Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia od strony szczeliny wentylacyjnej ?

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Jestem przed ocieplaniem poddasza i mam pytanie czy ma sens dawanie foli na wełnie od strony szczeliny wentylacyjnej - mam OSB i pape. Jak to w ogóle wygląda z wełna gdy np. przez ta szczelinę przechodzi wilgotn powietrze bo np. pada ? Chce to zrobić w ten sposób ze dac sznurek miedzy krokwiami aby zachować 3 cm szczeliny na sznurek dołożyć folie którą przymocuję na zszywki do boków krokwi - później tylko wełna..

Jeszcze jedna kwestia, czy drewno - w tym przypadku jetka może być szczelnie obłożona styropianem ? ,nie wpłynie to negatywnie na drewno ?

Nie, nie ma sensu . Zapewnij tylko szczelinę ok. 3 cm pomiędzy wełną a osb. Prawda jest taka, że drewno przy poddaszach użytkowych nigdy nie dorówna trwałością takiemu, które jest nieosłonięte i na dodatek dobrze wentylowane. Możesz powiedzieć co dokładnie tak z ciekawości robisz ze styropianem przy jętce?

Jestem przed ocieplaniem poddasza i mam pytanie czy ma sens dawanie foli na wełnie od strony szczeliny wentylacyjnej - mam OSB .... ?

Sens ma i to duży, musi to być folia wiatroizolacyjna o dużej przepuszczalności wilgoci, jej zadaniem jest zamknięcie wełny przed wiatrem, który swobodnie w tej szczelinie pałaszuje nasze ciepła z wełny-wywiuwa, myślę że bez parametry wełny przy szczelinie(nie całości) zmniejszają się nawet o 30%.

Gość grend
Nie, nie ma sensu . Zapewnij tylko szczelinę ok. 3 cm pomiędzy wełną a osb. Prawda jest taka, że drewno przy poddaszach użytkowych nigdy nie dorówna trwałością takiemu, które jest nieosłonięte i na dodatek dobrze wentylowane. Możesz powiedzieć co dokładnie tak z ciekawości robisz ze styropianem przy jętce?

Płaski sufitna poddaszu chcę zaizolować styropianem abym nie miał "oparów" wełny na strychu

Gość grend
Sens ma i to duży, musi to być folia wiatroizolacyjna o dużej przepuszczalności wilgoci, jej zadaniem jest zamknięcie wełny przed wiatrem, który swobodnie w tej szczelinie pałaszuje nasze ciepła z wełny-wywiuwa, myślę że bez parametry wełny przy szczelinie(nie całości) zmniejszają się nawet o 30%.

To dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń, bo jakoś nikt tak tego nie robi... - czyli bedie folia wiatroizolacyjna

A na jakiej podstawie serwujesz takie twierdzenia?! Znasz teorie przepływów? Znasz wyniki badań dotyczące prędkości przepływu w takiej szczelinie? Na czym opierasz swoje myślenie?

W takiej szczelinie są przepływy laminarne a nie burzliwe. Te przepływy są dławione dość skutecznie stąd zalecenia aby ta szczelina wentylacyjna miała wysokość minimum 2 cm a przy dłuższych połaciach 3 a nawet 4 cm. Lobby producentów folii jak by mogło to by wszędzie sugerowało zastosowanie folii no bo jak się naprodukowało tych szmat to trzeba je jakoś sprzedać. W technologii szkieletowej sugerują ją nawet na płytę OSB jako wiatroizolację co jest już totalną bzdurą! Folia wysokoparoprzepuszczalna przepuszcza parę wodną w obie strony więc nie chroni izolacji cieplnej przed wilgotnym powietrzem z zewnątrz. Zastosowanie sznurka i folii nie ma żądnego merytorycznego uzasadnienia bo wełnę należy układać a nie upychać. Oczywiście zastosowanie tych materiałów nic złego nie przyniesie i jak ktoś ma takie życzenie to może tak wykonać dach. Pozdrawiam.

...Te przepływy są dławione dość skutecznie ....minimum 2 cm a przy dłuższych połaciach 3 a nawet 4 cm. .... izolacji cieplnej przed wilgotnym powietrzem z ... nic złego nie przyniesie .....

cena tej szmatki rzeczywiście pozwala ją na wyrost stosować, o wilgoci nie wspominałem i zgodzę się w 100%, nie do tego tam jest, ale co do dławienia dziury 2-4cm mimo szacunku do wiedzy i częstego z niej korzystania, nie zgodzę się....w czasie bezwietrznym przepływ rzeczywiście przy niekorzystnej długość do wysokości szczeliny za dużo nie będzie wychładzać wełny, ale w czasie wiatru, gdzie po jednej stronie tworzą się podciśnienia, a z drugiej skutecznie napiera wiatr strumień powietrza może być już szybki, a rzadkie wełny narażone na przewiewanie- sama nazwa foli mówi o jej przeznaczeniu- wiatroizolacja.

Edytowane przez BCS

... w czasie wiatru, gdzie po jednej stronie tworzą się podciśnienia, a z drugiej skutecznie napiera wiatr strumień powietrza może być już szybki, ... sama nazwa foli mówi o jej przeznaczeniu- wiatroizolacja.

Oczywiście masz prawo się ze mną nie zgodzić, ale czy aby nie mylisz wentylacji pokrycia dachowego z wentylacją warstwy izolacji cieplnej?

Wiatr może dostawać się pod pokrycie małoformatowe czyli np. pod dachówkę. Jego dalszy przepływ w głąb warstw dachu blokuje krycie wstępne czyli papa lub folia. Natomiast wlot powietrza pod krycie wstępne następuje np. pod podbitką lub na styku elewacji z nadbitką więc jakie parcie i jakie podciśnienie. Napisałeś: "strumień powietrza może być już szybki". Dobrze, że użyłeś słowo "może" bo nie musi a tak naprawdę nie jest. Dalsze stwierdzenie "szybki" jest nieprecyzyjne więc też ujdzie. Mogę się jedynie domyślać, że są to Twoje przemyślenia. Warto je czasem skonfrontować z rzeczywistością. Natomiast co do "wilgoci" wspominał o niej autor wątku. Pozdrawiam.

..... pod podbitką lub na styku elewacji z nadbitką więc jakie parcie i jakie podciśnienie. Napisałeś: "strumień powietrza może być już szybki". Dobrze, że użyłeś słowo "może" bo nie musi a tak naprawdę nie jest. Dalsze stwierdzenie "szybki" jest nieprecyzyjne więc też ujdzie. Mogę się jedynie domyślać, że są to Twoje przemyślenia. Warto je czasem skonfrontować z rzeczywistością. Natomiast co do "wilgoci" wspominał o niej autor wątku. Pozdrawiam.

Z wilgocią ok nie doczytałem - nie ma wpływu na wilgoć w czasie deszczu, żadne stosowanie foli wiatrowych wysoko-paro-przepuszczalnych

ale co do wiatru chwilę pogrożę temat ???oczywiście nie przeprowadzałem badań i to są moje domysły, ale wyobraźmy sobie domek dwuspadowy właściwie izolowany pod papą, stojący ścianą szczytową idealnie na południe i "wiaterek" od zachodu napierający na zachodnią jego ścianę, jedyne dziurki jakie nas interesują są w podbitce, to nimi wpada, bo po tej stronie jest nadciśnienie, później znajduje szczelinę pomiędzy ociepleniem i deskowaniem, dalej ciężko ma polecieć bo wąziutka(2-4cm) a długa dziurka(2-4m), może i by wyhamował, gdyby nie podciśnienie wytworzone, po wschodniej stronie dachu/elewacji , otwory w kalenicy wysysają powietrze ze stryszku nad jętkami i nasz wiaterek już ma znacznie łatwiej i szybciej pokonać długą szczelinę- to moja wiedza, jeśli gdzieś błąd zrobiłem to proszę poprawiać.

Edytowane przez BCS

Gość grend
... akurat mam tak postawiony dom i mam nieuszczelnione otwory miedzy murłata a pokryciem dachu i ... dmucha. Czyli na wilgoc nie ma rozwiązania, wiec to pomijam. Jeszcze mam dodatkowe pytanie czy można zrobić mix ociepleniowy - najpierw wełna aby zakryć przewody rury itp. a na to styropian (płaski dach) - wydaje mi się to problematyczne jeżeli tak czy tak jakaś wilgoć dostanie się do wełny to później nie będzie mogła wyjść bp styropian jest nieprzepuszczalny - dobre rozważania ?

... akurat mam tak postawiony dom i mam nieuszczelnione otwory miedzy murłata a pokryciem dachu i ... dmucha. Czyli na wilgoc nie ma rozwiązania, wiec to pomijam. Jeszcze mam dodatkowe pytanie czy można zrobić mix ociepleniowy - najpierw wełna aby zakryć przewody rury itp. a na to styropian (płaski dach) - wydaje mi się to problematyczne jeżeli tak czy tak jakaś wilgoć dostanie się do wełny to później nie będzie mogła wyjść bp styropian jest nieprzepuszczalny - dobre rozważania ?

wilgoć, są dwie pierwsza, ta z powietrza, a druga z punktu rosy i to dla nie robimy tą 2-4 cm szczelinę (głównie, bo i w lato schładza), czyli jeśli wełna od strony zimnej, to ok, bo dobry kierunek dyfuzji wilgoci, ale z drugiej strony o jakich przewodach w zimnej strefie wspominasz, raczej tam nie powinny iść i do tego info o płaskim dachu, czy to płaskodach, jeśli tak, to tu są inne rozwiązania, większość informacji podawałem do poddasza ze skośnym dachem.

... to moja wiedza, jeśli gdzieś błąd zrobiłem to proszę poprawiać.

To są takie dywagacje. Nie mają one jednak potwierdzenia w praktyce. Moim zdaniem cały czas mylisz wentylację pokrycia z wentylacją warstwy izolacyjnej. Siły ssące występują tuż za kalenicą na powierzchni dachu i mają znikomy wpływ na to co się dzieje pod kryciem wstępnym. Ten znikomy wpływ jest wówczas gdy krycie wstępne jest wykonane folią wysokoparoprzepuszczalną. Sprawa oporów przepływu a co zatem idzie jego dławienia jest bezdyskusyjna. Z całym szacunkiem dla Twoich rozważań pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu. Pozdrawiam.