rustin 06.06.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Jak mocno dokręcać aby nie wyrwać z betonu komórkowego ? Chodzi mi o drzwi zewnętrzne. Czuję opór ale dalej można dokręcić śrubokrętem tylko boję się , żeby nie zerwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.06.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam A ja zapytam tylko czy to "COŚ" co dokręcasz jest dedykowanym zamocowaniem do betonu komórkowego ? a jeżeli tak to do jakiej gęstości ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.06.2015 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Nie wiem tego , drzwi to KMT Plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.06.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam To może lepiej jednak zwrócić się do kogoś kto uczynił ten montaż u Ciebie ?Beton komórkowy ma jak każdy materiał zalety ma też wady - wkręcając w bk bezpośrednio śrubę należy niezmiernie uważać aby nie przekręcić jej, zerwie gwint i ... dupa a nie trzymanie :/ Ja zalecam stosować do bk śruby z kołkami a im niższa gęstość tym to zalecenie surowsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.06.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Zakładając, że mocujesz ościeżnicę za pomocą dybli które mają odpowiednią długość, możesz kręcić dość mocno, jeden-dwa obroty od chwili pojawienia się oporu przy wkręcani. Mocniej możesz doprowadzić do rozsadzenia pustaka Używając śrub do montażu ościeżnic jak tylko pojawi się opór należy przerwać wkręcanie gdyż gwint w Ytongu zrywa się bardzo szybko i całe połączenie jest do d.... Istotna jest też długość śruby zagłębionej w materiale ściany. Tabelki minimalnych wymiarów znajdziesz w sieci albo w dokumentacji technicznej danego producenta śrubMusisz wiedzieć jaką rolę spełnia takie mocowanieNie musi na silę trzymać ościeżnicy. Nie musi i nie pracuje na wyciągnięcie jej ze ścianyGłówne i jedyne siły działające na śrubę idą w kierunku prostopadłym do jej osadzenia (przód, tył, góra, dól) i tu starczy ze są one po prostu zamocowane w materiale ścianyHmmm...nawet jak przekręcisz śrubę i będziesz miał możliwość na stałe powiązania jej z ościeżnicą spełni ona swoje zadanie. Zresztą niektóre instrukcje montażu ościeżnic stalowych sprzed lat zakładały wywiercenie otworu odpowiedniej głębokości, włożenie pręta o średnicy otworu i przyspawanie go do ościeżnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.06.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam Hmmm...nawet jak przekręcisz śrubę i będziesz miał możliwość na stałe powiązania jej z ościeżnicą spełni ona swoje zadanie. Zresztą niektóre instrukcje montażu ościeżnic stalowych sprzed lat zakładały wywiercenie otworu odpowiedniej głębokości, włożenie pręta o średnicy otworu i przyspawanie go do ościeżnicy Tak mówisz ? a o zalaniu całości betonem nie wspominasz ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.06.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 nie wspominam, mówię nie o kotwach wymagających zalania betonem tylko o pręcie. Wiesz....ja swoje lata mam i co nie co jeszcze pamiętam sprzed lat Na tej zasadzie zamontowałem uchylaną brame garażową i działa po dziś dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.06.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam Wybacz ale mam alergię na powoływanie się na lata zamierzchłe Zmieniają się technologie wymagania materiały itd. itp. i powinno się zmieniać podejście do tematu. Kiedy słyszałeś o bk w klasie 400 ? I zakładając, że masz budynek postawiony właśnie z takiego materiału polecasz stosowanie metod montażu stosowanych w czasach kiedy nikt by nie pomyślał nawet o takim materiale ? I tak jak powtarzam, nie moje, nie Twoje ale zalecenia PRODUCENTA są najważniejsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.06.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Jak mocno dokręcać aby nie wyrwać z betonu komórkowego ? Chodzi mi o drzwi zewnętrzne. Czuję opór ale dalej można dokręcić śrubokrętem tylko boję się , żeby nie zerwać. Oryginalne nie nadają się do gazobetonu - musisz mieć odpowiednie lub zastosować kotwę chemiczną. Jeśli nawet teraz będzie dobrze to w miarę eksploatacji drzwi będą niestabilne a wykończenie wokół futryny będzie pękać. Zastosuj coś dedykowanego - laboratoria pracowały nad montażem w różnych materiałach i zawsze znajdzie się coś odpowiedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.06.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Oryginalne nie nadają się do gazobetonu - musisz mieć odpowiednie lub zastosować kotwę chemiczną...... Parametry montażu śrub do montażu ościeżnic 7,5/,..... Rodzaj podłoża / Minimalna głębokość osadzeniahmin [mm] / Minimalna głębokość otworu w podłożu h0 [mm] Beton / 30 / 40 Pełna cegła / 40 / 50 Pumeks / 50 / 60 Gazobeton, siporeks / 60 / 70 Cegła kratówka / 60 / 70 A co do reszty, zmilczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.06.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 A tak skupiając się na tej konkretnej sytuacji: - jeśli kolega może dokręcać, to najprawdopodobniej ma śrubę /dybel/ o przekroju 10mm, - najpopularniejszy w metalowej koszulce. Takie zwykle dają dobrzy producenci drzwi w komplecie montażowym i są wystarczające w 90% przypadków. Takie dyble dokręca się do oporu, ale też nie na maksa - by nie rozwalić pustaka (zależy jak głęboko od krawędzi jest to wiercone). To trzeba czuć - czyli do końca, ale nie mocniej Oczywiście specjalistyczne śruby będą dobre (może i lepsze) tylko czy na pewno w każdym aspekcie i każdym przypadku? Postępowanie ze śrubami montażowymi samogwintującymi koledzy opisali - ogólnie mówiąc - trzeba przy nich bardzo ostrożnie z siłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.06.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam Tak mówisz ? a o zalaniu całości betonem nie wspominasz ? pozdrawiam Tak było lata temu (spawanie prętów ewentualnie zalanie betonem). Pytanie po co chce dokręcać dyble dalej? Wystają z ościeżnicy, czy wszystko jeszcze lata jak galareta? Więcej szczegółów. Pomijam rozważania na temat odpowiednich kotew do komórkowca bo to nie ulega wątpliwości, że powinno się stosować odpowiednie rozwiązania do każdego rodzaju muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts