Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż typu idee fix - wiata + ściany twardy styropian zamknięty w drewnianej ramie

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów

od dłuższego czasu chodzi za mną "koncepcja" wybudowania wiaty z dachem kopertowym nie większej niż 35 m2, która może być wyposażona w modułowe, demontowalne ścianki (1,5 m szerokości, wysokość ok. 2 m), wykonane z twardego styropianu, zabezpieczonego tradycyjnie metodą lekką suchą lub mokrą i zamknięte w ramach drewnianych. Oczywiście chodzi o podwójny garaż.

Chodzi o to, aby temat zrobić dobrze kompletnie bez pozwoleń, kierowników budowy i całej tej zgrai. Naprawdę nie chodzi, aby było to za minimalną kasę, ma być porządnie, ale bez służb, które mi jako porządnie wyedukowanemu inżynierowi elektrotechniki po prostu nie pasują.

Teraz mam pytania do szpeniów:

1) jaką metodą zabezpieczyć styropian - jaka wydaje się Wam bardziej odpowiednia w tym projekcie?

2) jak wg Was dokotwić do podłoża drewniane słupy konstrukcji wiaty? widziałem rozwiązania typu "śruby do ziemi", ale mają one małą wg mnie obciążalność. Da radę załatwić to bez betonu, szalunków, fundamentów, pozwoleń?

:rolleyes: :yes:

Z góry dzięki za wskazówki,

Sergio

Trudno się nie zgodzić z Szanownym Kolegą, ale za cenę krwi potu i łez - wymarzyłem sobie jednak coś innego...

Krótkie uzasadnienie:

- dach w tym co proponujesz, nie będzie kopertowy, tylko co najwyżej dwuspadowy. Chciałbym, aby garaż nieco korespondował z domem, który jest ładną kopertą, chciałbym aby wyglądało to jak trzeba...

Oczywiście wypytałem sprzedawcę, ale słabo to widzę... Może jestem niepoprawnym marzycielem, ale przynajmniej wiem czego chcę...

Sergio.