Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zbychu - plastik zgrzewany (szary taki)

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_zdziwiona.gif

Czyli PP. Też mam taką instalację. Sam zgrzewałem. Aktualnie przeprowadzam próby szczelności...

Zbychu - też robiłem próby szczelności i było ok. Ale widocznie ekipa od wylewek cosik mi tam spieprzyła. Albo komuś cosik na rurę spedło, albo sobie ją gdzieś chciał odgiąć - a akurat przy tym etapie nie mogłem być obecny, bo byłem w jakiejś delegacji czy coś.
Zbychu - też robiłem próby szczelności i było ok. Ale widocznie ekipa od wylewek cosik mi tam spieprzyła. Albo komuś cosik na rurę spedło, albo sobie ją gdzieś chciał odgiąć - a akurat przy tym etapie nie mogłem być obecny, bo byłem w jakiejś delegacji czy coś.

Jest to jakieś pocieszenie (dla mnie :wink: ).

Kułeś już?

Preparat, o którym pisałem nazywa się REPA i jest sprzedawany w Warszawie przez firmę Wefa Plastic. Jest kilka odmian tego płynu, które dobiera się w zależności od intansywności wycieku. Ja w podłodze miałem rury z PE (Pex) z wkładką Alu. Jedyną wadą płynu są zacierające się pompy. Po wlaniu płynu po kilku dniach zaczęła mi zwalniać pompa CO a czasem nawet stawać. Wymontowałem ją, oczyściłem i nasmarowałem i na razie jest wszystko ok. To i tak mały problem w stosunku do ewentualnego kucia całej terakoty. Pozdrawiam
Nie kułem jeszcze, bo hydrauli, z którym byłem umówiony nie przyjechał i nawet się nie odezwał. Co za profesja - to już szósty i każdy był niesolidny. Szukam nowego.
SUKCES!!! KAMERA TERMOWIZYJNA SIĘ SPRAWDZIŁA! POKAZAŁA PRECYZYJNIE MIEJSCE PRZECIEKU - ZAMIAST ROZPIEPRZONEJ CAŁEJ PODŁOGI STRACIŁEM ZALEDWIE 5 MAŁYCH PŁYTEK I AWARIA JUŻ USUNIĘTA! POLECAM!!!!!!!!!
Gregor 456 - trochę niestety kosztowało. 250 zł za badanie (teraz myślę, że gdybym w panice nie zapomniał się potargować, byłoby 200) oraz 150 za dojazd (człowiek miał do mnie ponad 70 km w jedną stronę). Ale i tak wyszło mi taniej niż prucie podłogi nad całą instalacją cwu.
Na kilkucentymetrowym odcinku rury było wąskie pęknięcie, przez które sikała woda. Niestety nie dało się ustalić, czy awaria powstała w wyniku wady materiału, który zimował w nieogrzewanym budynku pod wylewką, czy też spowodowali ją robotnicy robiący wylewki (np. stuknąwszy czymś w rurę). Grunt, że już po wszystkim.