jurko7 06.06.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam wszystkich serdecznie, Jaki materiał polecacie Państwo na ścianki działowe w domu jednorodzinnym? Ja mam już wymurowane ściany zewnętrzne z materiału Porotherm 25 P+W i w planie jest zastosowanie Porotherm 11,5 cm do budowy ścianek działowych. Jednak zależy mi na dobrej ochronie akustycznej i nie wiem czy ten materiał będzie odpowiedni. Proszę szczególnie o opinie osoby, które już mieszkają w domach i mają doświadczenie z konkretnymi materiałami budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.06.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Pewnie najlepsze to o dużej masie objętościowej, gęstej strukturze i bez otworów. Beton cegła pełna, silikat. Zależy jak wielkie są wymagania. No i ww. to ciężkie ścianki, czasem niewskazane lub niemożliwe do budowy w zależności od tego, na czym stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Lewański 09.06.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Ja mogę polecić ściany działowe z Porothermu. Mam z nich cały dom i akustycznie jest zaizolowany wyśmienicie. Porotherm 11,5 jest niezły, ale jeżeli masz miejsce to zastanów się nad Porotherm Aku. To jest pustak zrobiony z myślą o akustyce, ale jest trochę grubszy. Ja mam ponad 30 cm Aku, który oddziela "kotłownie" od salonu i nie wydobywa się z niej żaden dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.06.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Ja mogę polecić ściany działowe z Porothermu. Mam z nich cały dom i akustycznie jest zaizolowany wyśmienicie. Porotherm 11,5 jest niezły, ale jeżeli masz miejsce to zastanów się nad Porotherm Aku. To jest pustak zrobiony z myślą o akustyce, ale jest trochę grubszy. Ja mam ponad 30 cm Aku, który oddziela "kotłownie" od salonu i nie wydobywa się z niej żaden dźwięk. a Ty jesteś marketingowcem Wienerberger, podobnie jak niejaki groszek80? wszędzie tylko polecasz porotherm, terca i koramic. sąsiad ma dom z porothermu i narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 10.06.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Rw ściany z Porotherm 11.5 wynosi 48 db. Porównywalna Silka N12 ma Rw o jeden db niższe. Lepszej izolacyjności akustycznej ze "gołej" ściany wewnętrznej IMHO nie znajdziesz. Zawsze można dołożyć mat wygłuszających, jeżeli te 50 db są dla Ciebie niewystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurko7 10.06.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Dziękuję Wam za podpowiedzi:) Muruję w takim razie z Porothermu 11,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 11.06.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 a Ty jesteś marketingowcem Wienerberger, podobnie jak niejaki groszek80? wszędzie tylko polecasz porotherm, terca i koramic. sąsiad ma dom z porothermu i narzeka ciekawe na co narzeka;) hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.06.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Proszę szczególnie o opinie osoby, które już mieszkają w domach i mają doświadczenie z konkretnymi materiałami budowlanymi. Mam takie same ściany zewnętrzne (Poro... 25P+W) a jako ściany działowe - ze starej cegły rozbiórkowej. Tak "na ucho" - są wystarczająco ciche. Może dlatego, że ta cegła ma większą szerokość (13,5 cm) ale też i może dlatego, że jest jeszcze cegłą tradycyjnie formowaną i paloną z gliny(?) Pozdrawiam Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 23.06.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Poczytaj sobie na temat ścianek działowych tutaj:http://kb.pl/teksty/2013/09/23/scianki-dzialowe-w-domu-i-mieszkaniu-ile-kosztuje-ich-budowa/ Natomiast koszty budowy ścianek obliczysz na naszym kalkulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts