kazoss 04.06.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Prośba o poradę . Dom na etapie budowy , zabetonowane ławy fundamentowe . Całość podpiwniczona ( garaż + piwnica ) , parter ok. 90 m2 ( salon wysoki do dachu ) , piętro 60 m2 .Budowa na wiosce , brak gazu , rodzina alergików , w piwnicy będą pracować dwa piece elektryczne 1300 st. C do działalności ( solidne źródło ciepła ) .Jakie ogrzewanie zastosować , jak wykorzystać ciepło z pieców . Zakładamy , że ogrzewanie musi być wystarczające w sytuacji gdy piece nie działają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.06.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 rodzina alergików , w piwnicy będą pracować dwa piece elektryczne 1300 st. C do działalności ( solidne źródło ciepła ) . Jeśli alergicy to grzejniki ścienne odpadają,nie wiem jakiego typu są te piece ale można ciepło zebrać do bufora ciepła,być może przez wężownicę a z bufora na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.06.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 w piwnicy będą pracować dwa piece elektryczne 1300 st. C do działalności ( solidne źródło ciepła ) . . ale to jest tylko temperatura i nic nie wiemy o ilości energii jaką pobierają... tak swoją drogą jeżeli jakiś proces technologiczny wymaga tych 1300* to pobieranie energii z tego pieca będzie skutkowało potrzebą jej uzupełniania, jeżeli chodzi o energię pozostałą po procesie technologicznym to jest jej tylko tyle ile zostało zakumulowane w konstrukcji czy pozostałościach materiału... ja raczej próbowałbym odzyskać jak najwięcej energii z powietrza wentylującego owe pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazoss 05.06.2015 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Są to dwa piece do wypalania ceramiki , piece kręgowe - coś w ten deseń :http://ceramiq.pl/piece-ceramiczne/piec-kregowy-nabertherm-top-160.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Są to dwa piece do wypalania ceramiki , piece kręgowe - coś w ten deseń : http://ceramiq.pl/piece-ceramiczne/piec-kregowy-nabertherm-top-160.html Boje się,że pożytku żadnego z tego nie będzie,można jak jasiek zasugerował próbować odzyskać ciepło z powietrza ale cudów bym się nie spodziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.06.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Skoro w domu masz alergików to grzanie takimi piecami które są wyłożone włóknem ceramicznym całkowicie odpada . Pomijam sens grzania domu takimi piecami .Podana przez Ciebie temperatura 1300 stopni przy otwarciu tego pieca niema prawa powstać ... W domach gdzie mieszkają ALERGICY wykluczam grzanie systemem dystrybucji powietrza , pozostaje AKUMULACYJNY pieco-kominek lu wkład z płaszczem wodnym [ centralne ogrzewanie + woda ciepła użytkowa ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazoss 06.06.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Piece muszą pracować i będą działały w piwnicy . Ogrzewanie to oddzielny temat , chodzi o to jkie zrobić ogrzewanie i czy warto robić rekuperacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.06.2015 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Rekuperacja w domu alergików .. słaby pomysł ... popytaj co w takich rurach od reku jest po 2 sezonach .. Polecam jako podstawowe źródło ciepła kominek z płaszczem wodnym , uzupełniony o bufor odpowiedniej wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.06.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Rekuperacja w domu alergików .. słaby pomysł ... popytaj co w takich rurach od reku jest po 2 sezonach .. a ja głupi zawsze myślalem, że nie ma nic lepszego dla alergika jak właśnie wentylacja mechaniczna.... człowiek się uczy całe życie http://rekuperacjalodz.pl/tmasl-32/24-czy-jest-to-bezpieczne-dla-alergikow.html co ciekawe, opinie jak w zacytowanymna górze fragmencie, to zwykle wyrażają ludzie co nie mieli z WM w ogóle do czynienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.06.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Polecam jako podstawowe źródło ciepła kominek z płaszczem wodnym , uzupełniony o bufor odpowiedniej wielkości kotłownia w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 PODŁOGÓWKA jako sposób dystrybucji ciepła.Te 30stC w wodzie do niej da się zrobić na sto sposobów.Wentylacja mechaniczna.Może bufor?Byłoby gdzie odzysk gromadzić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.06.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 kotłownia w salonie? A co Cię tak dziwi ? Przecież prawie wszyscy pompiarze tak mają. Dla klimatu oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckim 22.06.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Moja znajoma która mieszka na przeciwko ogrzewa dom gazem. Od czasu do czasu przyjeżdża do niej beczkowóz z AmeriGas aby dotankować. Generalnie jest zadowolona, chociaż o kosztach nigdy nie rozmawiamy. Twierdzi natomiast, że jest to wygodne i wydajne źródło ciepła. Ewentualnie wyślij zapytanie do http://www.amerigas.pl/pl/gaz-dla-domu.html nich Ci napiszą ile może kosztować taka instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrwalicki 22.06.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 a co z ogrzewaniem na podczerwień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 22.06.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 a co z ogrzewaniem na podczerwień? Ma się dobrze w przeciwieństwie do ultrafioletu ... tym to kiepsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 23.06.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Witam. Adkwaniewski,widziałeś kiedy ogrzewanie UV?,lepiej byś wyjaśnij porządnie koledze na czym polega ogrzewanie IR,bo chłopak nie wie,bądź udaje niewiedzącego . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.06.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Moja znajoma która mieszka na przeciwko ogrzewa dom gazem. Od czasu do czasu przyjeżdża do niej beczkowóz z AmeriGas aby dotankować. Generalnie jest zadowolona, chociaż o kosztach nigdy nie rozmawiamy. Twierdzi natomiast, że jest to wygodne i wydajne źródło ciepła. Ewentualnie wyślij zapytanie do http://www.amerigas.pl/pl/gaz-dla-domu.html nich Ci napiszą ile może kosztować taka instalacja? Propan, a tym samym koszty ogrzewania, dwa razy droższy niż przy własnym zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.06.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Witam. adkwapniewski,widziałeś kiedy ogrzewanie UV?,lepiej byś wyjaśnij porządnie koledze na czym polega ogrzewanie IR,bo chłopak nie wie,bądź udaje niewiedzącego . Pozdrawiam. oj chyba dobrze wie tylko udaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazoss 23.06.2015 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Korekta Wcześniej podałem błędne dane - powierzchnia , piwnica 168 m2 , parter 168 m2 , poddasze ok 80 m2 . Piwnica ściany 24 bloczek + 10 cm styrodur , posadzka piwnicy styrodur 8 cm ( zakładamy piwnicę ogrzewaną , ale część ciepła będzie z pieców o których wcześniej pisałem ) Parter ściany pustak ceramiczny 30 cm + 15 cm styropian Dach wełna mineralna 30 cm Wentylacja grawitacyjna .Piec na ekogroszek - pytanie jaki ? Myślę , że max 14 kW . Budowa domu jest siostry , ja u siebie mam piec polecany na forum i jestem tak średnio zadowolony . Porównuje mój piec 12kW na ecoal i piec kolegi Stalkot ok 24 kW - spalanie CWU dla 4 osób - praktycznie takie samo czyli 4,5 - 5,5 kg ( u mnie nie wiem jak można osiągnąć spalanie poniżej 3 kg jak niektórzy się chwalą ) , palimy tym samym węglem .Spalanie CWU i CO w okresie zimowym ze Stalkotem ciężkie do oceny , bo kolega palił na przemian węglem polskim i czeskim ( ilości porównywalne na polskim , na czeskim do 50 % palił więcej ) .Oczywiście porównanie nie do końca miarodajne , ale super polecany kocioł kontra przewymiarowany średniak .Czyli szukam kotła renomowanego producenta z dobrym sterownikiem , o małym zużyciu ekogroszku zarówno w latem jak i zimą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 "o małym zużyciu ekogroszku zarówno w latem jak i zimą . " Dobrze ogacisz chałupę to każdy spełni te wymagania... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts