylko suche hasła.

Jestem przed odbiorem domu ( pozwolenie na budowę uzyskałem w 2012 r ) - i waham się teraz czym mam załatwiać w czerwcu papierologię do Pinbudu ( cetyfikat enegetyczny i inne niepotrzebne nikomu kosztowne śmieci ) - czy poczekać do lipca. Pytanie czy jeśli rozpocząłem budowę w "starym" systemie - muszę go w nim także zakończyć czy będzie mnie obejmowało nowe prawo.

Z tego co doczytałem - nowy system - nie nakazuje nawet zgłoszenia do pinbudu rozpoczęcia budowy - jedynie projekt budowlany do starostwa - potem powiadomienie o zakończeniu budowy. Nie wymagane są papiery na przyłącza itp.

Jeśli ktoś ma wiedzę - proszę o podzielenie się.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/201408-nowe-przepisy-pozwolenia-na-budow%C4%99-od-lipca-2015-odbi%C3%B3r-domu/

Nie wczytywałem się bardzo dokładnie w nowe przepisy, ale z tego co czytałem i zrozumiałem, to:

- nie będzie od 28 czerwca 2015 r. istotnych zmian jeśli chodzi o zasady zgłaszania zakończenia budowy domów jednorodzinnych (zmiany dotyczą pozwoleń na budowę i zgłoszeń zamiaru budowy);

- certyfikat energetyczny nie jest wymagany do zakończenia budowy domu jednorodzinnego (jest wymagany przy sprzedaży - dla mnie to nonsens) - ta zmiana obowiązuje już bodajże od lutego lub marca 2015 r.

aha - dzięki

czyli zasady są takie same jak były ( fakt - nie doczytałem o tym certyfikacie wcześniej - dzięki ! )

Czyli inwentura powykonawcza , wszelkie świstki odbioru instalacji energetycznej w domu , odbiór kominiarski itd - obowiązują jak rozumiem w niezmienionej formie ....

dzięki - chore to wszystko - ale co poradzić :) Dobrze ,że nowi będą mieć już trochę normalniej...

Pamiętam moje wyprawy co 2 dzień do starostwa bo baran nie miał zaznaczonego miejsca składowania śmieci......

dzięki - chore to wszystko - ale co poradzić :) Dobrze ,że nowi będą mieć już trochę normalniej...

Pamiętam moje wyprawy co 2 dzień do starostwa bo baran nie miał zaznaczonego miejsca składowania śmieci......

Mam wątpliwości co do Twojego optymizmu;)

Przeciez urzędnicy muszą wykazać, że są potrzebni. Mam mocne przeczucie, że na początku będzie jeszcze trudniej, niż teraz gdy ścieżki są już w miarę utarte. Czas pokaże.

Mam wątpliwości co do Twojego optymizmu;)

Przeciez urzędnicy muszą wykazać, że są potrzebni. Mam mocne przeczucie, że na początku będzie jeszcze trudniej, niż teraz gdy ścieżki są już w miarę utarte. Czas pokaże.

Czas pokaże, że nic się nie zmieniło, przynajmniej ja nie będę bawił się w zgłoszenia, chyba, że ewidentnie nie będzie to groziło żadnymi, potencjalnymi kłopotami :)

hmm ciężko się z Tobą nie zgodzić. Bardziej lekkomyślni mogą sobie także sami strzelić w kolano - jak np przyłącz instalacji wyjdzie im majątek a oni już fundamenty zalali :)

rübezahl - oj tak.

Chciałem legalnie zmienić sobie ogrodzenie od głównej drogi - całe 8mb.

Udałem się zatem do gminy ze zgłoszeniem , rysunkiem nowego ogrodzenia,wymiarami - a tu zonk - kazali mi iść po jakieś papiery do wydziału dróg itd.

Cieszę się od dawna nowym ogrodzeniem bez ich debilnej papierologi.