Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze Wrzosowo - czyli powrot do korzeni

Recommended Posts

• Odpowiedzi 492
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na budowie praca wre :D

Skonczono nam elektrykę, ida tynki, alarmy.

Zaczyna się podlogowka, woda, kanalizacja, za chwilke wylewki.

22 marca mamy umówiony montaż okien i mam nadzieje, ze do tego czasu tynki zdaza choć troszkę podeschnąć ...

Jedziemy do kaflarmi wybrać kafelki na kominek :)

Jeszcze pare spotkan na budowie....

Bedziemy w Polsce dwa tygodnie, ciekawe czy sie ze wszystkim wyrobimy...

Takze plany sa, ambitne ;)

Na budowie praca wre :D

Skonczono nam elektrykę, ida tynki, alarmy.

Zaczyna się podlogowka, woda, kanalizacja, za chwilke wylewki.

22 marca mamy umówiony montaż okien i mam nadzieje, ze do tego czasu tynki zdaza choć troszkę podeschnąć ...

Jedziemy do kaflarmi wybrać kafelki na kominek :)

Jeszcze pare spotkan na budowie....

Bedziemy w Polsce dwa tygodnie, ciekawe czy sie ze wszystkim wyrobimy...

Takze plany sa, ambitne ;)

Fajne tempo :) powodzenia oczywiście :)

Witaj Reniu :)

Piękny domek.

Przytuptalam od Pusi i Dany, co już pewnie wiesz, bo się tam szarogęszę :yes:

Też mieszkam na obrzeżu parku krajobrazowego, tyle że Mazowieckiego i też jestem z tych co to musiały się nauczyć spać pod kotami :D W mojej sypialni podobnie jak u Ciebie, choć nie rasowo i tylko 2 futrzaki uważają, że mają tu prawo gospodarzyć.

Jeśli pozwolisz wtrącę czasem swoje 3 grosze :yes: I od razu zaczynam.... o kominku, czy raczej pieco-kominku jak widzę na zdjęciu z kaflarni. Trochę wiem o kominkach i piecach też. Radziłabym Ci najpierw dogadać rzecz całą ze zdunem i jemu zlecić kupno wkładu, kafli i wkładu ze stali kwasowej do komina. Wszystko razem z montażem. Prawdziwy zdun będzie zachwycony mogąc poprowadzić cały proces powstaniakominka. Będziesz mieć gwarancję, że wszystko zostanie wykonane wedle sztuki.

Jeśli już chcesz mieć kominek w kaflach, to może rozważ budowę paleniska metodą zduńską, zamiast montowania gotowego wkładu.

Ta kaflarnia, której zdjęcie pokazałaś ma ponad stuletnią tradycję. Biorą od nich kafle Zduni Ekspresja Ognia To świetna firma zduńska. Na forum w wątku kominkowym też bywa kilku dobrych zdunów. Ja najbardziej lubię i ufam Piotrowi Baturze Pomijając umiejętności, jest z tych którzy pracują nie tylko by zarobić pieniądze.

Oj, wsiadłam na mojego „konika” i się rozpisałam :( a Ty może wcale nie potrzebujesz mojego podpowiadania.

Jeszcze zaproszę Cię do mojego wątku „Inspiracje Kominkowe” (link w sygnaturze) i znikam.

Edytowane przez pestka56

Witaj Pestko!

Bardzo mi miło ze do mnie zawitałas i serdecznie Cię zapraszam do szarogesienia ;)

O kominkach wiem mniej niż mało.

Wiem, co mi sie podoba. Na tym koniec mojej wiedzy :o

Oczywiście budowę kominka mam zamiar zlecić fachowcowi.

Nawet juz odbyłam pierwsza rozmowę :yes: po której zaproszeni zostaliśmy do Radomska pooglądać kafle, pogadać ....

Najbardziej na świecie podobają mi sie kominki otwarte, takie prawdziwe.

Oczywiście odrazu mi to odradzono, a ja nie miałam chwili zeby nad tym porządnie przysiąść i sie zastanowić.

Takze pomoc bardzo miłe widziana :D

Mam pytania :)

Czy wzięliście pod uwagę ciężar pieco-kominka kaflowego? Czy jest pod niego mocny fundament?

Warto poczytać:

http://www.zdunskieopowiesci.pl/category/technika/

http://www.zdunskieopowiesci.pl/kominek-otwarty-czy-zamkniety-joanna-dabrowska/

Mam pytania :)

Czy wzięliście pod uwagę ciężar pieco-kominka kaflowego? Czy jest pod niego mocny fundament?

Warto poczytać:

http://www.zdunskieopowiesci.pl/category/technika/

http://www.zdunskieopowiesci.pl/kominek-otwarty-czy-zamkniety-joanna-dabrowska/

Oczywiście ze tak :)

Od początku było wiadomo, ze kominek będzie ciężki.

Brałam pod uwagę tylko dwa rodzaje budulca, kamienny lub kaflowy.

To świenie :) Najczęściej ludzie decydują o kominku już gdy dom stoi i są z tego powodu same kłopoty.

Te linki, które wkleiłam zawierają artykuły może trochę zbyt szczegółowe, ale sporo takiej wiedzy, którą powinno się mieć zaczynając przygodę z żywym ogniem w domu. Może znajdziesz tam odpowiedź na problem palenisko otwarte, czy wkład kominkowy.

Na twoim miejscu odpytałabym w tej sprawie 2 spośród zdunów forumowych: Forest-Natura i Piotr Batura. Obu znajdziesz u mnie w wątku kominkowym. Warto podpytać kogoś, kto nie czuje nacisku by złapać Cię jako klienta. Piszę o tym, bo to co napisałaś o odradzaniu Ci kominka otwartego budzi we mnie obawę, że ten z kim rozmawiałaś albo ma zbyt małą wiedzę i doświadczenie by zbudować kominek otwarty, albo idzie na łatwiznę. Żaden Zdun pełną gębą nie odradzałby by Ci kominka otwartego. Zobacz jaki kominek otwarty pokazał ostatnio Forest

Forest-Natura-Białe kafle.jpg , a za ten dostał jakąś super nagrodę Piec-kaflowy_Forest-Natura.jpg .

Kominek-kaflowy_EV Kominki-2.jpg Kominek-kaflowy_151225.jpg Kominek-w-zabudowie-kaflowej_130144.jpg

3-ci od końca budowała firma EV-kominki

Edytowane przez pestka56

No, właśnie ten wielgachny komin Foresta jest w domu z wentylacją mechaniczną :) Była o tym dyskusja u mnie w wątku – początek w poscie 1054

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228692-Inspiracje-kominkowe/page53

Dziękuje Dana, trzymaj kciuki, przydadzą sie.

Który kominek Ci sie podoba? Drugi, ten mocno ozdobny?

Pestka dała mi do myślenia :)

Wczoraj siedziałam "na kominkach" i sie dokształcałam.

Teraz myśle, na którym etapie najlepiej go budować?

To dość brudna robota, wiec chyba przed sufitami?