jawrob 30.06.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Witam!Mam pytanie ..Poniewaz moj wykonawca nie ma uprawnien na kierownika budowy musze takowego zatrudnic -bedzie on tak jakby pelnil tez role inspektora nadzoru z mojej strony...Pan ktory sie tego by podjal ma uprawnienia itp itd tylko ..wlasnie proponuje wynagrodzenie 700 brutto na rachunku co miesiac ....Co o tym sadzicie?Szukac dalej? Pozdrawiam! Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 30.06.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Witam! Mam pytanie .. Poniewaz moj wykonawca nie ma uprawnien na kierownika budowy musze takowego zatrudnic -bedzie on tak jakby pelnil tez role inspektora nadzoru z mojej strony...Pan ktory sie tego by podjal ma uprawnienia itp itd tylko ..wlasnie proponuje wynagrodzenie 700 brutto na rachunku co miesiac .... Co o tym sadzicie? Szukac dalej? Pozdrawiam! Jawrob kołaczcie a będzie wam otworzone jasne że szukać i nie chodzi o cene tylko referencje to jak z piastunką do dziecka ( a na dzieciach się nie oszczędza) a w końcu KierBUD to taka piastunka do domku (twojego dziecka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 01.07.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 700 zł może być, ale za całość inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 01.07.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 to zależy co ten Pan chce robić, czy tylko będzie słupem do wpisów w dziennik budowy, czy będzie 2-3 razy w tygodniu na budowie i doglądał szczegółów - jak tak to niedrogo, ale potargować się zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 01.07.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 oj nisko cos cenisz opiekunke do domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 01.07.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Umiesz liczyć, licz na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 01.07.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 700 miesięcznie !!!!! Czyli jakieś 7000 za wybudowanie domu? Chyba jednak trochę dużo. Średnia stawka to 1000-2000. Ja bym szukał, ale uwzględniaj referencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.07.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 700 miesięcznie !!!!! Czyli jakieś 7000 za wybudowanie domu? Chyba jednak trochę dużo. Średnia stawka to 1000-2000. Ja bym szukał, ale uwzględniaj referencje. Zgadzam sie, mój mąz jest kierownikiem budowy Z wywiadu rynkowego stawka wlasnie 1000 -2000 za budowe ( zalezy od powierzchni domu) przy przyjezdzie raz w tygodniu. Ale nie zapominajmy że coraz mniej opłaca się kierownikom nadzorowac male budowy jakimi sa domki jednorodzinne . Obecnie kazdy kierownik budowy ktory chce pelnic nadzor na budowie musi nalezec do Izb i płcić składki roczne w wyskokości 1000 zl - wiec jesli nie pracuje nigdzie indziej. np. jest na emeryturze i chce wziac tylko nadzor nad jednym domkiem za 1000zl to wyjdzie ze pracuje za darmo. Pozatym odpowiedzialnosc za taka budowe jest tez duza jak na 1000 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 01.07.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Ale nie zapominajmy że coraz mniej opłaca się kierownikom nadzorowac male budowy jakimi sa domki jednorodzinne . Obecnie kazdy kierownik budowy ktory chce pelnic nadzor na budowie musi nalezec do Izb i płcić składki roczne w wyskokości 1000 zl - wiec jesli nie pracuje nigdzie indziej. np. jest na emeryturze i chce wziac tylko nadzor nad jednym domkiem za 1000zl to wyjdzie ze pracuje za darmo. Pozatym odpowiedzialnosc za taka budowe jest tez duza jak na 1000 zl. Agnieszko nie przesadzaj. Ktos kto raz w roku dla zabawy chce poprowadzic budowę niech lepiej siedzi w domu. To tak jakbym chciał raz na rok popracować i marudził, że nie wystarcza mi na składki ZUS. Kierownik tak na oko jest w stanie prowadzić kilkanaście - kilkadziesiąt budów jednocześnie (czyli w sezonie). Wtedy ma doświadczenie i kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 01.07.2004 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 znalazlem Pana Kierownika za 1500 za calosc i ..chyba mi bedzie pasowal jest polecany od znajomych ..... jutro bedzie rozmowa kwalifikacyjna hehe mysle ze to bedzie to. Dziki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.07.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Ale nie zapominajmy że coraz mniej opłaca się kierownikom nadzorowac male budowy jakimi sa domki jednorodzinne . Obecnie kazdy kierownik budowy ktory chce pelnic nadzor na budowie musi nalezec do Izb i płcić składki roczne w wyskokości 1000 zl - wiec jesli nie pracuje nigdzie indziej. np. jest na emeryturze i chce wziac tylko nadzor nad jednym domkiem za 1000zl to wyjdzie ze pracuje za darmo. Pozatym odpowiedzialnosc za taka budowe jest tez duza jak na 1000 zl. Agnieszko nie przesadzaj. Ktos kto raz w roku dla zabawy chce poprowadzic budowę niech lepiej siedzi w domu. To tak jakbym chciał raz na rok popracować i marudził, że nie wystarcza mi na składki ZUS. Kierownik tak na oko jest w stanie prowadzić kilkanaście - kilkadziesiąt budów jednocześnie (czyli w sezonie). Wtedy ma doświadczenie i kasę. No Marcinie nie przesadzam, jestem w branzy i wiem jakie sa obecne realia. W budownictwie sie porobilo nie wesolo, ludzie z uprawnieniami i doswiadczeniem nie maja pracy ( mowie o szczecinie, za inne miejscowosci sie nie moge wypowiadac). I rzeczywiscie zdarza sie ze komus ( kto nie ma pracy) ktos proponuje poprowadzenie budowy domku jednorodzinnego a jemu to poprostu sie nie oplaca z roznych wzgledow. Tak jak mowilam jezeli nie ma oplaconych skladek , musialby oplacic je, a koszt skladek rowna sie kosztom wynagrodzenia za nadzor domku. Poza tym jak mozesz mowic - "dla zabawy raz na rok chce poprowadzic budowe" - to mnie wrecz oburza!!!! Gdzie ty tu widzisz zabawe???? czy zdajesz sobie sprawe jaka odpowiedzialnosc spoczywa na osobie prowadzacej nadzor na budowie? Ogromna, a ma za to tylko 1000 zl - prosze docen troche prace innych !! No i jeszcze tak dodam ze ja osobiscie nie podjelabym sie prowadzenia budowy domku jednorodzinnego za 1000 zl. Przyjazd na budowe raz w tygodniu i 1000 zl - pieniadze to nie wszystko . Przyjezdzajac raz na tydzien kierownik nie jest w stanie dopilnowac obowiazkow jakie na nim spoczywaja . Wystarczy ze ktos "zyczliwy" nasle na niego kontrole, a tu ludzie na budowie bez kaskow, nie maja aktualnych badan okresowych, szkolenia bhp ....... i co sie dzieje? 1000 zl nie ma bo poszly na kary, a ja bujam sie po sadach, a niedaj boze zeby ktos doznal uszczerbku na zdrowiu bo kierownik nie dopilnowal .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 02.07.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 ja się dogadałem ze swoim kierownikiem na kwotę stałą za poszczególne etapy prac budowlanych - po 1200zł za etap,gostek był 3 razy w tygodniu plus wszystkie ważne zalewania, odbiory, itptak sobie myślę, że sami chcemy jak najlepiej zarabiać ale komuś byśmy cięli i zyłowali jak się da.za małe pieniądze przy dużej odpowiedzialności nadzór będzie do d...nie uważam aby przepłacił i nie uważam aby mnie skroił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.07.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 ja się dogadałem ze swoim kierownikiem na kwotę stałą za poszczególne etapy prac budowlanych - po 1200zł za etap, gostek był 3 razy w tygodniu plus wszystkie ważne zalewania, odbiory, itp tak sobie myślę, że sami chcemy jak najlepiej zarabiać ale komuś byśmy cięli i zyłowali jak się da. za małe pieniądze przy dużej odpowiedzialności nadzór będzie do d... nie uważam aby przepłacił i nie uważam aby mnie skroił. Tak powinno byc, biorąc kase powinno sie uczciwie na nia zapracowac, 3 razy w tygodniu to juz dobry nadzor. Tez nie uwazam zebys przeplacil, latwo skalkulowac : jesli ktos placi 1000 zl za calosc a ma kierownika tylko raz w tygodniu, to tak naprawde to on wlasnie przeplacil i ma nie dopilnowana budowe. Moze ma wszystkie wpisy w dzienniku ale po jakims czasie okaze sie ze cos mu cieknie, tynki pekaja, posadzka krzywa itp. No ale jak ktos zyluje na kierownika ( chce dac max 1000zl) przy domu za 300 000 zl to co tu sie spodziewac .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 02.07.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 ani duże ani małe pieniądze - mam dość skomplikowany dom w budowie ale udało się rozwiązać większość kwestii problemowych, a nie raz się się ścinaliśmy słownieza 1000zł to się ma wpisywacza nie kierownika.trzeba na to spojrzeć inaczej - ile sam bym chciał za taka robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 02.07.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 ani duże ani małe pieniądze - mam dość skomplikowany dom w budowie ale udało się rozwiązać większość kwestii problemowych, a nie raz się się ścinaliśmy słownieza 1000zł to się ma wpisywacza nie kierownika.trzeba na to spojrzeć inaczej - ile sam bym chciał za taka robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 02.07.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Nie mam aż takiej świadomości o obowiązkach, a co gorsza o odpowiedzialnościach karnych kierownika. Nie zmienia to faktu, że jest to rodzaj zawodu. Agnieszko nie oburzaj się proszę tylko podejdź do tematu profesjonalnie. Człowiek trudniący się zawodem Kierownika budowy czy Inspektora nadzoru z doskoku niestety robi to w pewnym sensie dla "zabawy". Jeżeli komus kto nie ma pracy ktoś proponuje budowę i ten ktoś chce tylko tą jedną budowę poprowadzić to może po prostu to nie ma sensu. Rozumiem problemy na rynku pracy itp. ale widzę również ile budów jest wokół mnie i niedobór kierowników z prawdziwego zdarzenia (niestety większość to "podpisywacze"). Sam rozmawiałem z kilkoma i niestety wrażenia były marne. Jeżeli ktoś rzetelnie podejdzie do tematu i z doskoku za darmo jak piszesz poprowadzi budowę to zapawne w następnym roku dostanie propozycję 5 innych. Referencja - dźwignia ilości klientów i inwestycja w przyszłość. A jeżeli chciałby tylko 1 budowę prowadzić i na tym koniec to ja to nazywam zabawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.07.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Wojtek - to jest uczciwe zalatwienie sprawy kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.07.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 ani duże ani małe pieniądze - mam dość skomplikowany dom w budowie ale udało się rozwiązać większość kwestii problemowych, a nie raz się się ścinaliśmy słownie za 1000zł to się ma wpisywacza nie kierownika. trzeba na to spojrzeć inaczej - ile sam bym chciał za taka robotę Wojtek - podoba mi sie Twoje podejscie do sprawy, rozsadek i umiejetnosci przewidywania konsekwencji podejmowanych decycji. Strzeliles w "10" za 1000 zl ma sie "wpisywacza" - jaka placa taka praca. A co do Ciebie Marcin to ja juz bez komentarza zostawie Twoje komentarze Tylko jedno mnie zastanawia - mowisz ze nie masz świadomosci co wiaze sie z wykonywanym zawodem a tak smialo oceniasz ludzi którzy go wykonuja i nie mal ze wiesz napewno jakie powinni brac za to wynagrodzenie i czy oplaca im sie pracowac czy nie - same sprzecznosci. Ale to ja wg Ciebie powinnam podejsc profesjonalnie do sprawy ..... Bez odbioru :) pa A tak na marginesie - nie wiem kim jestes z zawodu - ale uzyj mi na rok swoich uprawnien, popodpisuj mi potrzebne dokumenty, dopilnuj mi roboty tak zeby bylo wszystko jak w zegarku - wynagrodzenie ? co tam, nie martw sie, cos ci tam zaplace, moze nie wiele, ale za to jak sie sprezysz i bedziesz sumiennie wykonywal obowiazki to za 2 lata bedziesz mial wiecej klientow napewno. Pozdrawiam Cię, pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 05.07.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A tak na marginesie - nie wiem kim jestes z zawodu - ale uzyj mi na rok swoich uprawnien, popodpisuj mi potrzebne dokumenty, dopilnuj mi roboty tak zeby bylo wszystko jak w zegarku - wynagrodzenie ? co tam, Temat zaplaty kierownikowi budowy jest tematem trudnym lecz zastanawiajacym w moim regionie stosowane sa rozne stawki nawet slyszalem o 300 pln za wizyte coz ja stosuje inna zasade: - platnosc za pierwsza pieczatke - platnosci za kazda wizyte - oddzielne platnosci za inne rozwiazania itp. Tym wszystkim ktorzy stosuja metode platnosc za calosc na 500 lub 1000 przypominam ze takie rozwiazanie w nowym prawie budowlanym to poprostu narazanie sie na klopoty inwestora oraz kierownika budowy dla przykladu podaje wyciag spraw o ukaranie kierownika budowy w sprawach pokontrolnych przeprowadzonych przez PINB i skierowanych skarg do ukarania uprawnionych budowlancow: ------------W okresie swojej działalności od 27.12.2002 r do 15.02.2004 r. Okręgowy Sąd Dyscyplinarny przeprowadził następujące rozprawy w zakresie odpowiedzialności zawodowej: - ilość spraw, które wpłynęły do Okręgowego Sądu - 17 - ilość spraw zakończonych prawomocnym orzeczeniem - 9 - ilość spraw zawieszonych - 5 - ilość spraw umorzonych - 3 - ilość i rodzaj zastosowanych kar: zgodnie z art. 96 ust. 1 pkt. 1 (Prawo budowlane) udzielono kary upomnienia -6 - ilość spraw nie dotyczących członków Izby - 3 Przewodniczący Sądu Dyscyplinarnego PDK OIIB Ryszard Skiba --------------------------------------- To mowi samo za siebie ukarano samowpisujacych sie do dziennika budowy kierownikow budow tzw. figurantow ale zaznaczam to tylko upomnienia dla kierownikow budow natomiast dla inwestorow to ponowne inwentaryzacje budowlane koszt okolo 1000 do 3000 pln orzeczenia techniczne koszt ok. 2000 pln ponowne uaktualnienia pozwolen na budowe i teraz czy warto ponosic ryzyko za figuranta????????????????Czy nie lepiej od czasu do czasu poprosic kierownika budowy aby byl na budowie i zapewne za stosowna oplata okolo 100 -150 pln dopilnowal aby bylo wszystko w porzadku. Coz pomyslow jest duzo a za budowe zawsze odpowiada tylko INWESTOR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.07.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 jarpol,zacytowałeś nie moją wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts