Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze Wrzosowo - czyli powrot do korzeni

Recommended Posts

kto Wam robi projekt okiennic? jak cos moze byc w prywatnej :)

wciaz nie moge sobei wybic z glowy okiennic, chocby w oknach przy sypialniach :rolleyes:

gratuluję urodzaju we wnukach!

oraz świetne kolumny, solidne, piekne! a dach się poprawi :)

Dziekuje :)

Sledze Twoj dziennik i podziwiam.

Czekam na ten etap z utesknieniem.

Okiennice pasowalyby do waszego domku jak ulal!

Mnie okiennice robi ta sama stolarnia, ktora robila nam okna i drzwi. Ruminski z Wabrzezna.

Montaz planujemy na lipiec i wtedy powiem czy moge polecic.

Okna sa pieknie wykonane, ale okiennic nie widzialam, musze do konca tygodnia okreslic sie czy maja byc w kolorze calej stolarki czy innym.

Pomoc wskazana :)

• Odpowiedzi 492
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Renata, bardzo ciężkie te okiennice. Zwróćcie uwagę na mocne zamocowanie, bo będzie jak u mnie. Roku nie wytrzymały i zdjęliśmy, bo się pokrzywiło.

Teraz myślę o okiennicach, ale raczej wybiorę żaluzjowe, bo lżejsze.

Renata, bardzo ciężkie te okiennice. Zwróćcie uwagę na mocne zamocowanie, bo będzie jak u mnie. Roku nie wytrzymały i zdjęliśmy, bo się pokrzywiło.

Teraz myślę o okiennicach, ale raczej wybiorę żaluzjowe, bo lżejsze.

Juz o tym rozmawialismy z producentem.

Poniewaz nasze okna beda mialy skrzynki drewniane, mocowanie ma byc bardzo stabilne i mocne.

Ponoc skrzynkowe mocowanie jest najstabilniejsze, zobaczymy.

Nie chcialam zaluzjowych. Dom staropolski to musza byc "zetki" ;)

U mojej sąsiadki są dwa okna parterowe z takimi okiennicami. Każde skrzydło jest zamocowane 4-ema kotwami sięgającymi w mur przez warstwę ocieplenia. Te okna nie są duże, w poziomie 100x160, ale okiennice są diablo ciężkie. Czuje się to poruszając nimi.

Zastanawiam się i zastanawiam, no i nie wiem. Wiadomo, okiennice w kolorze okien są "bezpieczne" i z pewnością będą ładnie wyglądały. Z drugiej strony wprowadzenie dodatkowego, wyraźnego koloru, może być wisienką na torcie.

W naszym obecnym domu były kiedyś zielone okiennice, ale i zielona stolarka okienna. Właściciele nie zdecydowali się jednak podczas wymiany okien na pozostawienie poprzedniej kolorystyki, nie ma też okiennic.

Może pooglądaj zdjęcia w necie i zobacz, co bardziej Ci się podoba?

Na szybko znalazłam takie 2 zdjęcia, moim zdaniem piękne, niestety połączeń orzech/brąz + niebieski nie znalazłam

http://www.tapeta-chata-okiennice-strzecha.na-pulpit.com/zdjecia/chata-okiennice-strzecha.jpeg

http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/88520.jpeg

noo o tym właśnie mówiłam, Kolorowe kiedy jest drewno na elewacji, styl taki bardziej wsiowy. A jak elewacja jasna to drewniane żeby było elegancko. :lol2:

a takie kolorowe chce właśnie u Julki w domku robić :lol2:

(współczuję wyboru śmietany na elewacje - kolorów milion pincet, i wszystkie takie same :rotfl: dobrze, że ostatecznie brałam farbę od jakiegoś dziwnego producenta, który miał tylko jeden śmietankowy odcień :lol2: który w sumie zamawiam przez telefon :rotfl: :rotfl: )

Edytowane przez Emila3000