Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reku 500-600m3

Recommended Posts

Witam wszystkich

Poszukuję rekuperatora 500-600m3, czy możecie doradzić który rekuperator wybrać, ich wady i zalety?, wątki na forum odnośnie firm przeczytałem

- Jan-gaz 500EC

- Airpack 600

- Onyx Classic 550

- inne propozycje???

Zależy mi na bezproblemowym działaniu i taniej eksploatacji (prąd i filtry)

Witam wszystkich

Poszukuję rekuperatora 500-600m3, czy możecie doradzić który rekuperator wybrać, ich wady i zalety?, wątki na forum odnośnie firm przeczytałem

- Jan-gaz 500EC

- Airpack 600

- Onyx Classic 550

- inne propozycje???

Zależy mi na bezproblemowym działaniu i taniej eksploatacji (prąd i filtry)

Chcesz kupić drogo, by mało płacić za eksploatację? To trochę bezsens zważywszy na to ile zaoszczędzisz a ile na taki reku wydasz.

Jakieś propozycje?
Trochę niżej masz wątek "Czy warto stosować rekuperację"

Muszę go podciągnąć, bo znikł z pierwszej strony. W skrócie; rekuperator nie jest urządzeniem, które się zwraca. Wentylację mechaniczną jednak warto mieć. W twoim przypadku pytaniem jest również czy musisz mieć rekuperator 500 - 600 m3/h. Na osobę powinno planować się 30m/h.

Trochę niżej masz wątek "Czy warto stosować rekuperację"

Muszę go podciągnąć, bo znikł z pierwszej strony. W skrócie; rekuperator nie jest urządzeniem, które się zwraca. Wentylację mechaniczną jednak warto mieć. W twoim przypadku pytaniem jest również czy musisz mieć rekuperator 500 - 600 m3/h. Na osobę powinno planować się 30m/h.

Dziękuję za link, w wolnym czasie postaram się przeczytać wątek i wyciągnąć wnioski.

Wydajność rekuperatora jest wzięta z projektu WM.

Czy ktoś jeszcze coś doradzi? :-)

• 9 months później...

Odświeżam temat, instalacja wykonana, czas kupić reku. Coś ktoś doradzi? czym warto się zainteresować?

Po zasięgnięciu wstępnych informacji wychodzi mi:

- Zehnder jest za drogi

- Onyx 550, w jednym sklepie odradzają mi go tłumacząc to kiepską jakością, jak jest na prawde?

- Airpack? z tego co widzę jest teraz na topie, cenowo pomiędzy zehnderem a onyxem, nie wiem czy wart swoich pieniędzy?

wszystkie uwagi mile widziane :)