Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór oferty okien. Montaż. Ciechanów

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

stoję przed wyborem okien do wymiany do "typowego" domu jednorodzinnego z lat 90. Zależy mi na dobrym stosunku ceny do jakości. Takich też szukałem ofert i uzyskałem następujące:

Dobroplast - Avantgarde (przypuszczam, że 7000)

2 oferty profilu Ideal 4000 marki Aluplast - prawdopodobnie firm Adams (Mrągowo) i Forest (Malbork)

Drutex - Iglo5

Oferty są zbliżone cenowe i przypuszczam, że właściwościami. Proszę o opinie na temat dokonanego przeze mnie wyboru i ewentualne sugestie.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z firmami z Ciechanowa? Szczególnie interesują mnie opinie na temat ekip montażowych.

Pozdrawiam

Edytowane przez swiezy

Patrząc na wyselekcjonowane oferty trudno się oprzecu wrażeniu że skupiles sie wylacznie na najnizszej cenie. Wszystkie te propozycje zaliczylbym do grona "najtanszy" Zadnej do "korzystny" a już tym bardziej " najlepszy". Sorry za szczerosc. Edytowane przez finlandia

finlandia

Twoje stwierdzenie jest trafne (Patrząc na wyselekcjonowane oferty trudno się oprzecu wrażeniu że skupiles sie wylacznie na najnizszej cenie), tylko ja to chciałem widzieć inaczej... To prawda szukałem najniższych cen, ale czy do domu budowanego kilkadziesiąt lat temu (przypuszczam mającego duże straty ciepła ogółem) znacząco opłacalne jest kupno lepszych okien?

Pozdrawiam

Edytowane przez swiezy

MMichal

Wiem tylko tyle, że chciałbym produkt spełniający należycie swoje funkcje i żeby zostało mi na dalsze prace remontowe... Nie pomaga mi w tym moje doświadczenie (związane z budownictwem), bo po prostu go nie mam. Moja wiedza na temat okien bazuje głównie na lekturze oknotest.pl (dział poradnik okienny) oraz artykułach i forum muratordom.pl. Wiele z zawartych tam treści jest dla mnie nie zrozumiałych, a życie codzienne nie pozwala na dokładne zgłębienie tematu.

Dzięki za poradę MMichal - w jakiś sposób mnie ukierunkowywuje :)

Edytowane przez swiezy

Witam

Możesz spróbować tutaj podać adres tej robótki może jest gdzieś blisko kogoś z forumowiczów parających się montażami albo ktoś poleci sprawdzonego znajomego montażystę.

Jedno czego jestem pewien - to lepiej zapłacić za montaż 500 zł więcej niż tę samą kwotę dodać do okien i brać montaż "gratis".

Pozdrawiam

Witam

Możesz spróbować tutaj podać adres tej robótki może jest gdzieś blisko kogoś z forumowiczów parających się montażami albo ktoś poleci sprawdzonego znajomego montażystę.

Jedno czego jestem pewien - to lepiej zapłacić za montaż 500 zł więcej niż tę samą kwotę dodać do okien i brać montaż "gratis".

Pozdrawiam

Jakby znalazł się chętny pomóc, to podam szczegółowy adres (proszę o kontakt na PW).

Pozdrawiam

Edytowane przez swiezy

Mam pewne obawy do jednej z firm, od której otrzymałem ofertę. Jak wcześniej pisałem kilka lat temu dokonywali wymiany części okien. U wcześniej zamontowanych okien zaczynają być widoczne wady. Po przestudiowaniu materiałów od Pchełka nasuwa mi się spostrzeżenie, że są to skutki złego montażu. Proszę o ocenę doświadczonej osoby, bo ja jako amator mogę się mylić. Poniżej zdjęcia krawędzi okien od strony południowej.

[ATTACH=CONFIG]319912[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]319913[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]319914[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]319915[/ATTACH]

Edytowane przez swiezy

Moja wiedza na temat okien bazuje głównie na lekturze oknotest.pl (dział poradnik okienny) oraz artykułach i forum muratordom.pl. Wiele z zawartych tam treści jest dla mnie nie zrozumiałych,

A to mnie Pan zasmucił, bo staram się pisać najprościej jak można mając na uwadze myśl Einsteina, że wszystko należy upraszczać jak tylko się da, ale nie więcej. Jeśli coś jest niezrozumiałe, chętnie służę rozmową.

A to mnie Pan zasmucił, bo staram się pisać najprościej jak można mając na uwadze myśl Einsteina, że wszystko należy upraszczać jak tylko się da, ale nie więcej. Jeśli coś jest niezrozumiałe, chętnie służę rozmową.

Jestem pozytywnie zaskoczony Pana zainteresowaniem tematem i propozycją rozmowy. Dziękuję i w miarę potrzeby będę pytał.

Nie smuci się Pan, pisze Pan zrozumiale. Ale jak się chce poznać temat na szybko i na skróty, to się pewnych rzeczy nie rozumie...

Pozdrawiam

Witam

Jestem pozytywnie zaskoczony Pana zainteresowaniem tematem i propozycją rozmowy. Dziękuję i w miarę potrzeby będę pytał.

Nie smuci się Pan, pisze Pan zrozumiale. Ale jak się chce poznać temat na szybko i na skróty, to się pewnych rzeczy nie rozumie...

Pozdrawiam

Noooo Test zawsze chętnie pomoże :)

A co do zdjęć to nie będę się rozwodził, wygląda to ŹLE i tyle.

Pozdrawiam

Po selektywnej lekturze wątku OKNA: szukam dobrych okien, jakie okna wiem, że na dobre okna składają się: profil, producent, montaż. W producentach się rozeznałem. O lokalnych firmach montażowych mało informacji można znaleźć, dlatego prośba o opinie jest nadal aktualna.

Co do profilu, jaki byłby najlepszy do wymiany okien w starym domu? Zdaję sobie sprawę, że pewnie każde dobrze zamontowane okno będzie lepsze niż obecne stare, drewniane i nieszczelne skrzynkowe. Jestem przekonany, że mija się z celem kupno okien energooszczędnych, bo całe ciepło zaoszczędzone przez okno ucieknie gdzie indziej. Czy podstawowe profile są w moim wypadku dobrym rozwiązaniem?

Edytowane przez swiezy

.... Jestem przekonany, że mija się z celem kupno okien energooszczędnych, bo całe ciepło zaoszczędzone przez okno ucieknie gdzie indziej. ....
No nie do końca

Straty ciepła w domu przypadają na różne jego elementy i obniżenie ich w jednym ma wpływ na ogólne straty ciepła. O ile to już zależy i dokładne dane może podać bilans cieplny domu. Na pewno zmiana okien na cieplejsze da efekt w kosztach ogrzewania mimo że stanowią one jakiś tam procent strat całosci

• 1 month później...

Okna zamówione, za miesiąc planowany montaż :) trochę czasu minęło zanim dokonałem wyboru... muszę przyznać, że temat okien mnie wciągnął (czasami wręcz za bardzo :/ ). Wbrew pozorom to ciekawe i rozbudowane zagadnienie.

Duża w tym Wasza zasługa. DZIĘKI za wszystkie wypowiedzi zarówno w tym wątku, jak i w pozostałych.

Pozdrawiam swiezy

PS Temat do zamknięcia.

Zwyczajowo u nas sie nie zamyka tematów.

Fajnie że się zainteresowałeś tym głębiej. Obawiam się, że i tak tylko liznęłeś temat powierzchownie, ale może się mylę i będziesz patrzył na to z większym wyczuciem. To teraz przygotuj się do montażu :D np. ściągając instrukcję producenta (albo poproś o nią w sklepie, to będzie dla sprzedawcy sygnał, że trafił się wymagający klient i może też się przygotuje;))

Zwyczajowo u nas sie nie zamyka tematów.

Niech tak będzie. Tradycję trzeba szanować.

Fajnie że się zainteresowałeś tym głębiej. Obawiam się, że i tak tylko liznęłeś temat powierzchownie, ale może się mylę i będziesz patrzył na to z większym wyczuciem.

Na pewno tylko liznąłem. Temat jest zbyt obszerny, żeby go ogarnąć w niecałe dwa miesiące. Jednak zmienił moje postrzeganie wnętrz. Teraz wszędzie gdzie pójdę, zwracam uwagę na okna i jak są zamontowane. I niestety nie jest dobrze w dużej części przypadków... Ale ludzie są zadowoleni i jeszcze polecają firmy, po montażu których pod okno swobodnie wchodzi pół kartki formatu A5:confused:.

To teraz przygotuj się do montażu :D np. ściągając instrukcję producenta (albo poproś o nią w sklepie, to będzie dla sprzedawcy sygnał, że trafił się wymagający klient i może też się przygotuje;))

Na pewno się przygotuję. Poziomica już czeka, a instrukcję przeczytam w swoim czasie. Chociaż może ekipa forumowicza stary nie da mi powodów do zmartwień... Ale zawsze lepiej dmuchać na zimne;).

• 5 months później...
Witam

No skoro "oddałeś się" w ręce STAREGO to ... śpij spokojnie a poziomicę zostaw na kolejne ekipy :p

Pozdrawiam

Faktycznie poziomica nie była mi potrzebna - ekipa montażowa miała ich cały zestaw i często używała. Jednak wybrana firma nie dawała mi powodów do "spokojnego snu" i do dnia dzisiejszego jest podobnie...

Wybierając renomowanego wykonawcę spodziewałem się bezproblemowej współpracy i satysfakcji z wykonanej usługi. Niestety zawiodłem się...

Już na początku przy pomiarze okien do zamówienia właściciel firmy przewymiarował 2 sztuki. Na sam montaż czekałem 1,5 miesiąca, a sam termin był w międzyczasie przesuwany nie z mojej przyczyny - wykonawca miał obsuwę na budowie. W przypadku drzwi i bramy garażowej było to kolejno 1,5 i 1 miesiąc, jednak zanim one nastąpiły przez miesiąc ustalałem detale zamówienia (główne ustalenia zostały poczynione wcześniej). Zdarzało się, że musiałem czekać na odpowiedź na mail lub telefon po kilka dni (nawet do tygodnia) i sam przypominać o własnym zamówieniu. Montażyści zazwyczaj nie przyjeżdżali na czas, z kilku godzinnym poślizgiem. Jak już przyjechali to pracowali solidnie. Niestety 2 okna obrobili mi tak, że co jakiś czas odpada mi tynk, odsłaniając piankę. Dzisiaj zauważyłem, że tak się dzieje w już 3 miejscu.

Perypetie z wykonawcą kosztowały mnie sporo stresu i w gruncie rzeczy szkoda mi wydanych dodatkowych pieniędzy w stosunku do lokalnych firm... Do Was Forumowicze mam apel, że wybór firmy ze 100% dobrych opinii w internecie nie daje Wam gwarancji spokoju. Z perspektywy czasu myślę, że warto było spróbować lokalnego wykonawcy. Ja jednak miałem klapki na oczach, w postaci nieskazitelnej renomy, mimo że firma od samego początku dawała sygnały, że coś może pójść nie tak...

Moja wypowiedź przekazuje tylko część prawdy, bo pokazuje negatywną stronę współpracy. Jednak te negatywy utwierdzają mnie w przekonaniu, że drugi raz z tej firmy bym nie skorzystał i dlatego nie polecam osobom mieszkającym z dala od Warszawy.

Edytowane przez swiezy