Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prośba o poradę .

Dom na etapie budowy , zabetonowane ławy fundamentowe . Całość podpiwniczona ( garaż + piwnica ) , parter ok. 90 m2 ( salon wysoki do dachu ) , piętro 60 m2 .

Budowa na wiosce , brak gazu , rodzina alergików , w piwnicy będą pracować dwa piece elektryczne 1300 st. C do działalności ( solidne źródło ciepła ) .

Jakie ogrzewanie zastosować , jak wykorzystać ciepło z pieców . Zakładamy , że ogrzewanie musi być wystarczające w sytuacji gdy piece nie działają .

Gość Arturo72
rodzina alergików , w piwnicy będą pracować dwa piece elektryczne 1300 st. C do działalności ( solidne źródło ciepła ) .

Jeśli alergicy to grzejniki ścienne odpadają,nie wiem jakiego typu są te piece ale można ciepło zebrać do bufora ciepła,być może przez wężownicę a z bufora na dom.

w piwnicy będą pracować dwa piece elektryczne 1300 st. C do działalności ( solidne źródło ciepła ) .

.

ale to jest tylko temperatura i nic nie wiemy o ilości energii jaką pobierają...

tak swoją drogą jeżeli jakiś proces technologiczny wymaga tych 1300* to pobieranie energii z tego pieca będzie skutkowało potrzebą jej uzupełniania, jeżeli chodzi o energię pozostałą po procesie technologicznym to jest jej tylko tyle ile zostało zakumulowane w konstrukcji czy pozostałościach materiału...

ja raczej próbowałbym odzyskać jak najwięcej energii z powietrza wentylującego owe pomieszczenia...

Gość Arturo72
Są to dwa piece do wypalania ceramiki , piece kręgowe - coś w ten deseń :

http://ceramiq.pl/piece-ceramiczne/piec-kregowy-nabertherm-top-160.html

Boje się,że pożytku żadnego z tego nie będzie,można jak jasiek zasugerował próbować odzyskać ciepło z powietrza ale cudów bym się nie spodziewał.

Skoro w domu masz alergików to grzanie takimi piecami które są wyłożone włóknem ceramicznym całkowicie odpada .

Pomijam sens grzania domu takimi piecami .

Podana przez Ciebie temperatura 1300 stopni przy otwarciu tego pieca niema prawa powstać ...

W domach gdzie mieszkają ALERGICY wykluczam grzanie systemem dystrybucji powietrza , pozostaje AKUMULACYJNY pieco-kominek lu wkład z płaszczem wodnym [ centralne ogrzewanie + woda ciepła użytkowa ]

Rekuperacja w domu alergików .. słaby pomysł ... popytaj co w takich rurach od reku jest po 2 sezonach ..

a ja głupi zawsze myślalem, że nie ma nic lepszego dla alergika jak właśnie wentylacja mechaniczna....

człowiek się uczy całe życie :p

http://rekuperacjalodz.pl/tmasl-32/24-czy-jest-to-bezpieczne-dla-alergikow.html

co ciekawe, opinie jak w zacytowanymna górze fragmencie, to zwykle wyrażają ludzie co nie mieli z WM w ogóle do czynienia...

• 2 weeks później...

Moja znajoma która mieszka na przeciwko ogrzewa dom gazem. Od czasu do czasu przyjeżdża do niej beczkowóz z AmeriGas aby dotankować. Generalnie jest zadowolona, chociaż o kosztach nigdy nie rozmawiamy. Twierdzi natomiast, że jest to wygodne i wydajne źródło ciepła.

Ewentualnie wyślij zapytanie do http://www.amerigas.pl/pl/gaz-dla-domu.html nich Ci napiszą ile może kosztować taka instalacja?

Moja znajoma która mieszka na przeciwko ogrzewa dom gazem. Od czasu do czasu przyjeżdża do niej beczkowóz z AmeriGas aby dotankować. Generalnie jest zadowolona, chociaż o kosztach nigdy nie rozmawiamy. Twierdzi natomiast, że jest to wygodne i wydajne źródło ciepła.

Ewentualnie wyślij zapytanie do http://www.amerigas.pl/pl/gaz-dla-domu.html nich Ci napiszą ile może kosztować taka instalacja?

Propan, a tym samym koszty ogrzewania, dwa razy droższy niż przy własnym zbiorniku.

Korekta

Wcześniej podałem błędne dane - powierzchnia , piwnica 168 m2 , parter 168 m2 , poddasze ok 80 m2 .

Piwnica ściany 24 bloczek + 10 cm styrodur , posadzka piwnicy styrodur 8 cm ( zakładamy piwnicę ogrzewaną , ale część ciepła będzie z pieców o których wcześniej pisałem )

Parter ściany pustak ceramiczny 30 cm + 15 cm styropian

Dach wełna mineralna 30 cm

Wentylacja grawitacyjna .

Piec na ekogroszek - pytanie jaki ? Myślę , że max 14 kW .

Budowa domu jest siostry , ja u siebie mam piec polecany na forum i jestem tak średnio zadowolony .

Porównuje mój piec 12kW na ecoal i piec kolegi Stalkot ok 24 kW - spalanie CWU dla 4 osób - praktycznie takie samo czyli 4,5 - 5,5 kg ( u mnie nie wiem jak można osiągnąć spalanie poniżej 3 kg jak niektórzy się chwalą ) , palimy tym samym węglem .

Spalanie CWU i CO w okresie zimowym ze Stalkotem ciężkie do oceny , bo kolega palił na przemian węglem polskim i czeskim ( ilości porównywalne na polskim , na czeskim do 50 % palił więcej ) .Oczywiście porównanie nie do końca miarodajne , ale super polecany kocioł kontra przewymiarowany średniak .

Czyli szukam kotła renomowanego producenta z dobrym sterownikiem , o małym zużyciu ekogroszku zarówno w latem jak i zimą .