Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co murować pod okno na ścianie z MAX-a

Recommended Posts

Witam.

Czym można murować pod oknem w ścianie z MAX-a, w celu osiągnięcia wymaganego poziomu, jeżeli nie ma już miejsca na kolejny pustak (~20cm).

Ze strony wykonawcy spodziewam się pełnej cegły. Czy to najlepsze rozwiązanie, czy są "cieplejsze" opcje?

Czy jeżeli chciałbym zastosować kształtkę "ciepłego" parapetu, to czy warto zwiększyć w tej sytuacji wysokość otworu okna?

Edytowane przez Zielony Inwestor
Ciepły parapet

Dziękuję za podpowiedzi w temacie czy murować aby uzyskać potrzebny poziom parapetu.

Potrzebuję jeszcze informacji o powiększaniu otworu okiennego pod kształtkę "ciepłego parapetu" (aby okna nie zamawiać niższego)

Wstępnie dowiedziałem się od jednego z dostawców tego typu kształtek że trzeba obniżyć o 70cm. Czy to standard czy kształtki różnią się od siebie i czy ktoś wybadał jakieś godne polecenia?

Oczywiście ocieplenie jest zaplanowane. Na tą chwilę w planie jest 15cm grafitowego styropianu.

Murowanie będzie chyba jednak z pełnej cegły, bo odliczając z wysokości dla kształtki ciepłego parapetu, wystarczy 1 cegła i zaprawa.

Mam nadzieję, że nie przedobrze z wynalazkami bo w nadproża dałem 5cm XPS-a. Okna mają być montowane na krawędzi muru, więc od dołu XPS kształtki a od góry 5cm XPS w nadprożu - mam nadzieję ze pomimo to będą się trzymać na bocznych krawędziach :)