Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Bardzo proszę o pomoc w doborze wełny i siatki do ocieplenia domu.

Domek jest mały - 70 m2, dopiero co wybudowany z gazobetonu solbet.

Żona kupiła już tynk silikonowy kosbud ale nie wiem jakiej firmy wybrać wełnę i siatkę?

Przyznam się, że w ogóle się na tym nie znam i boję się, że kupię coś co nie zda egzaminu...

Bardzo proszę Was o pomoc.

Jakie firmy polecacie dla:

- wełny mineralnej 15 cm

- siatki zbrojącej

Pozdrawiam,

Marcin

• 2 weeks później...

Uwaga moja... a włąściwie dwie:

1. Bez złośliwości...

2. Jeśli już wybrałeś tynk i chcesz mieć na ten cały bałagan gwarancję to się dowiedz jakie siatki i kleje zaleca producent, powinien podać konkretną markę albo parametry jakie musi spełniać i jaką wełnę (typ / rodzaj) zaleca albo co więcej przewiduje system. Jak już to spróbuj budować w systemie...

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Witam serdecznie,

Jesteśmy na etapie wyboru styropianu, siatki, kleju, farby do elewacji. Czy ktoś mógłby polecić konkretne produkty lub podać parametry którymi należy sie kierować przy wyborze? Z góry dzięki!

prosze bardzo:

klej do siatki: http://astrobud.pl/pl/p/Caparol-klej-do-siatki-190-szary-25kg/88

siatka: http://astrobud.pl/pl/p/Caparol-siatka-165g-55m2-rolka/89

grunt: http://astrobud.pl/pl/p/Caparol-grunt-pod-tynki-Putzgrunt-610-25kg/90

tynk: http://astrobud.pl/pl/p/Caparol-tynk-silikonowy-Amphisilan-FP-K15-25kg/94

lub ten tynk: http://astrobud.pl/pl/p/Caparol-tynk-silikonowy-Thermosan-K15-NQG-20kg/96

Tylko ze to "moje" aktualnie czyli Dryvit,STO, Caparol zostalo po kilku latach pracy z:

Baumit, Ceresit, Alpol, Majsterpol, Atlas, Kabe, Kreisel, Mapei, Termoorganika, Tytan, Bolix, ... lista jest dluuuuga :)

Zostaly najlepsze i juz :)

• 1 year później...

Witam serdecznie,

Już jakiś czas temu dostałam informacje na forum dotyczących ocieplenia budynku. Temat ocieplenia budynku mieszkalnego nie został zrealizowany i powrócił w tym momencie - mam nadzieję że z innym finałem.Troche czas nas nagli wiec postanowiłąm napisać jeszcze raz na forum... Proszę pomóc przy doborze niezbędnych produktów do ocieplenia naszego domu? Budynek wykonany z betonu komórkowego - termalica. Czy potrzeba przed przyklejeniem styropianu jakoś zagruntować ściany? Jeśli tak to czym? Jaki klej i rodzaj siatki? Przed zimą na tym etapie chcielibyśmy zakończyć ocieplanie budynku. Kolor dopiero na wiosnę. Wybór styropianu padł na firmę Austrotherm, grafitowy.

• 1 year później...

Witam,

W oparciu o Pana doradztwo ponad rok temu udało się wykonać pierwszy etap ocieplenia używając następujących produktow:

- grunt Caparol Sylitol Konzentrat 111

- klej zarówno do styropianu (Austrotherm 0,031) jak i do siatki Caparol 190 szary

- siatka Caparol 165g

Czy mogę teraz liczyć na pomoc w doborze wykończenia elewacji?

Budynek z betonu komórkowego, na wsi, w sąsiedztwie las, łąki, pole. Kolor elewacji biały z elementami drewnopodobnymi.

A może ktoś podpowie najlepsze rozwiązanie do tych drewnopochodnych elementów? Czyli żeby było ładnie i trwałe ☺

Tynk Caparol to jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o Gorlice to gdzie byś nie kupił ( na miejscu) pewnie umieszany będzie u mnie:-)

Alternatywą jest Kreisel Nanotynk silkonowy, może troszkę ustępuje Caparolowi ale cena zdecydowanie niższa.

teraz sporo mieszamy kolorów bardzo jasnych typu Kiesel 18, Graphite 18 czy Basalt 18 tj lekko przybrudzone białe, fajnie to kontrastuje się z deską drewnopodobną albo z czarnym czy ciemnym kamieniem.

Jeśli chodzi o elementy w kolorze drewnianym to polecam Lico MiX silikonowa deska elewacyjna, cena nie jest niska ale efekt rewelacyjny.

Tynk Caparol to jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o Gorlice to gdzie byś nie kupił ( na miejscu) pewnie umieszany będzie u mnie:-)

Alternatywą jest Kreisel Nanotynk silkonowy, może troszkę ustępuje Caparolowi ale cena zdecydowanie niższa.

teraz sporo mieszamy kolorów bardzo jasnych typu Kiesel 18, Graphite 18 czy Basalt 18 tj lekko przybrudzone białe, fajnie to kontrastuje się z deską drewnopodobną albo z czarnym czy ciemnym kamieniem.

Jeśli chodzi o elementy w kolorze drewnianym to polecam Lico MiX silikonowa deska elewacyjna, cena nie jest niska ale efekt rewelacyjny.

Dziekuje za sugestię, przyjrze im się bliżej ☺ czyli na nasze warunki środowiskowe najlepszy silikonowy?

Dziekuje za sugestię, przyjrze im się bliżej ☺ czyli na nasze warunki środowiskowe najlepszy silikonowy?

w zasadzie tak.

Jest to tez uzaleznione troche ood kosztu robocizny w przypadku mineralny+farba bo to jest bardzo dobre rozwiazanie, niestety koszt robocizny jest wyzszy ze wzgledu na dodatkowe cykle robocze.

Tynk silikonowy w Caparol to cala gama produktow:

- SISI czyli silikatowo-silikonowy - wstyd ze Caparol taki produkt ma.. nic wiecej na ten temat nie powiem

- najpopularniejszy, polskiej produkcji amphisilan fp - przyzwoity tynk za przyzwoite pieniadze

- nowy na rynku - longlife - to chyba tez produkuje kleszczow, system longlife wg nie jest taka proba wywazenia otwartych drzwi troche. bo w zasadzie kosztuje tyle prawie co carbon system, tyle ze produkuje sie go w pl, a co za tym idzie - podnosi sie marzowosc sprzedazy (na poziomie producenta)

- tynk z linii NQG - niemiecki produkt, praktycznie niedostepny w pl, wielu dystrybutorow nawet o nim nie slyszalo, odpowiednio zabarwiony (wg wzornika fassade A1) da wyjatkowa trwalosc na starzenie sie koloru, trudny do polozenia ze wzgledu na swa bardzo rzadka konsystencje i krotki czas otwarty

- tynk z serii Carbon - tez niemiecki, wzmocniony wloknem weglowym, w zasadzie najlepszy tynk w gamie Caparol-a i smialo mozna powiedziec ze jeden z najlepszych tynkow dostepnych na rynku. Mozna go ukladac juz w ziarnie 1.0mm na pelnych powierzchniach w systemach ocieplen a to rzadkosc. Odpowiednio skonstruowane warstwy pozwalaja na uzycie kolorow praktycznie czarnych, co jest niemozliwe w 98% przypadkow rozwiazan dostepnych na rynku u konkurencji. nizsze zuzycie (realnie) na m2 powoduje, ze cena calej inwestycji w tynk nie jest az tak bardzo porazajaca.