Robi25 05.06.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. Na okres budowy chciałbym wykonać taki wstępny taras aby można spokojnie rozstawić stół, krzesła, jakieś leżaki itp. Myślałem o tym aby wykorytować miejsce pod taras, zasypać piachem, potem dodać warstwę gruzu i na to wylać z odpowiednim spadkiem warstwę betonu. Zastanawia mnie to o ile niżej wylać warstwę betonu od warstwy właściwej tarasu. Jeśli chodzi o wykończenie taras to chciałbym aby to była kostka betonowa lub deska tarasowa kompozytowa. Proszę o porady o ile niżej od właściwej warstwy tarasu wylać beton. Pozdrawiam Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Robi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.06.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Jeżeli planujesz kostkę, to płyta betonowa (pod spodem) nie jest konieczna (wyrzucanie pieniędzy w bło... w piach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 06.06.2015 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Wiem, że nie jest potrzebna. Chcę ją wykonać po to aby można było rozstawić jakiś stół, krzesła, leżak - oczywiście przed zakończeniem budowy. Zostało mi trochę piachu, mam gruz, więc tylko koszt cementu dojdzie. Robocizna własnymi rękoma. Zastanawia mnie tylko jak wykonać ją w miarę uniwersalnie aby po jej wykonaniu nie być zmuszony tylko do jednej nawierzchni. Tak jak pisałem, zastanawiam się na kostką brukowa lub deską kompozytową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.06.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Pod kostkę też można dać płytę betonową - nie zaszkodzi. Jeśli jest duża pomyśl o rozsądnym spadku, żeby ci się woda nie zbierała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 10.06.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 właśnie dziś męczę dokładnie ten temat. Ja już mam tarasy wstępne, w dodatku o ok 0,5-1 cm wyżej od płyty fundamentowej bo majster zawsze wie lepiej! i kłopot się zrobił... chciałam deski kompozytowe. i po pierwsze są one droższe od drewnianych a po drugie trzeba na nie przyjąć 6 cm! grubość deski to pryszcz, niestety na naszym betonowym tarasie trzeba ułożyć grubsze legary. czy ktos zna system bez legarów? będę wdzięczna... szukając tych grubości przypadkiem zauważyłam że drewno, np sosna, jest tańsze.... też będę wdzięczna za informacje o fajnych podłogach małej grubości do wewn i na zewn...płyta wewn nie jest idealnie gładka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts