jc767 07.06.2015 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Ekipa zwinęła się z budowy bo nie chciała naprawiać błędów wynikających ze złego zagęszczenia piasku. A że zagęścili źle to sami wiedzieli bo chcieli od razu zalewać chudziaka i nie zgadzali się na sprawdzenie zagęszczenia przez geologa. Maszyna o wadze 90kg zagęszcza wg producenta do 20 cm, dla 4-5 przejazdów, Kierbud zalecał ubijanie warstw po 15cm, a oni zagęszczali od niechcenia (1-2 przejazdów po 35cm). Kontrola prętem zbrojeniowym - wchodzi 1 metr bez użycia młotka, wyczuwalne 3 warstwy nieco bardziej zagęszczone niż pomiędzy.Wylewka zero wstrzymana. Mam zasypane łącznie ok. 200m3 piachu, ściana betonowa monolityczna.Domyślam się ze trzeba wybrać, ubijać i zagęszczać od początku. Zastanawiałem się nad zagęszczaniem wodą, ale są wątpliwości o skuteczności takiego zagęszczania. Poza tym pod spodem jest ziemia gliniasta.Pomóżcie znaleźć jakieś rozwiązanie jak to naprawić najniższym kosztem.1. Wybieranie ręczne ze względu na ilość piachu raczej nie wchodzi w rachubę,2. Wybieranie koparką - boję się o uszkodzenie ścian w przypadku zahaczenia łychą koparki.Co robić? Edytowane 7 Czerwca 2015 przez jc767 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.06.2015 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Zagęszczanie wodą ?Zapewne bardzo skuteczne ale przy takiej ilości kruszywa to sporo tej wody potrzeba ...Jutro startuje budowa domu u mojego brata, ekipa od fundamentów będąca częścią [ podwykonawca ? ] firmy Apis proponuje usunięcie tylko 20 cm humusu .... " bo więcej nie trzeba ".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jc767 07.06.2015 05:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Zdunie... zalewanie woda nie wchodzi w rachube bo pod spodem jest glina i zrobi sie basen. Jeśli chodzi o zebranie 20cm humusu u twojego brata, to... 1) fundament musi stać na gruncie poniżej warstwy humusu, na warstwie o określonej nośności, 2) i poniżej poziomu przemarzania gruntu. Zdjęcie 20cm warstwy humusu może być imho prawidłowe, jeśli ława będzie miała ponad 60cm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.06.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 " bo więcej nie trzeba" .... to opinia wykonawcy , nie moja oj nie...... [ budowlankę w "rodzinie" prowadzimy od połowy lat 70-tych ] Znam przypadek gdzie źle zagęszczony piasek usiadł po mokrym roku do tego stopnia że z wylewek i podłogi została kupa gruzu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.06.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Kuźwa, bo wykonawca to Bóg wcielony normalnie, nawet bez wykształcenia kierunkowego, ale łon tak robi.Nie wiem jaki to trud zagęścić prawidłowo piasek... ich przaśne mózgi widać tego nie pojmują. Ma być tak zagęszczony że buty nie zostawiają prawie śladu ot przaśne sposoby też są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 07.06.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Nie dalej jak rok temu przerabiałem temat ze źle zagęszczonym piaskiem. Scenariusz b. podobny jak u Ciebie jc767: "szybko wylewajmy bo nie ma na co czekać". Skończyło się na wyjęciu piasku - około 400 ton. Koparka a raczej operator dał radę nie uszkodził niczego. KB zasugerował jeszcze, aby ewentualnie wylewanego chudziaka związać z wieńcem poprzez nawiercanie w wieńcu otworów i umieszczanie tam prętów. Niemniej jednak zalecał wybranie i porządne zagęszczenie. Jest jeszcze inna opcja - ale to już na pw. bo nie wiem jaki masz projekt, jeśli jesteś zainteresowany. jc767 - gdzie budujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jc767 07.06.2015 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 SJ - dzieki, poslalem wiadomosc na priv. Oczywiscie bledow bylo wiecej..."Panie, rura kanalizacyjna (pion) pol metra w lewo czy w prawo nie robi różnicy".Relacje sie pogorszyly, a w momencie prób rozliczenia ilości pobranych i zuzytych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jc767 08.06.2015 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Update: Mam wyniki badań geologicznych. Warstwa 0-20cm: Is=0,94, czyli prawie wymagane >=0,96 dla piasku średniego. To bym jeszcze zaakceptował. Ale w warstwie 20-100cm Is=0,90, co oznacza piasek luźny Trzeba będzie wybrać i zagęszczać na nowo warstwami. Jeśli nie to będzie podłoga mocno osiadać i wylewka pękać. Jaka koparka będzie do tego celu najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.06.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Do poczytania w temacie:http://forum.muratordom.pl/zapadniety-chudziak-pomocy,t163105.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 08.06.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 No ja jeszcze jak klepaczka mała to może większa zastosować ujeżdżałem taką samojezdną typu walec , zagęszczała i pół metra za jednym przejazdem . Ale to rzadkość to może porządny skoczek stopą zwany . Tylko na mury trzeba uważać bo rozwali przy braku wprawnej obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 08.06.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) U mnie robiła to taka koparka: a klepaczka taka: edit: poprzednio robił to skoczek zwany stopą, i go zwolniłem ... Edytowane 8 Czerwca 2015 przez SJ413 skoczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jc767 08.06.2015 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 gango: Za dużą maszyną boję się zagęszczać żeby ściany nie strzeliły. Myślałem o zagęszczaniu stopą ale KierBud powiedział że się nie nada.Niby mur z 25cm betonu B-25, ale ... bloczki betonowe można łatwo naprawić, ścianę z żelbetu gorzej. SJ: Zagęszczarka ładnie waży - prawie 400kg. Jaką grubość warstwy zagęszczałeś?Do zasypywania koparę miałem nieznacznie mniejszą, Liebcher 316, ale łycha była ze 2-3x szersza. Do wykopywania była by chyba lepsza ta z mniejszą łychą. Na razie skłaniam się ku opcji Kopara ma wybrać 80 cm i zagęszczać nieco większą maszyną co 20 cm. Na razie prowadzę rozmowy z ekipami które by się tego podjęły. Na razie w pracy zasuw, wiec chyba będzie nie planowany 3 tygodniowy zastój do i wyboru kolejnej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 09.06.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 skoczkiem środki do 1m od ściany następnie zaęszczarką płytową całość. Nie bój sie żelbet nie pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek441 02.08.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Ja chcę wiedzieć jaka inna opcja. Bo u mnie wybranie piachu z wykopu nie wchodzi w grę bo wszędzie woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 03.08.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Ja chcę wiedzieć jaka inna opcja. Bo u mnie wybranie piachu z wykopu nie wchodzi w grę bo wszędzie woda To chyba pozostaje tylko zrobić strop zamiast podłogi na gruncie? Zapłacisz za projekt i więcej stali a lepsza klasa betonu to już grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.08.2021 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 To chyba pozostaje tylko zrobić strop zamiast podłogi na gruncie? Zapłacisz za projekt i więcej stali a lepsza klasa betonu to już grosze. kwestia wymiarów bo jak ścian nośnych mało to może strop sie nie dać zrobić. A jak strop to warto analizę ław wykonać ze zmienionym obciążeniem przy tym nawodnionym gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.08.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Jak osiada budynek? Czy ławy osiadają? Czy tylko piach pod chudziakiem? Jaka jest wartość w procentach rocznego osiadania gruntu nasypowego? Tak wiele pytań. Łatwo pluć jak wiatr nie wieje Ręcznie zagęszczenie sprawdza się prętem fi 6, zagęszczone dobrze - pręt wciskany ręcznie 10 cm wchodzi, więcej, trzeba dogęścić. Jak nie chce się wybierać zagęszcza się skoczkiem, jak długo? Tak długo aż zacznie odbijać się jak po betonie ( poczujesz różnicę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts