lukaszo11 03.06.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witajcie, Doczytałem dziś ,że od początku lipca 2015 sporo zmieni się w przepisach budowlanych ( pozwolenie na budowę ) Czy ktoś ma może wiedzę co konkretnie się zmieni - w necie znalazłem tylko suche hasła.Jestem przed odbiorem domu ( pozwolenie na budowę uzyskałem w 2012 r ) - i waham się teraz czym mam załatwiać w czerwcu papierologię do Pinbudu ( cetyfikat enegetyczny i inne niepotrzebne nikomu kosztowne śmieci ) - czy poczekać do lipca. Pytanie czy jeśli rozpocząłem budowę w "starym" systemie - muszę go w nim także zakończyć czy będzie mnie obejmowało nowe prawo. Z tego co doczytałem - nowy system - nie nakazuje nawet zgłoszenia do pinbudu rozpoczęcia budowy - jedynie projekt budowlany do starostwa - potem powiadomienie o zakończeniu budowy. Nie wymagane są papiery na przyłącza itp.Jeśli ktoś ma wiedzę - proszę o podzielenie się. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 03.06.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Nie wczytywałem się bardzo dokładnie w nowe przepisy, ale z tego co czytałem i zrozumiałem, to:- nie będzie od 28 czerwca 2015 r. istotnych zmian jeśli chodzi o zasady zgłaszania zakończenia budowy domów jednorodzinnych (zmiany dotyczą pozwoleń na budowę i zgłoszeń zamiaru budowy);- certyfikat energetyczny nie jest wymagany do zakończenia budowy domu jednorodzinnego (jest wymagany przy sprzedaży - dla mnie to nonsens) - ta zmiana obowiązuje już bodajże od lutego lub marca 2015 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.06.2015 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 aha - dzięki czyli zasady są takie same jak były ( fakt - nie doczytałem o tym certyfikacie wcześniej - dzięki ! )Czyli inwentura powykonawcza , wszelkie świstki odbioru instalacji energetycznej w domu , odbiór kominiarski itd - obowiązują jak rozumiem w niezmienionej formie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 03.06.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.06.2015 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 dzięki - chore to wszystko - ale co poradzić Dobrze ,że nowi będą mieć już trochę normalniej... Pamiętam moje wyprawy co 2 dzień do starostwa bo baran nie miał zaznaczonego miejsca składowania śmieci...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 03.06.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 dzięki - chore to wszystko - ale co poradzić Dobrze ,że nowi będą mieć już trochę normalniej... Pamiętam moje wyprawy co 2 dzień do starostwa bo baran nie miał zaznaczonego miejsca składowania śmieci...... Mam wątpliwości co do Twojego optymizmu;) Przeciez urzędnicy muszą wykazać, że są potrzebni. Mam mocne przeczucie, że na początku będzie jeszcze trudniej, niż teraz gdy ścieżki są już w miarę utarte. Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 03.06.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Mam wątpliwości co do Twojego optymizmu;) Przeciez urzędnicy muszą wykazać, że są potrzebni. Mam mocne przeczucie, że na początku będzie jeszcze trudniej, niż teraz gdy ścieżki są już w miarę utarte. Czas pokaże. Czas pokaże, że nic się nie zmieniło, przynajmniej ja nie będę bawił się w zgłoszenia, chyba, że ewidentnie nie będzie to groziło żadnymi, potencjalnymi kłopotami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.06.2015 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 hmm ciężko się z Tobą nie zgodzić. Bardziej lekkomyślni mogą sobie także sami strzelić w kolano - jak np przyłącz instalacji wyjdzie im majątek a oni już fundamenty zalali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.06.2015 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 rübezahl - oj tak.Chciałem legalnie zmienić sobie ogrodzenie od głównej drogi - całe 8mb.Udałem się zatem do gminy ze zgłoszeniem , rysunkiem nowego ogrodzenia,wymiarami - a tu zonk - kazali mi iść po jakieś papiery do wydziału dróg itd.Cieszę się od dawna nowym ogrodzeniem bez ich debilnej papierologi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts