Zielony Inwestor 04.06.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Witam.Czym można murować pod oknem w ścianie z MAX-a, w celu osiągnięcia wymaganego poziomu, jeżeli nie ma już miejsca na kolejny pustak (~20cm).Ze strony wykonawcy spodziewam się pełnej cegły. Czy to najlepsze rozwiązanie, czy są "cieplejsze" opcje?Czy jeżeli chciałbym zastosować kształtkę "ciepłego" parapetu, to czy warto zwiększyć w tej sytuacji wysokość otworu okna? Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Zielony Inwestor Ciepły parapet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 04.06.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Oczywiście, że nie najlepsze Dobry wykonawca będzie docinał pustak na odpowiednią wysokość. Mnie więcej w taki sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.06.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ja podmurowałem betonem komórkowym 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 12.06.2015 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Dziękuję za podpowiedzi w temacie czy murować aby uzyskać potrzebny poziom parapetu. Potrzebuję jeszcze informacji o powiększaniu otworu okiennego pod kształtkę "ciepłego parapetu" (aby okna nie zamawiać niższego)Wstępnie dowiedziałem się od jednego z dostawców tego typu kształtek że trzeba obniżyć o 70cm. Czy to standard czy kształtki różnią się od siebie i czy ktoś wybadał jakieś godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 15.06.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Cegła pełna, ewentualnie przecięty pustak. Maxy tnie się rzeczywiście trudno, więc można by było włożyć docięty Porotherm. Ściana rozumiem że i tak będzie docelowo docieplona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 15.06.2015 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Oczywiście ocieplenie jest zaplanowane. Na tą chwilę w planie jest 15cm grafitowego styropianu. Murowanie będzie chyba jednak z pełnej cegły, bo odliczając z wysokości dla kształtki ciepłego parapetu, wystarczy 1 cegła i zaprawa. Mam nadzieję, że nie przedobrze z wynalazkami bo w nadproża dałem 5cm XPS-a. Okna mają być montowane na krawędzi muru, więc od dołu XPS kształtki a od góry 5cm XPS w nadprożu - mam nadzieję ze pomimo to będą się trzymać na bocznych krawędziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts