Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Systemy szynowe do lamp

Recommended Posts

Mam w salonie z wędrujący i rozkładany stół. Stół wędruje po jednej osi. Dlatego pomyślałem o systemie szynowym, np. coś jak tu proponuje Ikea: blog_10_oswietlicstol__k0.jpg

Jest to dla mnie nowy temat, więc mam parę pytań:

1. Jakie inne firmy dostarczają takie systemy i czym się różnią te systemy?
  2. Na jakim napięciu działają takie szyny?
  3. Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa? Z jednej strony lampę można przesuwać i podpiąć w dowolnym miejscu szyny, z drugiej strony w jakiś sposób przewód musi być zabezpieczony.
  4. Czy każda lampa będzie pasować do takiego systemu? Powiedzmy, mam lampę, która mi się podoba. Co musiałbym zrobić, żeby dało się ją podłączyć do takiego systemu?

Mam w salonie z wędrujący i rozkładany stół. Stół wędruje po jednej osi. Dlatego pomyślałem o systemie szynowym, np. coś jak tu proponuje Ikea: [ATTACH=CONFIG]319644[/ATTACH]

Jest to dla mnie nowy temat, więc mam parę pytań:

1. Jakie inne firmy dostarczają takie systemy i czym się różnią te systemy?
  2. Na jakim napięciu działają takie szyny?
  3. Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa? Z jednej strony lampę można przesuwać i podpiąć w dowolnym miejscu szyny, z drugiej strony w jakiś sposób przewód musi być zabezpieczony.
  4. Czy każda lampa będzie pasować do takiego systemu? Powiedzmy, mam lampę, która mi się podoba. Co musiałbym zrobić, żeby dało się ją podłączyć do takiego systemu?

Tego typu szyn jest na rynku sporo. np Legrand jest tego dystrybutorem.

Napięcie 230/400 do lamp 230.

Posiadają odpowiednie certyfikaty i atesty.

Z tego co widziałem to wszystkie lampy powinny pasować (pewności 100% nie mam)

Zobacz w marketach i centach handlowych naświetlacze są na nich zamontowane.