Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 492
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troszkę wtrącę sie do dyskusji. Od 10 lat użytkowuje PC powietrze woda, .... Powiem może tylko tyle, ze tu gdzie mieszkam, jest zimniej i wietrznej niż w Polsce i nigdy nie zdażyło mi sie zmarznąć :)

No właśnie, powiedz Renatko jak to jest, że w Skandynawii PC powietrzne cieszą się taką popularnością, gdzie klimat jest ostrzejszy niż u nas, a w naszym durnym kraju obecnie czyta się bzdety, że nie może być jedynym źródłem ogrzewania, że nie da rady, że grzałki, że koszta itp.

Piszesz, że od !0 lat użytkujesz - myślę, że w Polsce 10 lat temu inwestor nie dostałby PnB gdyby zadeklarował powietrzna PC jako jedyne ogrzewanie.

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7042061

Pusiu, dlaczego w Skandynawii sa tak popularne pompy ciepla....

Szwedzi to bardzo wygodny i ekologiczny narod. PC zapewnia im komfort, czystość i bezobslugowosc.

Jeśli chodzi o utrzymanie ciepla w domu. Przy projektowaniu ogrzewania z uwzględnieniem PC instalatorzy musza pamietac o tym, ze sa to urządzenia niskotemperaturowe o czym w Polsce nie wszyscy pamietaja (czytam takie watki o PC i podlogowce, ze włos mi się jeży)

Zalecanym sposobem domu sa ogrzewania plaszczyznowe, ale nie wykluczaja grzejnikow, jesli ktos lubi i uprze sie, ale oczywiscie wowczas instalacja musi byc przeliczona do niskich temperatur.

Jeśli taki warunek jest uwzględniony w projekcie instalacji PC podola każdemu domowi. W Szwecji PC używane sa nawet w kotłowniach w blokach i bez trudu daja sobie rade.

I jeszcze jedno... oczekiwania co do temperatur w domach... Szwedzkie normy to zdrowa dla czlowieka temperatura pomiedzy 20 a 24 stopnie.

Oczywiscie mozna PC z grupy pomp niskotemeraturowych osiagnac wyzsze temperatury, ale jest to juz kosztem ekonomii.

Uff, ale sie rozpisalam..... dodam jeszcze, ze nie spotkalam sie z kaflami w szwedzkim salonie. Na podlogowce zazwyczaj jest drewno :)

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7043077

Pusiu, dlaczego w Skandynawii sa tak popularne pompy ciepla....

Szwedzi to bardzo wygodny i ekologiczny narod. PC zapewnia im komfort, czystość i bezobslugowosc.

Jeśli chodzi o utrzymanie ciepla w domu. Przy projektowaniu ogrzewania z uwzględnieniem PC instalatorzy musza pamietac o tym, ze sa to urządzenia niskotemperaturowe o czym w Polsce nie wszyscy pamietaja (czytam takie watki o PC i podlogowce, ze włos mi się jeży)

Zalecanym sposobem domu sa ogrzewania plaszczyznowe, ale nie wykluczaja grzejnikow, jesli ktos lubi i uprze sie, ale oczywiscie wowczas instalacja musi byc przeliczona do niskich temperatur.

Jeśli taki warunek jest uwzględniony w projekcie instalacji PC podola każdemu domowi. W Szwecji PC używane sa nawet w kotłowniach w blokach i bez trudu daja sobie rade.

I jeszcze jedno... oczekiwania co do temperatur w domach... Szwedzkie normy to zdrowa dla czlowieka temperatura pomiedzy 20 a 24 stopnie.

Oczywiscie mozna PC z grupy pomp niskotemeraturowych osiagnac wyzsze temperatury, ale jest to juz kosztem ekonomii.

Uff, ale sie rozpisalam..... dodam jeszcze, ze nie spotkalam sie z kaflami w szwedzkim salonie. Na podlogowce zazwyczaj jest drewno :)

Czyli dokładnie to o czym pisałam.

W zaściankowej Polsce nadal góruje mit nad faktem.

Głupota wciskana ludziom nadal ma przewagę nad logiką i zdrowym rozsądkiem.

Z uporem powtarzane dyrdymały w końcu przybierają rangę prawdy, a ludzie to łykają jak cukierki.

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7043105

Myśle, ze to wciskanie ludziom bzdur bierze sie z braku edukacji i znajomosci systemów, brak opinii opartej na praktyce

No dokładnie, króluje lobby konkretnych rozwiązań. Najczęściej drogich.

Nam PC z odwiertami wyceniono na 65 tys. (2013 r). Dodatkowo po naszych przejściach z historykiem sztuki, konserwatorem zabytków i rzeszą innych urzędasów - gdy sobie pomyśleliśmy jeszcze o badaniach geotechnicznych gruntu ręce nam opadły. A wiedzieliśmy że nasz dom MUSI mieć PC.

Zaczęliśmy więc zgłębiać temat PC powietrznej. Im głębiej w temat wchodziliśmy tym więcej bzdurnych teorii wyłaziło na wierzch. Każda z nich obalaliśmy logiką przede wszystkim, dotarliśmy do danych skandynawskich gdzie to właśnie PC powietrzne królują i na nie są największe dotacje, potem jeszcze nasz M3System potwierdził, że jak najbardziej się da no i włala. Mamy ją, za ułamek ceny, bez stresu.

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7043141

Wczorajsza niedziela pod znakiem migreny upłynęła bezowocnie. Żadnen projekt kuchni nie powstał, a powinien, bo pan elektryk juz sie niecierpliwi...

Jedno co wiem napewno to to, gdzie będzie zainstalowany okap :D

Chce go widzieć z jadalni, bo mam pomysł na cała zabudowę piecowo okapowo piekarnikowa :yes:

I na tym koniec, reszty nie poskladalam

Kuchnia ma wymiary 4 m dł i 2,90 szer.

Teraz mam kuchnie w kwadracie, 16 m2 wiec całkiem niby fajna, a niewygodna jak diabli. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że nie ja ja urządzałam :D

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7043839

Makowa Panienko, pięknie jest rzeczywiście. Zapach, śpiew ptaszków, spokój .....

Dana, dziękuje, migrena za mną, ale bol głowy to ja mam.... z tym projektem kuchni :bash:

Popełniłam dzis kilka rysunków (bo to nie zasługuje na miano projektu), ale nie nadają sie one do pokazania.

Może je przerysuje i pokaże, licząc na wasza pomoc.

Acha, dostałam wycenę drzwi, nie padłam :D

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7045395

Co nie wyrysuje to moze opisze ;)

Kuchnia moja jest 4m dluga i 2,90 szeroka, wiec szalu nie ma.

Planuje ja zamknieta, a wejscie do jadalni polaczone dwuskrzydlowymi drzwiami o wymiarach 140 cm. czyli dwa skrzydla po 70cm.

Drzwi znajduja sie na krotszej scianie. I lece po kolei; po stronie "okiennej" (okno 180cm. dlugie, wysokie 140cm.) ciag kuchenny ze zlewem pod oknem, szafka narozna i dalej, posrodku sciany na wprost wejcia murowana szafka "piecowa" z okapem, stylizowana na kaflowy piec. Po obu stronach wiszace witrynki.

Na scianie naprzeciw okna ciag wysokiej zabudowy, imitujacej sciane, a w niej lodowka, zamrazarka i duuuzo miejsca do przechowywania.

I teraz moj dylemat. Jak zakonczyc ten rzad szaf? Wchodzac na sciane "piecowa"? Nie mam na to pomyslu....

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7046136

O kurcze, aż musiałam sobie narysować na kartce ;)

Zależy ile tam będzie jeszcze miejsca koło pieca i witryny, ale można wejść na ścianę piecową, np. szafą narożną.

Witryny maja sprawiac wrazenie kredensu, moze wlasnie takie narozne obie dac? Posrodku wielki okap

https://forum.murator.pl/topic/201427-nasze-wrzosowo-czyli-powrot-do-korzeni/page/4/#findComment-7046189