Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić zbrojenie pod ściany działowe w chudziaku?

ulrich24ed

Recommended Posts

Cześć,

mam pytanie:

czy robić zbrojenie pod ściany działowe w chudziaku 8 cm? Na ubity piach będzie lany chudziak około 8 cm i nie wiem czy kłaść jeszcze zbrojenie pod ściany działowe?

Jedni mówią żeby tak, inni mówią żeby nie kłaść.

Ściany nośne będą budowane z Porothermu PW 25, działowe z Porothermu 11,5 cm ale 50 cm długości [jeśli to ma jakieś znaczenie].

Zdjęcie mojego etapu jest w załączeniu.

Link do mojego projektu:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/nazwa_projektu/babie+lato/projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/0/powierzchnia_uzytkowa_do/500/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/2963/slug/projekt-domu-babie-lato-2012

forummur.jpg

• 3 weeks później...

W stropie monolitycznym też raczej nie trzeba, w terivach i innych już trzeba się zastanowić przed wykonaniem gdzie będą stały działówki.

Powinno się za to wypełniać szczelinę pod stropem nad ściankami działowymi elastycznym materiałem, żeby nie przenosiły ewentualnych obciążeń z wyższej kondygnacji np po ugięciu się stropu, choć w praktyce pewnie mało kto się w to bawi.

Natomiast w stropie gęsto żebrowym w miejscu przebiegu murowanej ścianki działowej daje się dodatkowe belki oraz układa siatki zbrojące przypodporowe... są to specjalne siatki do stropów gęsto żebrowych P i Z . Chodzi o to, żeby ścianka nie stała na pustakach tylko na belkach. Mam ścianki murowane z bloczka 11 cm stojące na takim stropie już drugi rok i żadnego zarysowania.

Nie nie trzeba robić zbrojenia pod ściany działowe.

"chudziak" oczywiście beton towarowy?

Jeśli tak to nie ma konieczności dodatkowego zbrojenia.

Tym bardziej w stropie monolitycznym, wykonać tylko zbrojenie wg. opisu .

Przy stropach gęsto żebrowych wygląda to inaczej. Przy terrivie wykonuje się tzw. żebra rozdzielcze, które są zalewane w trakcie betonowania stropu.

Pzdr.

chudziak nie ma zadnej wartosci nosnej w jednym miejscu moze byc 5cm a w drugim wiecej . sciana ma swoj ciezar ( bloczki ) i zaden projektant nie pozwoli tobie wybudowac scianki na przekopanej ziemi i chudziaku. chudziak w twoim wypadku pracuje podobnie jak strop ulega roziaganiu i sciskaniu. Zaden z nich nie postawil by sciany gipsowo-kartonowej na chudziaku bo przy wkrecaniu profila chudziak by popekal a na tobie eksperymentuja. Edytowane przez wanker

.

Przy stropach gęsto żebrowych wygląda to inaczej. Przy terrivie wykonuje się tzw. żebra rozdzielcze, które są zalewane w trakcie betonowania stropu.

Żebra rozdzielcze nie mają nic wspólnego ze ścianami działowymi. Ich zadaniem jest usztywnienie stropu. Jak pisałem ściany działowe murowane można stawiać wzdłuż belek, w poprzek belek, ale nie na bloczkach wzdłuż ich przebiegu.

A ja zazbroilem - kupilem troche pretu 12 i 6 na strzemiona. Strzemiona dalem 8x15. Sama belka miala przekroj 12/20. Do tego 4 prety glowne, zakotwione ok 10-12 cm w scianie fundamentowej. Zalalem to betonem. Dwa dni pozniej dolalem reszte chudziaka. Kosztowalo mnie to dodatkowo 250 zl + 1.5 dnia pracy ale mam teraz pewnosci ze nic nie bedzie pekalo.

Dodam tylko ze kierownik powiedzial ze nie trzeba robic bo ziemia u mnie byla bardzo pozadnie ubita a i sam chudziak mial z 15 cm.

Pozdrawiam

Andrzej

• 10 months później...

A u nas ekipa chciała zrobić mini-fundamenty pod ściany działowe, ale KierBud ich wyśmiał i nie zgodził się, więc zrobili grubszy chudziak w miejscu tych ścianek (ponoć!). Teraz okazuje się, że oni chcieli budować wszystkie ścianki działowe (Porotherm 11.5) razem z nośnymi (Porotherm 25) i potem zalewać strop. Obawiamy się, że te działowe staną się nośnymi...

Czy u Was fachmani robią podobnie? Dopuszcza się ten sposób, ale rozumiem, że muszą zostawić u góry miejsce na dylatację. Myślę, że nasz KierBud ponownie ich wyśmieje, a jak Wy to oceniacie, bo na pewno chudziak może się ugiąć, więc żałujemy, że jednak nie wzmocniliśmy go w miejscach ścian działowych.

Robienie tych minifundamentów pod ścianki działowe nie jest błędem, jeżeli ekipa tak chiała a kierownik się nie zgodził...to zmień kierownika, bo kala takim czymś zawód. Co polepsza nie jest złe.

Budując z takiego samego materiału nośne i działowe można ciągnąc je razem i ostatnią warstwę (dwie) zostawiać i domurować po stropie, w tym wypadku nawet wskazane jest zrobienie fundamentów pod nimi.

j