Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie paliwem stałym i gazem, dogrzewanie pieco-kominkiem

Dziekanows

Recommended Posts

Jestem na etapie przed stropem, właśnie wznoszę kominy. Jeden jest w centralnej części domu, drugi w kotłowni, garażu. Powierzchnia domu (parter+poddasze) brutto 189m + 43m garaż w bryle. W całym domu zaplanowane ogrzewanie podłogowe. Jako główne źródło ogrzewania (CO i CWU) chcę zamontować kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem. Dodatkowym pomocniczym źródłem miałby być kocioł ma paliwo stałe (drewno). Trzecie źródło ciepła piecokominek akumulacyjny.

Piec kondensacyjny gazowy umieściłbym w garażu na zewnętrznej ścianie kotłowni. W niej umieściłbym kocioł na paliwo stałe, a także zasobnik CWU. Założenie jest takie - gdy jestem w domu i jest okres przejściowy wiosna/jesień palę drewnem. Kocioł gazowy działałby w pozostałym okresie czasu.

Trzecie źródło ciepła pieco kominek umieszczony centralnie w domu - zdolny ogrzać kuchnię, salon i jadalnię. Myślę też nad przejściem przez strop i użyciem kształtek szamotowych na poddaszu co w teorii ogrzałoby dwa pomieszczenia - jest to jedynie moje przemyślenie - nie konsultowałem go jeszcze z żadnym fachowcem, zdunem.

Jaki komin w kotłowni postawić dla dwóch kotłów gazowego kondensacyjnego i na paliwo stałe. Czy może być to podwójny z kształtek np. Schiedela ? Czy może wznieść tylko komin dla kotła na paliwo stałe, a kondensacyjny wypuścić przez ścianę ?

Proszę o ocenę tej kombinacji ? Czy nie dubluję niepotrzebnie niektórych elementów ?

Edytowane przez Dziekanows
literówka

Jestem na etapie przed stropem, właśnie wznoszę kominy. Jeden jest w centralnej części domu, drugi w kotłowni, garażu. Powierzchnia domu (parter+poddasze) brutto 189m + 43m garaż w bryle. W całym domu zaplanowane ogrzewanie podłogowe. Jako główne źródło ogrzewania (CO i CWU) chcę zamontować kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem. Dodatkowym pomocniczym źródłem miałby być kocioł ma paliwo stałe (drewno). Trzecie źródło ciepła piecokominek akumulacyjny.

Piec kondensacyjny gazowy umieściłbym w garażu na zewnętrznej ścianie kotłowni. W niej umieściłbym kocioł na paliwo stałe, a także zasobnik CWU. Założenie jest takie - gdy jestem w domu i jest okres przejściowy wiosna/jesień palę drewnem. Kocioł gazowy działałby w pozostałym okresie czasu.

Trzecie źródło ciepła pieco kominek umieszczony centralnie w domu - zdolny ogrzać kuchnię, salon i jadalnię. Myślę też nad przejściem przez strop i użyciem kształtek szamotowych na poddaszu co w teorii ogrzałoby dwa pomieszczenia - jest to jedynie moje przemyślenie - nie konsultowałem go jeszcze z żadnym fachowcem, zdunem.

Jaki komin w kotłowni postawić dla dwóch kotłów gazowego kondensacyjnego i na paliwo stałe. Czy może być to podwójny z kształtek np. Schiedela ? Czy może wznieść tylko komin dla kotła na paliwo stałe, a kondensacyjny wypuścić przez ścianę ?

Proszę o ocenę tej kombinacji ? Czy nie dubluję niepotrzebnie niektórych elementów ?

Henryszew k. Żyrardowa ?

Przyjedź do nas pomożemy...

Budowałem swego czasu taki "kominek z masą akumulacyjną " właśnie w Henryszewie , na naszej stronie jest pod nazwą Vertical kliknij na niego to pojawi się krótki opis.

Przepisy zabraniają umieszczenia kotła gazowego w garażu.

Jak dodasz wszystkie kominy, dodatkowe powierzchnie /które też kosztują/ czynią całą inwestycję nieracjonalną ekonomicznie i użytkowo.

Pozostań przy gazie i ewentualnie kominek rekreacyjnie.

Greengaz ... to wyjaśnia stwierdzenie " ewentualnie kominek rekreacyjnie"

Może wyjaśnisz z jakiego powodu gaz w ostatnim sezonie palił się " na czerwono" i jakoś słabiej grzał ?

Z jakiego powodu nie mamy naliczanych opłat za metry sześcienne gazu ?

Przecież licznik gazowe pokazują właśnie metry ....

Strata powierzchni pod komin 0.42 x 0,52 metra to rzeczywiście wielki koszt ...

@Zdun Darek B

- gdyż będzie miał kotłownię w salonie; sam mam kominek i wiem jak często, a raczej rzadko, z niego korzystam, po okresie "fascynacji" w pierwszych 2 - 3 latach,

- Twoja uwaga nt. koloru płomienia, pochodzi z obserwacji palnika we własnym kotle kondensacyjnym?

- ciekawe na jakiej podstawie jesteś w stanie stwierdzić, że ostatnio gaz "słabiej grzeje"; jeśli masz wątpliwości zawiadom URE, UOKiK ewentualnie prokuraturę o prawdopodobieństwie popełnienia przestępstwa,

- sposób naliczania m3 - kWh nic nie znaczy; cena za m3 nie zmieniła się po zmianie sposobu naliczania; wytłumaczenie masz chociażby tutaj http://www.psgaz.pl/binsource?docId=21357,

- kominy to nie tylko powierzchnia "pod nimi", ale koszt wybudowania powierzchni pod piecokominek, powierzchnia kotłowni na kocioł na paliwo stałe, składowanie drewna pod dachem, komplikacja systemu grzewczego przy trzech źródłach ciepła, palacz we własnym domu, itd. itp.

- i powtórzę, pomysł umieszczenia kotła gazowego w garażu jest niezgodny z przepisami,

Z powyższego przecież doskonale sobie zdajesz sprawę, więc.... ?

Inwestor jest samodzielny w podejmowaniu decyzji i może jeszcze zainstalować w solary, wiatraki, fotogalwanikę, PC. Nikt tego nie zabrania.

Przepisy zabraniają umieszczenia kotła gazowego w garażu.

Jak dodasz wszystkie kominy, dodatkowe powierzchnie /które też kosztują/ czynią całą inwestycję nieracjonalną ekonomicznie i użytkowo.

Pozostań przy gazie i ewentualnie kominek rekreacyjnie.

To cenna uwaga - nie znałem tego przepisu. W takim razie gazowy zawiśnie w kotłowni. Jaki komin mam w niej postawić żeby był uniwersalny dla pieca kondensacyjnego i dla kotła na paliwo stałe? Nie mam jeszcze przyłącza gazowego. Jest w toku. W razie czego chciałbym mieć możliwość postawienia kotła na paliwo stałe.

Henryszew k. Żyrardowa ?

Przyjedź do nas pomożemy...

Budowałem swego czasu taki "kominek z masą akumulacyjną " właśnie w Henryszewie , na naszej stronie jest pod nazwą Vertical kliknij na niego to pojawi się krótki opis.

Dziękuję nie omieszkam, byłem kiedyś u Pana rozeznać się ogólnie w temacie akumulacji, nie rozmawialiśmy akurat o wielokondygnacyjnej. Pozdrawiam.

Greengaz ... to wyjaśnia stwierdzenie " ewentualnie kominek rekreacyjnie"

...

Strata powierzchni pod komin 0.42 x 0,52 metra to rzeczywiście wielki koszt ...

Stopa pod piecokominek i komin w salonie już wykonana, powietrze doprowadzone w chudziaku. Stopa pod komin w kotłowni także.

@Zdun Darek B

- gdyż będzie miał kotłownię w salonie; sam mam kominek i wiem jak często, a raczej rzadko, z niego korzystam, po okresie "fascynacji" w pierwszych 2 - 3 latach,

...

- kominy to nie tylko powierzchnia "pod nimi", ale koszt wybudowania powierzchni pod piecokominek, powierzchnia kotłowni na kocioł na paliwo stałe, składowanie drewna pod dachem, komplikacja systemu grzewczego przy trzech źródłach ciepła, palacz we własnym domu, itd. itp.

- i powtórzę, pomysł umieszczenia kotła gazowego w garażu jest niezgodny z przepisami,

Z powyższego przecież doskonale sobie zdajesz sprawę, więc.... ?

Inwestor jest samodzielny w podejmowaniu decyzji i może jeszcze zainstalować w solary, wiatraki, fotogalwanikę, PC. Nikt tego nie zabrania.

Dlatego też zrezygnowałem z pomysłu płaszcza wodnego i DGP w salonie - nie chciałem zamieniać go w kotłownię. Komplikacja połączenia kilku źródeł też mnie trochę przeraża dlatego chciałem skupić się na dwóch. PC też rozważałem jeśli nie przyłączyliby mi gazu. Niestety sprawa z gazem jest w toku - budowa domu także, więc jeśli komin w kotłowni ma powstać to na dniach bo w piątek lejemy strop - pytanie jaki komin żeby był odpowiedni do kondensacyjnego, a w razie czego i do "węglowego".

Solary i wiatraki też odpadają ale np. o fotowoltaice cały czas intensywnie myślę. ;)

Edytowane przez Dziekanows

Na komin do kotła kondensacyjnego wystarczy szacht którym poprowadzisz sam przewód spalinowy.

Tym samym każdy komin do kotla na paliwo stałe bedzie można wykorzystać na komin do kotła kondensacyjnego. Wystarczy w niego wprowdzić przewód spalinowy. Najczęściej fi 80.

Kiedy PGNiG planuje podlączyć gaz?

...

Kiedy PGNiG planuje podlączyć gaz?

Do przyłącza istniejącego dzieli mnie odległość ponad 250m. Wspólnie z dwoma sąsiadami wystąpiliśmy o przyłaczenie. Umowy zostały podpisane w grudniu 2013.Harmonogram realizacji umowy wygląda następująco - po upływie:

16 m-cy - wykonanie dokumentacji wraz z uzyskaniem zgody właścicieli drogi.

20 m-cy - budowa sieci.

23 m-ce - montaż urządzenia pomiarowego.

Teoretycznie zanim rozpoczniesz prace wykończeniowe powinieneś mieć gaz.

W tej sytuacji po co kocioł na drewno i komin do niego? Montuj kocioł gazowy, a jak coś się z gazem omsknie to jedną zimę przebidujesz na propanie z baterii butli 33 lub 35 kg lub dogrzejesz kominkiem. Do prac wykończeniowych starczy utrzymanie temp. 10 - 12 st.

Unikasz inwestycji w komin do kotła na paliwo stałe - o samym kotle nie wspomnę.

Teoretycznie zanim rozpoczniesz prace wykończeniowe powinieneś mieć gaz.

W tej sytuacji po co kocioł na drewno i komin do niego? Montuj kocioł gazowy, a jak coś się z gazem omsknie to jedną zimę przebidujesz na propanie z baterii butli 33 lub 35 kg lub dogrzejesz kominkiem. Do prac wykończeniowych starczy utrzymanie temp. 10 - 12 st.

Unikasz inwestycji w komin do kotła na paliwo stałe - o samym kotle nie wspomnę.

Jak odprowadzę przewód powietrzno/spalinowy - przez ścianę ? Czy sprawność kotła kondensacyjnego zależy od konstrukcji (długości) kątów rury pow.spalinowej ?

Tu masz różne rozwiązania poprowadzenia komina.

https://www.google.pl/search?q=komin+kot%C5%82a+kondensacyjnego&biw=1366&bih=639&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=kL10VbWAJ4GtU5OmgdAC&ved=0CCUQsAQ.

W instrukcji montażu kotła znajdziesz dane przeliczeniowe długości komina w zależnosci od załamań.

Nie chodzi o sprawność kotła, tylko o opory stawiane spalinom.