Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór najlepszego materiału na ścianki działowe

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Jaki materiał polecacie Państwo na ścianki działowe w domu jednorodzinnym?

Ja mam już wymurowane ściany zewnętrzne z materiału Porotherm 25 P+W i w planie jest zastosowanie Porotherm 11,5 cm do budowy ścianek działowych. Jednak zależy mi na dobrej ochronie akustycznej i nie wiem czy ten materiał będzie odpowiedni.

Proszę szczególnie o opinie osoby, które już mieszkają w domach i mają doświadczenie z konkretnymi materiałami budowlanymi.

Ja mogę polecić ściany działowe z Porothermu. Mam z nich cały dom i akustycznie jest zaizolowany wyśmienicie. Porotherm 11,5 jest niezły, ale jeżeli masz miejsce to zastanów się nad Porotherm Aku. To jest pustak zrobiony z myślą o akustyce, ale jest trochę grubszy. Ja mam ponad 30 cm Aku, który oddziela "kotłownie" od salonu i nie wydobywa się z niej żaden dźwięk.

Ja mogę polecić ściany działowe z Porothermu. Mam z nich cały dom i akustycznie jest zaizolowany wyśmienicie. Porotherm 11,5 jest niezły, ale jeżeli masz miejsce to zastanów się nad Porotherm Aku. To jest pustak zrobiony z myślą o akustyce, ale jest trochę grubszy. Ja mam ponad 30 cm Aku, który oddziela "kotłownie" od salonu i nie wydobywa się z niej żaden dźwięk.

a Ty jesteś marketingowcem Wienerberger, podobnie jak niejaki groszek80? wszędzie tylko polecasz porotherm, terca i koramic. sąsiad ma dom z porothermu i narzeka

Gość Konto usunięte_12*
Proszę szczególnie o opinie osoby, które już mieszkają w domach i mają doświadczenie z konkretnymi materiałami budowlanymi.

Mam takie same ściany zewnętrzne (Poro... 25P+W) a jako ściany działowe

- ze starej cegły rozbiórkowej. Tak "na ucho" - są wystarczająco ciche. Może dlatego, że ta cegła ma większą szerokość (13,5 cm) ale też i może dlatego, że jest jeszcze cegłą tradycyjnie formowaną i paloną z gliny(?)

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 2 weeks później...